Matchfakta 5/12

Montréal–Detroit 1-4 (0-1, 1-2, 0-1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-05

Första perioden: 0-1 (16.40) Pavel Datsyuk 10 ( - ).

Andra perioden: 1-1 (4.15) Chris Higgins 11 (Saku Koivu, Mark Streit), 1-2 (11.08) Pavel Datsyuk 11 ( - ), 1-3 (13.45) Niklas Kronwall 2 (Mikael Samuelsson, Henrik Zetterberg).

Tredje perioden: 1-4 (13.50) Henrik Zetterberg 18 (Pavel Datsyuk, Brian Rafalski) spel fem mot fyra.

Skott: 16-34 (7-11, 5-16, 4-7).

Utvisningar, Montréal: 4 x 2 min, 1 x 5 min, 1 matchstraff. Detroit: 6 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre).

Målvakter: Montréal: Carey Price 88,2% istid 60.00 (30 räddningar). Detroit: Dominik Hasek 93,8 % istid 60.00 (15 räddningar).

Johan Franzén, fw, Detroit 0, 0, 3, 0, +1, 18.57

Matchen: Pavel Datsyuk fick två tidiga julklappar av Montréal Canadiens-försvaret. Han öppnade båda paketen och sköt med sina två mål Detroit till seger i nattens elektriska match i Bell Centre.

– Även innan jag gjorde mål hade vi bra målchanser. Varje skott är farligt, säger Datsyuk till AP.

Niklas Kronwall och Henrik Zetterberg hittade också rätt för Detroit, som höll på att drabbad av en skada när Mathieu Dandenault fult tacklade Mikael Samuelsson i den tredje perioden.

– Det hade varit okej om Samuelsson hade sett honom där, det har varit rättvist, men att komma så där bakifrån, det kan medföra skador, säger Henrik Zetterberg.

Dandenault fick matchstraff – men inte för tacklingen, utan för att som tredje man gett sig in i ett slagsmål mellan Andreas Lilja och Steve Bégin.

Toronto–Nashville 3-1 (1-0, 1-0, 1-1)

Första perioden: 1-0 (0.28) Nik Antropov 11 (Hal Gill, Mats Sundin).

Andra perioden: 2-0 (1.34) Matt Stajan 8 (Boyd Devereaux, Tomas Kaberle).

Tredje perioden: 3-0 (2.48) Wade Belak 1 (Chad Kilger, Tomas Kaberle), 3-1 (14.05) Shea Weber 1 ( - ).

Skott: 15-35 (5-7, 5-14, 5-14).

Utvisningar, Toronto: 5 x 2 min. Nashville: 4 x 2 min.

Publik: 19 400 (i Air Canada Centre).

Målvakter: Toronto: Vesa Toskala 97,1% istid 60.00 (34 räddningar). Nashville: Chris Mason 80 % istid 58.58 (12 räddningar).

Staffan Kronwall, b, Toronto 0, 0, 0, 0, 0, 5.47

Mats Sundin, fw, Toronto 0, 1, 0, 2, +1, 18.19

Alexander Steen, fw, Toronto 0, 0, 1, 0, 0, 17.45

Matchen: Fyra år behövde han på sig. I natt fick Torontos slagskämpe slutligen in pucken – efter 143 mållösa matcher.

Senast Wade Belak gjorde mål i NHL var den 20 december 2003. Nu satte han Torontos 3-0-mål mot Nashville och blev utsedd till matchens tredje stjärna.

– Det var trevligt. Vad får man för det? Det är Molson som sponsrar va? Ett sexpack med öl, kanske? skojar 31-åringen apropå bryggerijätten som stöder Leafs ekonomiskt.

Belak och hans upptåg i all ära. Nattens stora hjälte för Toronto hette Vesa Toskala. Den 30-årige finländaren stoppade 34 av 35 skott.

Mest frustrerad över Toskalas storspel var Nashvillekaptenen Jason Arnott, som sköt tolv skott utan att hitta rätt.

– Han stal showen, spelade exceptionellt bra, säger Arnott till Canadian Press.

Toronto har nu tre raka segrar. Det är första gången den här säsongen som laget når en sådan notering.

Tampa Bay–Ottawa 4-3 (2-0, 0-0, 1-3, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (3.43) Mathieu Darche 4 (Jan Hlavac), 2-0 11.34) Chris Gratton 4 (Martin St. Louis, Vincent Lecavalier).

Tredje perioden: 2-1 (7.05) Daniel Alfredsson 18 (Joe Corvo, Jason Spezza) spel fem mot fyra, 3-1 (9.08) Filip Kuba 3 (Martin St. Louis, Vaclav Prospal), 3-2 (18.03) Daniel Alfredsson 19 (Dany Heatley, Christoph Schubert), 3-3 (18.39) Wade Redden 4 (Daniel Alfredsson, Dany Heatley) spel sex mot fem.

Straffar: 4-3 Vaclav Prospal.

Skott: 28-29 (9-5, 7-12, 8-9, 4-3).

Utvisningar, Tampa Bay: 7 x 2 min. Ottawa: 7 x 2 min.

Publik: 17 540 (i St. Pete Times Forum).

Målvakter: Tampa Bay: Johan Holmqvist 89,7% istid 64.57 (26 räddningar). Ottawa: Ray Emery 89,3 % istid 64.38 (25 räddningar).

Andreas Karlsson, fw, Tampa Bay 0, 0, 0, 0, 0, 5.33

Daniel Alfredsson, fw, Ottawa 2, 1, 3, 0, +2, 26.12

Matchen: Daniel Alfredsson gjorde allt rätt. Ändå lämnade Ottawa Senators isen utan seger för sjunde raka gången.

Lagkaptenen, som var inblandad i allt framåt för Senators, kände ändå en viss tillfredställelse över strafförlusten.

– Jag tycker vi försökte spela hela matchen, jobbade hårt och försökte skapa chanser. Naturligtvis hade vi verkligen velat vinna straffläggningen, men vi är glada med en poäng, säger han till AP.

– Det här är professionell sport och allt som räknas är att vinna, men vi är inne i en negativ trend just nu. När du ser att alla jobbar hårt och kämpar för varandra, då är det ett gott tecken. Ett gott tecken på att goda saker kommer att hända.

I straffläggningen var det Johan ”Honken” Holmqvist som stal showen. Han räddade tre av fyra straffar, däribland Alfredssons försök, och förde Lightning till lagets andra raka seger.

Calgary–St. Louis 3-1 (0-1, 2-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (0.36) Lee Stempniak 4 (Jamal Mayers, Barrett Jackman).

Andra perioden: 1-1 (8.21) Marcus Nilson 2 (Daymond Langkow, Alex Tanguay), 2-1 (17.04) Dustin Boyd 1 (Alex Tanguay, Robyn Regehr).

Tredje perioden: 3-1 (18.27) Kristian Huselius 9 ( - ).

Skott: 37-22 (6-11, 20-2, 11-9).

Utvisningar, Calgary: 2 x 2 min, 1 x 5 min. St. Louis: 2 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 19 289 (i Pengrowth Saddledome).

Målvakter: Calgary: Miikka Kiprusoff 95,5% istid 60.00 (21 räddningar). St. Louis: Hannu Toivonen 91,9 % istid 58.52 (34 räddningar).

Anders Eriksson, b, Calgary 0, 0, 0, 0, +1, 13.44

Kristian Huselius, fw, Calgary 1, 0, 3, 2, +1, 19.39

Marcus Nilson, fw, Calgary 1, 0, 2, 0, +2, 10.39

Christian Bäckman, b, St. Louis 0, 0, 0, 0, 0, 16.21

Matchen: En utvisning visade sig bli vad som fick Kristian Huselius mållösa svit att förångas. Svensken klev in direkt från utvisningsbåset och kunde fastställa slutresultatet till 3-1 i nattens Calgaryseger över St. Louis.

Det var första gången på nio matcher som 29-åringen hittade motståndarmålet.

Även Marcus Nilson fick äran att näta mot St. Louis. Bålstasonen gjorde sitt andra mål för säsongen när han offrade sig hejdlöst och slog in en målvaktsretur till 1-1 halvvägs in i matchen. Nilson, som är mer av en grovjobbare än en målskytt, gjorde sitt tidigare enda mål och poäng för säsongen i en match mot Colorado den 16 oktober. Han hade därmed gått mål- och poänglös från isen i 14 raka matcher.

I St. Louis mål återfanns finländaren Hannu Toivonen. Han fick starten sedan ordinarie ettan, Manny Legace, skadat knäet på uppvärmningen.

Toivonen tackade för förtroendet och svarade för en stark insats, då han stoppade 34 skott.