Matchfakta 7/3

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-07

Läs allt om alla matcher här

Boston–Toronto 2-8 (1-1, 0-4, 1-3)

Första perioden: 1-0 (11.40) Peter Schaefer 8 (David Krejci, Andrew Ference), 1-1 (14.42) Jason Blake 13 (Tomas Kaberle, Bryan McCabe) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1-2 (1.17) Alexei Ponikarovsky 15 (Ian White), 1-3 (4.48) Bryan McCabe 5 (Alexander Steen, Mats Sundin) spel fem mot fyra, 1-4 (8.05) Matt Stajan 14 (Jason Blake, Darcy Tucker), 1-5 (11.50) Nik Antropov 25 (Bryan McCabe, Mats Sundin) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1-6 (6.44) Darcy Tucker 15 (Jason Blake, Tomas Kaberle) spel fem mot fyra, 1-7 (8.16) Nik Antropov 26 (Alexander Steen, Carlo Colaiacovo), 1-8 (15.05) Mats Sundin 30 (Bryan McCabe, Alexander Steen), 2-8 (19.24) Phil Kessel 16 (Mark Stuart, Zdeno Chara).

Skott: 29-40 (8-13, 13-14, 8-13).

Utvisningar, Boston: 7 x 2 min, 1 x 5 min, 1 x 10 min, 1 matchstraff.

Toronto: 6 x 2 min.

Publik: 15 483 (i TD Banknorth Garden).

Målvakter:

Boston: Tim Thomas 78,3% istid 31.50 (18 räddningar), Alex Auld 82,4 % istid 28.10 (14 räddningar).

Toronto: Vesa Toskala 93,1 % istid 60.00 (27 räddningar).

Svenskarna:

Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 1, 2, -2, 14.47

Anton Strålman, b, Toronto 0, 0, 1, 0, +2, 14.29

Mats Sundin, f, Toronto 1, 2, 6, 2, +1, 14.41

Alexander Steen, f, Toronto 0, 3, 0, 2, +1, 16.00

Matchen: Toronto Maple Leafs tänker inte ge upp utan en hård kamp. Laget sopade banan med Boston Bruins i natt och därmed lever fortfarande ett litet hopp om slutspel för Toronto, som ligger sex poäng bakom Philadelphia Flyers på slutspelsplats.

– Jag tror att det här är något vi alla trott att vi är kapabla till, säger Alexander Steen till AP apropå lagets plötsliga uppvaknande.

– Vi har behållit tron och trott att vi kan nå slutspel. De sista fem veckorna eller så har vi spelat bra ishockey.

Under den perioden har Mats Sundin varit glödhet. Lagkaptenen, som spelade sin 1 300 NHL-match i natt, svarade för ett mål och två assist mot Boston och har gjort poäng i sju raka matcher. Målet var det 30:e för säsongen. Därmed nådde han 30-målsplatån för 13:e gången i sin karriär. Sammanlagt har Sundin gjort 553 NHL-mål.

Medan Toronto är på uppåtgående kan det motsatta sägas om Boston. Efter att ha släppt in tio mål mot Washington tidigare i veckan föll lagets defensiv ihop ännu en gång.

– Just nu är vi ömtåliga, det har vi inte varit på hela säsongen, konstaterar målvakten Tim Thomas, som blev utbytt i mitten av andra perioden.

N Y Islanders–N Y Rangers 1-4 (0-2, 1-0, 0-2)

Första perioden: 0-1 (1.29) Brendan Shanahan 22 (Nigel Dawes, Fedor Tyutin), 0-2 (13.25) Sean Avery 12 (Marek Malik, Brandon Dubinsky).

Andra perioden: 1-2 (10.34) Sean Bergenheim 9 (Miroslav Satan, Richard Park).

Tredje perioden: 1-3 (1.12) Scott Gomez 15 (Marc Staal, Nigel Dawes), 1-4 (19.02) Sean Avery 13 ( - ) spel fem mot sex, mål i tom kasse.

Skott: 27-28 (10-12, 14-5, 3-11).

Utvisningar, N Y Islanders: 3 x 2 min.

N Y Rangers: 5 x 2 min.

Publik: 16 234 (i Nassau Coliseum).

Målvakter:

N Y Islanders: Wade Dubielewicz 88,9 % istid 59.30 (25 räddningar).

N Y Rangers: Henrik Lundqvist 96,3 % istid 59.51 (26 räddningar).

Svenskarna:

Christian Bäckman, b, N Y Rangers 0, 0, 2, 0, +2, 17.21

Fredrik Sjöström, f, N Y Rangers 0, 0, 2, 0, 0, 7.21

Matchen: New York Rangers tvekar med att förlänga Sean Averys kontrakt. Men kanske kan den kontroversielle forwardens spel i Rangers förstakedja på sistone få general managern Glen Sather att ge med sig.

Avery gjorde två mål i nattens New York-derby och har svarat för åtta mål på sina tio senaste matcher. Detta i Rangers förstakedja med Jaromir Jagr och Brandon Dubinsky.

Ett annat glädjeämne var Henrik Lundqvists insats. Efter ett par bleka matcher stoppade den svenske burväktaren 26 av 27 skott i natt.

– Det kändes bra hela matchen och jag tyckte att killarna var på tå. Varje gång det blev lite röra framför målet rensade de undan framför målet och fick undan pucken, säger Lundqvist till AP.

Islanders svarade å sin sida för en mycket svag match. Trots mängder med powerplay-chanser hade laget svårt att skapa något framåt.

– Det var hemskt, hemskt, suckar lagkaptenen Bill Guerin. Vi har försökt få bukt med det, vi har försökt allt möjligt, men jag vet inte vad som är fel.

Philadelphia–Tampa 3-2 (2-1, 0-1, 1-0)

Första perioden: 0-1 (0.31) Jussi Jokinen 15 (Martin St. Louis, Dan Boyle), 1-1 (14.51) Daniel Briere 23 (R.J. Umberger), 2-1 (16.40) Jeff Carter 24 ( - ).

Andra perioden: 2-2 (8.18) Michel Ouellet 11 (Jussi Jokinen, Doug Janik).

Tredje perioden: 3-2 (18.06) Jeff Carter 25 (Sami Kapanen, Kimmo Timonen).

Skott: 25-20 (11-9, 7-9, 7-2).

Utvisningar, Philadelphia: 5 x 2 min, 2 x 5 min.

Tampa: 8 x 2 min, 2 x 5 min.

Publik: 19 217 (i Wachovia Center).

Målvakter:

Philadelphia: Martin Biron 90 % istid 59.59 (18 räddningar).

Tampa: Mike Smirt 88 % istid 58.38 (22 räddningar).

Svenskarna:

Andreas Karlsson, f, Tampa 0, 0, 0, 0, 0, 8.59

Matchen: I ett skadedrabbat Philadelphia Flyers har Jeff Carter fått chansen att glänsa. Den chansen har han mött med öppna armar.

23-åringen har varit Flyers mest pålitliga målskytt den senaste tiden och gjort att laget fått bra utdelning trots avsaknaden av skadade profiler som Mike Richards, Simon Gagne och Joffrey Lupul.

I natt bidrog den tidigare juniorvärldsmästaren i allra högsta grad till Flyers 3-2-seger över Tampa Bay Lightning. Carter svarade för två mål, däribland den matchvinnande fullträffen med mindre än två minuter kvar av tredje perioden.

– Jag har bara försökt ta till vara på möjligheten. Jag har aldrig tidigare varit i en situation där du har fått ta så stort ansvar. Jag gillar det, säger Carter, som svarat för fem mål och två assist på sina fyra senaste matcher.

Carters formtopp gör att Flyers nu har tre poäng till godo på formsvaga Buffalo Sabres, som ligger alldeles under slutspelsstrecket.

Carolina–Minnesota 3-2 (2-1, 1-1, 0-0)

Första perioden: 1-0 (12.30) Matt Cullen 12 (Joe Corvo, Sergei Samsonov), 2-0 (14.09) Scott Walker 9 (Eric Staal, Keith Aucoin), 2-1 (18.02) Pavol Demitra 15 (Pierre-Marc Bouchard, Brian Rolston).

Andra perioden: 2-2 (0.19) Mikko Koivu 10 (Aaron Voros, Marian Gaborik), 3-2 (9.41) Erik Cole 19 (Matt Cullen, Joe Corvo) spel fem mot fyra.

Skott: 28-28 (15-7, 11-12, 2-9).

Utvisningar, Carolina: 9 x 2 min, 2 x 5 min, 2 x 10 min, 1 matchstraff.

Minnesota: 6 x 2 min, 3 x 5 min, 1 x 10 min, 1 matchstraff.

Publik: 16 297 (i RBC Center).

Målvakter:

Carolina: Cam Ward 92,9 % istid 60.00 (26 räddningar).

Minnesota: Josh Harding 89,3 % istid 59.44 (25 räddningar).

Svenskarna:

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 1, 0, 0, 20.35

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 0, 0, -1, 26.46

Matchen: Carolina Hurricanes fortsätter att sätta press på Washington Capitals. Nattens seger var lagets tredje raka och sjätte på de sju senaste matcherna. Det gör att man nu har fem poäng till godo på jagande Washington i kampen om en slutspelsplats.

– Att svara som vi gjorde och kämpa till oss en seger i en sådan här slutspelsaktig var stort, säger matchvinnaren Matt Cullen till AP.

Hurricanes tappade en 2-0-ledning, men fick sista ordet när Cullen prickade in segerpucken halvvägs in i matchen.

För Minnesota Wild är målproduktionen lagets stora problem. Och framför allt i powerplay. Inget powerplay-mål på sex försök i natt – mot NHL:s sämsta boxplay.

– Vi testade alla spelare. Jag tröttnade på att ge samma spelare chansen så jag skickade in våra brunkare och de gjorde precis samma sak – inga mål, säger Lemaire uppgivet.

Florida–Pittsburgh 5-2 (3-1, 1-1, 1-0)

Första perioden: 1-0 (4.19) David Booth 20 (Stephen Weiss, Nathan Horton), 2-0 (4.58) Rostislav Olesz 12 (Brett McLean, Olli Jokinen), 2-1 (6.19) Ryan Malone 24 (Hal Gill, Petr Sykora), 3-1 (17.54) Stephen Weiss 11 (David Booth, Magnus Johansson).

Andra perioden: 4-1 (17.54) Brett McLean 11 (Olli Jokinen, Bryan Allen), 4-2 (9.02) Kris Letang 5 (Sergei Gonchar, Sidney Crosby).

Tredje perioden: 2-5 (19.08) Bryan Allen 2 (David Booth).

Skott: 42-27 (19-9, 10-10, 13-8).

Utvisningar, Florida: 5 x 2 min, 1 x 5 min.

Pittsburgh: 2 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 17 012 (i BankAtlantic Center).

Målvakter:

Florida: Craig Anderson 92,6 % istid 60.00 (25 räddningar).

Pittsburgh: Marc-André Fleury 84,2 % istid 20.00 (16 räddningar), Ty Conklin 95,5 % istid 39.51 (21 räddningar)

Svenskarna:

Magnus Johansson, b, Florida 0, 1, 0, 4, +2, 21.20

Matchen: Efter två raka nollor fick succémålvakten Craig Anderson slutligen släppa en puck förbi sig. Det gjorde ingen större skillnad. Florida Panthers var ett par klasser bättre än gästande Pittsburgh Penguins.

– Du vill alltid göra dina bästa matcher i slutet av säsongen när du jagar en slutspelsplats, säger Anderson till AP efter att ha registrerat sin tredje raka seger och förpassat ordinarie förstamålvakten Tomas Vokoun till båset.

När Ryan Malone reducerade till 1-2 för Pittsburgh var det första gången på 106 skott som Anderson släppte in ett mål.

– Så fort de gjorde mål var det faktiskt som om en sten lämnade mitt bröst. Jag har känt av pressen, säger målvakten.

Sidney Crosby gjorde sin andra match efter sitt 21 matcher långa uppehåll. Det blev återigen en assist för ”Sid the Kid”, som dock var allt annat än nöjd efter nattens förlust.

– Vi kom inte ut på rätt sätt och betalade definitivt inte priset. Den här tiden på året har man inte råd med det, menar han.

Florida är i och med segern sex poäng från en slutspelsplats i Eastern conference.

Colorado–Anaheim 1-0 (0-0, 1-0, 0-0)

Andra perioden: 1-0 (11.59) Wojtek Wolski 15 (Andrew Brunette, Paul Stastny).

Skott: 30-27 (12-6, 11-9, 7-12).

Utvisningar, Colorado: 3 x 2 min.

Anaheim: 6 x 2 min, 1 x 10 min.

Publik: 18 007 (i Pepsi Center).

Målvakter:

Colorado: José Theodore 100 % istid 60.00 (27 räddningar).

Anaheim: Jonas Hiller 96,7 % istid 58.56 (29 räddningar).

Svenskarna:

Peter Forsberg, f, Colorado 0, 0, 1, 0, 0, 21.51

Samuel Påhlsson, f, Anaheim 0, 0, 1, 0, 0 15.23

Matchen: José Theodore var på sitt allra bästa spelhumör när Anaheim besökte Denver i natt. Coloradokeepern stoppade samtliga 27 skott och höll nollan för andra gången den här säsongen i en mycket tät och jämn tillställning.

Trots sin succé vill inte 31-åringen dra några större växlar av sin nuvarande form, som hjälpt Colorado till fem raka segrar.

– Jag tänker inte låta det stiga mig åt huvudet. Det gäller att fortsätta se framåt och fokusera. Vi har inte uppnått någonting ännu, vi är fortfarande mitt uppe i ett tajt race, säger målvakten till AP.

Tack vare segern är Colorado bara en poäng bakom Minnesota och Calgary, som gemensamt toppar Northwest division. Vinnaren får automatisk hemmafavör i första slutspelsomgången.

Peter Forsberg lämnade ännu en gång isen poänglös. Positivt är dock att han inledningsvis visat att konditionen håller riktigt bra. Efter knappa 20 minuter i comebacken spelade han närmare 22 i natt.

Phoenix–Montréal 2-4 (0-0, 1-1, 1-3)

Andra perioden: 0-1 (6.03) Tomas Plekanec 27 (Andrej Markov, Alexej Kovaljov), 1-1 (10.03) Shane Doan 22 (Ed Jovanovski, Peter Mueller) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-1 (3.54) Zbynek Michalek 4 (Peter Mueller), 2-2 (6.38) Saku Koivu 13 (Chris Higgins, Alexej Kovaljov) spel fem mot fyra, 2-3 (10.07) Andrej Markov 14 (Alexei Kovalev, Bryan Smolinski) spel fem mot fyra, 2-4 (18.19) Sergej Kostitsyn 9 (Chris Higgins, Josh Gorges).

Skott: 39-20 (14-5, 16-8, 9-7).

Utvisningar, Phoenix: 7 x 2 min.

Montréal: 7 x 2 min.

Publik: 14 841 (i Jobing.com Arena).

Målvakter:

Phoenix: Mikael Tellqvist 80 % istid 59.18 (16 räddningar).

Montréal: Carey Price 94,9 % istid 60.00 (37 räddningar).

Svenskarna:

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 4, 0, 0, 14.43

Matchen: Carey Price har kallats “den nye Patrick Roy” och under sin rookiesäsong har den 20-årige kanadensare flera gånger visat varför. I natt var Price åter spektakulär när han via 37 räddningar förde ett stundtals utspelat Montréal Canadiens till seger i Phoenix.

Något som retade Carey Price var emellertid att Shane Doan fick göra mål för Phoenix. Det är nämligen Montréalmålvaktens kusin.

– Han fick ett mål, men jag kunde inte låta honom få två, ler Price, som dock lyckades snuva Phoenixkaptenen på ett friläge i andra perioden.

– Vi log mot varandra efter det. Det var skoj. Nu fick vi i alla fall oavgjort mot varandra.

Doan var inte lika road. Speciellt inte när hans lag tappade ledningen i tredje perioden.

– Att göra det när vi hade jobbat så hårt för att få den, det är en väldig besvikelse, riktigt frustrerande.

Montréal toppar Eastern conference efter nattens seger. Phoenix ligger tre poäng efter Vancouver i jakten på den sista slutspelsplatsen i Western conference.

Vancouver–Nashville 6-2 (4-2, 1-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (0.37) Alexandre Burrows 10 ( - ) spel fyra mot fem, 2-0 (4.11) Alexander Edler 8 (Sami Salo, Daniel Sedin) spel fem mot tre, 2-1 (4.25) Vern Fiddler 10 ( - ) spel fyra mot fem, 3-1 (6.09) Matt Pettinger 3 (Sami Salo, Alexandre Burrows), 3-2 (6.21) Greg De Vries 3 (Jan Hlavac, Martin Erat), 4-2 (18.03) Kevin Bieksa 2 (Daniel Sedin, Henrik Sedin).

Andra perioden: 5-2 (1.33) Mason Raymond 8 ( - ).

Tredje perioden: 6-2 (11.01) Ryan Shannon 5 (Sami Salo, Daniel Sedin) spel fem mot fyra.

Skott: 44-23 (24-9, 11-8, 9-6).

Utvisningar, Vancouver: 8 x 2 min, 1 x 5 min, 2 x 10 min, 1 matchstraff.

Nashville: 7 x 2 min, 2 x 5 min, 3 x 10 min, 3 matchstraff.

Publik: 18 630 (i GM Place).

Målvakter:

Vancouver: Roberto Luongo 91,3 % istid 59.06 (21 räddningar).

Nashville: Dan Ellis 72,7 % istid 6.09 (8 räddningar), Chris Mason 90,9 % istid 53.51 (30 räddningar).

Svenskarna:

Alexander Edler, b, Vancouver 1, 0, 4, 0, -1, 26.35

Daniel Sedin, f, Vancouver 0, 3, 8, 2, 0, 18.26

Henrik Sedin, f, Vancouver 0, 1, 4, 2, 0, 18.43

Markus Näslund, f, Vancouver 0, 0, 2, 0, -2, 12.33

Matchen: Det var svårt att tro att Vancouver Canucks haft problem med målskyttet efter att ha beskådat nattens utspelning av Nashville Predators. Laget exploderade och svarade för fyra mål enbart i den första perioden.

Alexandre Burrows inledde målskyttet i boxplay redan efter 37 sekunder. Med Henrik Sedin i utvisningsbåset jagade Burrows ikapp en puck och satte den ovanför Nashvillekeepern Dan Ellis plockhandske ur en dålig vinkel.

Daniel Sedin hade en fin kväll med tre assist medan tvillingbror Henrik svarade för en. Även Alexander Edler kom med i poängprotokollet via sitt 2-0-mål i spel fem mot tre.

För Markus Näslund går det tyngre. Han hade näst minst istid av samtliga Vancouverspelare och var inne på båda baklängesmålen, varav han själv var direkt skyldig till Vern Fiddlers 1-2-reducering i boxplay. Detta sedan han gett bort pucken på offensiv blålinje och gett Fiddler ett friläge som han konverterade till ett mål.

Los Angeles–Ottawa 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)

Andra perioden: 1-0 (8.10) Alexander Frolov 21 (Anze Kopitar, Lubomir Visnovsky) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-0 (19.55) Patrick O’Sullivan 18 (Dustin Brown) spel fem mot sex, mål i tom kasse.

Skott: 32-40 (8-16, 21-8, 3-16).

Utvisningar, Los Angeles: 4 x 2 min, 1 x 5 min.

Ottawa: 7 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 17 580 (i Staples Center).

Målvakter:

Los Angeles: Erik Ersberg 100 % istid 59.55 (40 räddningar).

Ottawa: Martin Gerber 96,7 % istid 57.50 (30 räddningar).

Matchen: Snacka om att Erik Ersberg fått en succéstart på NHL-karriären. Nattens första NHL-nolla, efter hela 40 räddningar mot självaste Ottawa Senators, lyser det bragd om lång väg.

Den snart 26-årige Salasonen var fenomenal under hela matchen, men framför allt i tredje perioden när Kings var hårt tillbakapressat. Ersberg fick ett slagskott i huvudet från Jason Spezza som slog hjälmen av huvudet. Efter att ha skakat av sig sviterna efter den stjärnsmällen fortsatte den tidigare HV 71-keepern sitt storspel.

I Ottawa saknades Daniel Alfredsson för andra matchen i rad med en revbens- och ryggskada.

Senators har förlorat fyra av fem matcher sedan general managern Bryan Murray sparkade coachen John Paddock och själv ställde sig i båset.