Dagens namn: Brynolf

Matchfakta 31/10

St. Louis–Phoenix 1-2 (0-0, 0-0, 1-2)

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-10-31

Tredje perioden: 1-0 (05.52) Brad Boyes 9 (Paul Kariya, Keith Tkachuk), 1-1 (12.35) Mike Zigomanis 2 (Zbynek Michalek), 1-2 (17.02) Fredrik Sjöström 4 (Martin Hanzal).

Skott: 25-27 (7-5, 14-7, 4-15).

Utvisningar, St. Louis: 4 x 2 min, 2 x 5 min. Phoenix: 6 x 2 min, 2 x 5 min.

Publik: 14 222 (i Scottrade Center).

Målvakter: St. Louis: Manny Legace 92,6% istid 58.19 (25 räddningar). Phoenix: Mikael Tellqvist 96 % istid 60.00 (24 räddningar).

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Christian Bäckman, b, St. Louis 0, 0, 0, 2, -1, 21.57

Fredrik Sjöström, f, Phoenix 1, 0, 4, 2, +1, 14.36

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 0, 0, +1, 14.27

Matchen: Hemma bra, men borta bäst. Det framstår som devisen för årets upplaga av Phoenix Coyotes. Nattens seger i St. Louis var den tredje på fyra bortamatcher den här säsongen. Hemma i Jobing.com Arena har laget bara vunnit en av sex matcher.

– Vi kanske tar in på hotell när vi kommer hem på lördag, skämtade coachen Wayne Gretzky på presskonferensen.

Fredrik Sjöström, tillbaka i laget efter Gretzkys senaste petning, gjorde Phoenixs segermål med 2.58 kvar att spela. Färgelandasonen tog sig runt köksvägen och överlistade Manny Legace i hemmakassen. Det var 24-åringens fjärde mål på fem matcher den här säsongen.

I bortamålet stoppade Mikael Tellqvist 24 av 25 skott, varav ett var en straff från Lee Stempniak sent i andra perioden.

- Han fejkade skott mot min klubbhandssida och jag kände att var med honom hela vägen, och gjorde en bra räddning, säger ”Tellan” till AP.

Minnesota–Pittsburgh 2-4 (0-0, 1-2, 1-2)

Andra perioden: 0-1 (03.30) Evgeni Malkin 4 (Sidney Crosby, Ryan Malone), 1-1 (06.14) Stephane Veilleux 1 (Branko Radivojevic, Mikko Koivu), 1-2 (06.29) Evgeni Malkin 5 (Sidney Crosby, Ryan Malone).

Tredje perioden: 2-2 (06.26) Brian Rolston 6 (Mikko Koivu, Brent Burns), 2-3 (10.05) Petr Sykora 6 (Sidney Crosby, Sergei Gonhar) spel fem mot fyra, 2-4 (14.29) Sidney Crosby 5 (Sergei Gonchar, Evgeni Malkin).

Skott: 30-27 (10-6, 8-12, 12-9).

Utvisningar, Minnesota: 3 x 2 min, 1 x 5 min. Pittsburgh: 4 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 18 568 (i Xcel Energy Center).

Målvakter: Minnesota: Josh Harding 85,2% istid 60.00 (23 räddningar). Pittsburgh: Dany Sabourin 93,3 % istid 59.57 (28 räddningar).

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 0, 0, -1, 10.42

Matchen: Som 15-åring spelade Sidney Crosby high school-hockey i Minnesota. I natt gjorde Pittsburghstjärnan sitt första besök i staten som NHL-spelare.

Och som han gjorde det.

Crosby var involverad i samtliga fyra mål i Penguins 4-2-seger. Ett mål och tre assist blev det från 20-åringen, som nu har tagit upp jakten på Henrik Zetterberg i toppen av NHL:s poängliga.

– Det var kul att komma hit och spela, säger Crosby till AP. Oavsett hur det hade gått i kväll är det kul, eftersom jag var här när jag var yngre och tittade på matcher och drömde om att en dag spela i NHL och att spela här. Det var verkligen en bonus att vinna.

Utöver Crosby hade kedjekamraten Evgeni Malkin en produktiv afton med två mål och en assist.

I Minnesota tvingades Kim Johnsson lämna matchen med en benskada i den andra perioden. Han återvände aldrig till isen.

Montréal–Atlanta 2-3 (0-0, 1-2, 1-0, 0-0, 0-1)

Andra perioden: 1-0 (08.10) Alexei Kovalev 6 ( - ) spel fem mot fyra, 1-1 (16.16) Eric Perrin 2 ( - ), 1-2 (17.13) Slava Kozlov ( - ).

Tredje perioden: 2-2 (18.02) Chris Higgins 4 (Saku Koivu, Alexei Kovalev) spel fem mot fyra.

Straff: 2-3 Ilya Kovalchuk.

Skott: 33-33 (2-13, 11-9, 16-11, 4-0).

Utvisningar, Montréal: 5 x 2 min. Atlanta: 7 x 2 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre).

Målvakter: Montréal: Carey Price 93,9% istid 64.49 (31 räddningar). Atlanta: Johan Hedberg 93,9 % istid 64.47 (31 räddningar).

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 1, 2, 0, 22.07

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 0, 1, 2, 0, 27.33

Matchen: Montréal har NHL:s mest effektiva powerplay. Atlanta har Ilya Kovalchuk.

I natt var det den sistnämnde som drog det längre strået när Thrashers lyckades smita ifrån Montréal med en straffseger.

Kovalchuk satte den avgörande straffen på Montréals Carey Price i 3-2-segern. Och för första gången den här säsongen vann laget två raka matcher.

– Det är alltid stort att vinna. Men på onsdag har vi en ny match. Vi ska till Ottawa och har en lång bortaturné framför oss. Vi behöver hålla samma laget och spela för varandra, det är det viktigaste, säger Kovalchuk på rent och skärt PR-språk till AP.

I Atlanta stoppade Johan Hedberg 31 av 33 skott samt en av tre straffar. Det avgörande straffslaget sköt Alexei Kovalev utanför målet.

Tobias Enström hade mest istid, 27.33, av samtliga Atlantaspelare. Montréals back Andrei Markov, 30.22, var den ende på isen som spelade mer.

Edmonton–Detroit 1-2 (0-0, 1-1, 0-1)

Andra perioden: 0-1 (04.00) Henrik Zetterberg 10 (Nicklas Lidström, Brian Rafalski) spel fem mot fyra, 1-1 (05.49) Steve Staios 2 (Jarret Stoll).

Tredje perioden: 1-2 (19.35) Valtteri Filppula 2 (Pavel Datsyuk).

Skott: 16-34 (7-13, 6-12, 3-9).

Utvisningar, Edmonton: 3 x 2 min. Detroit: 3 x 2 min.

Publik: 16 839 (i Rexall Place).

Målvakter: Edmonton: Dwayne Roloson 94,1 % istid 59.51 (32 räddningar). Detroit: Chris Osgood 93,8 % istid 60.00 (15 räddningar).

Johan Franzén, f, Detroit 0, 0, 2, 0, 0, 11.16

Matchen: Snacka om hjärtkrossande förlust. Edmonton Oilers hade lyckats hålla Detroit Red Wings på stången i 59 minuter och 35 sekunder när Valtteri Filppula slog in 2-1.

Finländske Filppula tryckte sig förbi Dick Tärnström innan han satte pucken högt på Edmontonmålisen Dwayne Rolosons plockhandssida.

Detroit ägde matchen men fick över lag dålig utdelning. Henrik Zetterberg gav i alla fall laget ledningen med sitt tionde mål för säsongen fyra minuter in i den andra perioden. Nicklas Lidström svarade för en perfekt passning till ”Zäta”, som har svarat för poäng i samtliga 13 matcher hittills den här säsongen.

I Detroit var Johan Franzén tillbaka efter att ha missat de senaste elva matcherna med en knäskada. Saknades gjorde däremot Niklas Kronwall, som har problem med en ljumske.

Calgary–Nashville 5-1 (1-0, 2-0, 2-1)

Första perioden: 1-0 (03.59) Jarome Iginla 7 (Daymond Langkow, Kristian Huselius) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2-0 (01.40) Matthew Lombardi 5 (Jarome Iginla, Alex Tanguay), 3-0 (05.07) Kristian Huselius 7 (Daymond Langkow, Alex Tanguay) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 3-1 (02.31) Alexander Radulov 2 (Ryan Suter, Marek Zidlicky) spel fem mot fyra, 4-1 (14.29) Eric Nyström 1 (David Moss, Matthew Lombardi), 5-1 (19.06) Jarome Iginla 8 (Alex Tanguay).

Skott: 33-40 (12-12, 9-13, 12-15).

Utvisningar, Calgary: 7 x 2 min. Nashville: 7 x 2 min.

Publik: 19 289 (i Pengrowth Saddledome).

Målvakter: Calgary: Miikka Kiprusoff 97,5% istid 59.41 (39 räddningar). Nashville: Chris Mason 84,4 % istid 59.59 (28 räddningar).

Anders Eriksson, b, Calgary 0, 0, 1, 0, +1, 13.07

Kristian Huselius, f, Calgary 1, 1, 5, 0, 0, 16.48

Matchen: Miikka Kiprusoff inledde omedelbart avbetalningen på sitt nya 220-miljonerkronorskontrakt. Mot Nashville stoppade 31-åringen 39 av 40 skott och plockade därmed säsongens sjätte seger.

Offensivt fick han bra understöd av förstalinen med Jarome Iginla (två mål och en assist), Daymond Langkow (0+2) och Alex Tanguay (0+3). Kristian Huselius var också het och svarade för ett mål och en assist.

I Calgary var Anders Eriksson tillbaka i laget efter att ha petats av Mike Keenan i fyra raka matcher. Däremot saknades Marcus Nilson med en okänd skada.

– Jag tror inte att det är något allvarligt, men det är tillräckligt för att han inte ska kunna spela, sade Mike Keenan till Calgary Herald angående skadan innan matchen.

I Nilsons frånvaro plockades 24-årige Eric Nyström in i laget. Sonen till svenskättlingen och Stanley Cup-hjälten i New York Islanders Bob Nyström, tackade genom att göra sitt första NHL-mål.