Likvakan blev hockeyfest

Publicerad 2012-02-11

Hans Abrahamsson: Tre Kronor vaknade till efter torsdagens sömnpiller

Jämfört med likvakan i torsdags bjöds det på rena hockeyfesten i Globen. Publiken var – åtminstone stundtals – riktigt bra med på noterna, och på isen fick vi se två lag som verkligen ville skapa offensivt.

Och Tre Kronor var bäst och vann välförtjänt över Ryssland. Nu kan vi se fram mot en finalmatch mot Finland i morgon.

Ryssland är ett bättre ishockeylag än Tjeckien, men är samtidigt ett lag som passar Tre Kronor mycket bättre. Är det något som har varit tydligt under Pär Mårts tid som förbundskapten är det att Sverige ofta får stora problem när de möter lag som backar hem och gör det trångt i mittzon och försvarszon.

Ryssland var inte intresserat av att spela på väntan utan bidrog till att det blev en match som böljade fram och tillbaka. De många utvisningarna i de två första perioderna ryckte sönder matchbilden en aning, men tempot och intensiteten gick det i alla fall inte att klaga på.

Äntligen powerplaymål

Det enda som under de två första perioderna påminde om tjeckmatchen var bristen på mål. Nu dröjde det enda fram till 18.46 av den andra perioden innan Mattias Ekholm i power play kunde dundra i matchens första fullträff.

Innan det hade båda lagen haft mängder av tillfällen i numerärt överläge. Tre Kronor spelade bland annat fem mot tre i sammanlagt två minuter utan att få in pucken.

Målet gav Tre Kronor energi och i inledningen av den tredje perioden kunde Nicklas Danielsson utöka ledningen, ett mål som för övrigt var en skänk från den ryska målvakten.

Ryssland reducerade, också det målet i power play, några minuter senare.

Men i stället för en rysk kvittering kunde Tre Kronor genom mål av Jakob Silfverberg och Tony Mårtensson säkra segern.

Superduon vaknade till liv

Den så kallade superduon Tony Mårtensson och Mattias Weinhandl såg aningen vilsna ut i torsdags mot Tjeckien. Kvällens match var helt klart ett steg i rätt riktning.

Framför allt för Mårtensson, och då tänker jag inte bara på att han gjorde både mål och assist.

Nej, speciellt roligt var det att se Mårtensson ta skitjobbet framför det ryska målet i samband med Ekholms ledningsmål. En uppgift han fick mycket träning på under sin säsong i Ak Bars Kazan. Om någon trodde att Mårtensson bara är en playmaker så är det hög tid att tänka om.

Många var bra mot Ryssland, men få har varit riktigt bra i turneringens två första matcher. Så här långt i Oddset Hockey Games har förbundskapten Pär Mårts inte fått något riktigt svar på vilka han verkligen ska ta med sig på VM-resan till våren.

Segern mot Ryssland innebär i alla fall att Tre Kronor fortfarande har en ypperlig chans att vinna hemmaturneringen. Det räcker med seger i morgon mot Finland, ett Finland som krossade Tjeckien tidigare i dag med 7–0.