Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sverker

Flest hot och trakasserier i AIK

Publicerad 2017-12-14

​Mikael Ahlerup hade avskedsfest när en person ”markerade”.

Trakasserier och hot är vardag för anställda och förtroendevalda i AIK.

När kollegor höll avskedsfest för sparkade vd:n Mikael Ahlerup dök en person upp och "markerade".

– Det är betydligt fler fall av otillåten påverkan mot anställda inom AIK jämfört med andra klubbar, säger Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie för insatser mot grovt kriminella i idrottsmiljö.

Tidigare i höstas polisanmälde AIK trakasserier och hot mot sina medarbetare och förtroendevalda. Samtidigt har det pågått en maktkamp inom och runt föreningen. Sportbladet har under vd:n Mikael Ahlerups tid i föreningen rapporterat om hur Ahlerup tidigt hamnade i konflikt med förtroendevalda inom AIK, men också med informella grupper som verkar runt föreningen.

I november kommunicerade klubben att vd:n lämnade sitt uppdrag med omedelbar verkan. Enligt Sportbladets uppgifter fick Mikael Ahlerup sparken.

”Markerade sin närvaro”

De anställda inom AIK valde att hålla en avskedsmiddag för Ahlerup under tisdagen. Då dök en oinbjuden gäst – knuten till de grupperna som varit allra mest kritiska mot vd:n – upp i lokalen och ’markerade sin närvaro’.

"Nej tack till den representant för de 'mörka och dåliga krafter' runt AIK som oanmäld i en privat bokad del av restaurangen dök upp i 10 sekunder för att markera sin och sina 'kamraters' närvaro och visa 'att de har koll på alla'. AIK:s problem blev tydligare än någonsin i kväll", skriver Ahlerup i ett Facebookinlägg som Sportbladet tagit del av.

Enligt Sportbladets källor är det bara ett av många tillfällen då Ahlerup och andra medarbetare inom AIK på olika vis trakasserats eller hotats.

"Jag ville kolla upp ett påstående som jag fick höra", skriver den utpekade personen, som dök upp på restaurangen, på sociala medier.

Polisen: Värst i AIK

Flera förtroendevalda och anställda inom AIK har reagerat kraftfullt på händelsen och berättar på sociala medier om hur hot och trakasserier är en del av vardagen i föreningen. Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie för insatser mot grovt kriminella i idrottsmiljö, anser att tillståndet i AIK är allvarligt.

– Vi har noterat (händelsen på restaurangen), säger han till Sportbladet och fortsätter:

– Vi har haft ett flertal ärenden hos oss som gäller otillåten påverkan mot anställda inom AIK. Vi har fått hantera flera sådana ärenden.

Med otillåten påverkan menas hot, våld, skadegörelse och andra medel för att försöka påverka en klubbs ledning och styrning, berättar Gårdare.

”Fler fall i AIK”

Enligt kriminalkommissarien är anställda inom AIK särskilt utsatta.

– Det är betydligt fler fall av otillåten påverkan mot anställda och personer med förtroendeuppdrag inom AIK jämfört med andra klubbar. Det är en stor skillnad, även om det förekommer även på andra ställen.

Vad kan vanliga medlemmar göra åt det?

– Det är viktigt att man gemensamt tar tag i det här när det händer i förebyggande syfte. BRÅ, Brottsförebyggande rådet, genomför just nu en undersökning där man tittar på hur hoten går till inom idrottsmiljön. Vi har bra koll på omfattningen, men nu försöker BRÅ ta reda på hur den otillåtna påverkan genomförs.

Fredrik Gårdare säger att polisen jobbar hårt för att hjälpa föreningarna.

– Om någon är utsatt är det vår uppgift att trygga situationen och styra bort hotbilden. Vi tittar på grupperna som sysslar med det här i organiserad, systematisk form.

Sportbladet har sökt Mikael Ahlerup. Via mejl skriver Ahlerup att han med hänvisning till sitt uppsägningsavtal inte kan kommentera. Han hänvisar i stället till det han skrivit på sociala medier.

Följ ämnen i artikeln