SHL går in för att rädda Damkronorna
SDHL om stödet från SHL till Damkronorna: Nu kan vi ta ansvar
Publicerad 2019-08-23
SHL går in med nytt stöd för att rädda verksamheten för de svenska Damkronorna.
I ett pressmeddelande meddelas att herrligan går in med 400 000 kronor om året i tre år.
– Med hjälp av SHL kan vi nu ta ansvar att ge spelarna förutsättningar att delta i landslagsverksamheten utan inkomstbortfall, säger Agne Bengtsson, ordförande i damligan SDHL.
SHL kom redan säsongen 2018/19 överens med Svenska ishockeyförbundet om att bidra med ett ekonomiskt stöd på 400 000 kronor till det svenska landslaget för damer. Trots det ansåg spelarna att förutsättningarna var så usla att samtliga nyligen valde att tacka nej till landslagsuppdrag.
”Kan delta utan inkomstbortfall”
Nu utökar SHL sitt stöd till att omfatta som mest 400 000 kronor om året över de tre kommande säsongerna. Stödet riktas till damligan SDHL och ska användas till att ersätta spelare för förlorad arbetsförtjänst i samband med landslagsuppdrag för Damkronorna.
– Att SHL går in och skapar förutsättningarna för SDHL att kunna ersätta spelare för förlorad arbetsförtjänst när de deltar i landslagsverksamheten är positivt för svensk damhockey. Vårt avtal med SIF säkrar att vi, precis som på herrsidan, får möjligheter att själva öka det kommersiella värdet och bygga ett ökat intresse för vår egen liga är ett långsiktigt arbete. Vi är bara i början att bygga de intäktsnivåer vi vill och ska vara på. Med hjälp av SHL kan vi nu ta ansvar att ge spelarna förutsättningar att delta i landslagsverksamheten utan inkomstbortfall, säger Agne Bengtsson, ordförande i SDHL.
Förbundet bidrar med 450 000
SHL har tidigare krävt att få veta vad förbundet gjort med det som återstått av deras tidigare stöd. Svenska ishockeyförbundet förbinder sig nu att använda det som finns kvar av de pengarna, totalt 450 000 kronor, för att ”ytterligare satsa på elitutvecklingen i svensk damishockey”.
– Jag är nöjd att vi hittat en lösning där spelare i Damkronorna får ersättning för förlorad arbetsförtjänst under kommande tre år, men också att det sker inom de överenskommelser vi har mellan oss och ligorna. Det återstår en del frågor i våra diskussioner med spelarna och SICO och att vi nu, mycket tack vare SHL, kan lösa upp en av de viktiga delarna om ersättning ger också goda förutsättningar för våra fortsatta diskussioner. SDHL får nu också tid och möjlighet att utveckla sina egna kommersiella rättigheter till en nivå så att spelarna och föreningarna ges ännu bättre förutsättningar, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.