Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-24

Slutspelet match för match

HV71 var bäst i grundserien och i slutspelet.

Här är lagets väg fram till dagens SM-guld.

Från Livs nollor, Andreas Falks viktiga sudden-mål i semifinalen till när Martin Thörnberg gav HV matchboll.

Kvartsfinalen HV71-Timrå 4-1:

HV71 tog ett tidigt grepp om kvartsfinalserien mot Timrå genom att vinna borta i E.On Arena. Jukka Voutilainen avgjorde i sudden och sedan kunde inget stoppa Jönköpingslaget. Timrå fick lite hopp efter hemmasegern i den tredje kvartsfinalen men blev sedan nollade av Stefan liv i den fjärde matchen.

HV bombade sedan sönder Timrå med skottstatistiken 39-13 i den femte kvartsfinalen och säkrade en semifinalplats och fick dessutom, tack vare 4-1 i matchserien, också välbehövlig vila.

Semifinalen HV71-Skellefteå 4-1:

I semifinalserien väntade sedan Skellefteå som många såg som lite av en outsider i slutspelet. Men även här visade Liv vägen när han nollade hemmalaget i den första matchen. Skellefteå kom sedan tillbaka i match två och var nära att även ta greppet om hela matchserien i semifinal tre.

Då klev Andreas Falk fram och blev en något oväntad men väldigt stor hjälte.

Falk satte kvitteringen till 2-2 med knappt två minuter kvar av matchen och avgjorde sedan i sudden death.

Efter den segern vände matchserien återigen till Kinnarps Arena där HV varit starka genom hela säsongen. Efter en ny sudden-vinst i match fyra, där Björn Melin avgjorde, satte sedan Kris Beech två mål i den andra perioden fram till 4-0 i match fem och en säkrad finalplats.

Finalen HV71-Djurgården 4-2

Finalserien blev sedan en av de mest dramatiska i svensk hockeyhistoria. Fyra av fem matcher gick till förlängning där lagen vann sina inledande hemmamatcher. Sedan kom matchen som kan ha lagt grunden för HV:s SM-guld.

När Djurgården lämnade Hovet och flyttade in i Globen för final tre tog HV ett guldgrepp. Jukka Voutilainen avgjorde den målsnåla matchen med sitt 2-1 i sudden och gav laget ett övertag inför final fyra och fem som båda spelades i Jönköping.

Marcus Krüger höll dock Djurgårdens hopp vid liv med två mål, varav ett direkt avgörande, i final fyra. Men efter Martin Thörnbergs 5-4, återigen i sudden, i den femte finalen kunde HV åka till Stockholm och hämta guldet.