Här kopierar han Salos dundermiss

Publicerad 2013-10-19

Pittsburgh-målvakten svarade för identisk tabbe

Knappt 13 år senare har vi fått kopian:

På lördagskvällen svarade NHL-målvakten Marc-André Fleury, 28, för en identisk dundermiss som Tommy Salos mot Vitryssland i OS.

Den här gången var målskytten svensk.

Med sex minuter kvar av första perioden i NHL-mötet mellan Pittsburgh och svensklaget Vancouver fick Alexander Edler pucken i mittzonen.

Han valde att avlossa ett skott.

Ett helt korrekt beslut, visade det sig, eftersom pucken gick i mål.

"En sådan sak kan inte störa"

Men detta efter en sällan skådad målvaktstabbe – som direkt för tankarna tillbaka till OS 2002 och Tommy Salos jättemiss – och betydde 1–0 till Vancouver.

– Han (Fleury) har visat att han har rutin, i alla fall. Han har spelat bra hela säsongen och då kan inte en sådan här sak störa honom, säger experten och förre NHL-backen, Mattias Norström, i Viasat Hockey.

Har vunnit Stanley Cup

28-åringen tillhör dock toppskiktet av NHL:s målvakter och förde Pittsburgh Penguins – klubben han spelat för i tio säsonger – till Stanley Cup-seger 2009.

Men trots lördagskvällens jättetabbe kunde både Pittsburgh och Fleury resa sig, de lyckades få till ett straffavgörande mot bröderna Henrik och Daniel Sedins Vancouver.

Då var det inte lika enkelt att göra mål på honom.

Han tog samtliga straffar – bland andra Alexander Edlers – och Pittsburgh vann till sist matchen med 4–3.