Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Angerers nolla blev tyskt guld

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-01

Rekordmålvakten släppte inte in ett enda mål – på hela turneringen

MISSEN Marta missade en straff i VM-finalen. Tyskornas målvakt Nadine Angerer höll nollan hela turneringen – det gav de regerande mästarinnorna guld igen.

Tyskland gick igenom VM-turneringen i Kina utan att släppa in ett enda mål. Målvakten Nadine Angerer blev därmed historisk.

–?Men det här är en lagseger. Vi har verkligen jobbat för varandra, säger tyska förbundskaptenen Silvia Neid.

Tyskland vann VM-finalen mot Brasilien med 2–0 efter mål av Birgit Prinz och Simone Laudehr.

Men matchen kunde ha slutat annorlunda om Brasiliens storstjärna Marta inte missat en straff i andra halvlek.

Målskillnad 21–0

–?När hon missade var jag rätt säker på att vi skulle vinna, säger Silvia Neid.

Och fortsätter:

–?Brasilien hade det mesta av spelet, men vi arbetade hårt som ett lag, speciellt i försvaret, säger Neid.

Tyskland gick igenom hela turneringen utan att släppa in ett enda mål. Målskillnaden blev fantastiska ­21–0.

Målvakten Nadine Angerer har nu hållit landslagsnollan i 540 minuter och med det raderat ut legendaren Walter Zengas rekord från 1990. Italienaren höll nollan i 517 minuter.

Tysklands enda poängförlusten kom i 0–0-matchen mot England.

– Vi har jobbat för varandra, gjort löpningar, kommit till avslut. Vi har verkligen stått för en lysande presentation, säger Silvia Neid.

Brasilianskorna var bedrövade efteråt. Många grät. Umeå-spelaren Marta kunde dock trösta sig i att hon blev vald till turneringens bästa spelare.

Vill ta OS-guld

Hon tänker komma tillbaka till Kina nästa år för att vinna OS-guld istället.

– Det är upp med hakan som gäller, vi arbetar vidare. Det kommer nya VM och nästa år är det OS och då tar vi medaljen vi vill ha, säger Marta.

I matchen om tredje pris vann USA över Norge med klara 4–1.