0–1 Martin Andersson (80), 1–1 Pär Cederqvist (83).

Varningar, Öster: Fredrik Bild, Emin Nouri, Fredrik Gustafson (avstängd).

VSK: Peter Markstedt, David Curtolo, Benjamin Webster.

Publik: 3 586 (på Värendsvallen).

Domare: Michael Lerjéus.

Matchen

Öster öppnade klart bäst och i den sjunde minuten fick Freddy Borg ett jätteläge när han kom fri med David Wikström som dock genomskådade hans chip. Spelet var förlagt till VSK:s planhalva under större delen av halvleken men gästerna var väl samlade i defensiven och hade oftast bra koll på Östers otaliga inlägg.

Andra halvlek var den första lik. Öster dominerade spelet markant och nu skapade man även ett par vassa chanser. Denis Velic hade en nick i ribban och Peter Wibrån och Freddy Borg hade också fina lägen. I den 80:e minuten lyckades gästerna i ett av sina fåtaliga anfall få fram en hörna på vilken Martin Andersson utnyttjade oskärpa i hemmaförsvaret och nickade in 0-1. VSK:s glädje blev dock kortvarig då Pär Cederqvist tre minuter senare slog in den högst välförtjänta kvitteringen. I slutminuterna gick båda lagen för seger och närmast mål var VSK:s Peter Markstedt med ett skott i kryssribban.

– Sett till statistiken är 1-1 kanske rättvist. Jag var rädd för matchen, Västerås är bra och tunga att möta, speciellt nu när de kunde ha sitt ordinarie lag för första gången på länge, sa Östers tränare Lars Jacobsson till lagets hemsida.

Öster

Björn Stringheim – Peter Wibrån, Marco Da Silva, Fredrik Bild, Emin Nouri – Denis Velic, Daniel Svensson (Martin Claesson, 73), Fredrik Gustafson (Erik Tengroth, 80) – John Pelu, Pär Cederqvist, Freddy Borg (John Sallhag, 85).

Västerås SK

David Wikström – Martin Andersson, Andrew Kelly, Jonas Stark, Niclas Hikes – David Curtolo, Johan Svensson, Benjamin Webster (Dragomir Draganov, 81), Joonas Botold (Andreas Eriksson, 46) – Peter Markstedt, Anton Holmberg.

AIK 3 (0)

Gais 3 (0)

1–0 Arash Talebinejad (46), 1–1 Daniel Blomgren (51), 1–2 Wilton Figuiredo (52), 2–2 Daniel Tjernström (59), 3–2 Nicklas Carlsson (88), 3–3 Mattias Östberg (91).

Varningar, AIK: Kristian Haynes.

Gais: Mattias Östberg, Thomas Heed, Daniel Blomgren.

Publik: 23 460 (på Råsunda).

Domare: Johnny Lundbäck.

Matchen

Fantastiska 23 460 var på plats för att se AIK säkra allsvenskt spel kommande säsong och trots att de får vänta ytterligare någon omgång för att fira den allsvenska platsen, lär de knappast vara missnöjda med underhållningen som bjöds.

AIK inledde klart piggast och de första 20 minuterna belägrade man Gais planhalva. Den första klara chansen fick Derek Boateng efter 14 minuter då han nickade en hörna tätt utanför och fem minuter senare hade Kristian Haynes ett jätteläge.

Efter 20 minuter tappade AIK i tempo dock utan att ett extremt defensivt Gais drog någon nytta av detta. Trots att AIK inte spelade lika bra som i inledningen fortsatte man att skapa chanser. Man kom oftast fram på vänsterkanten där Stefan Vennberg och Bobbie Friberg Da Cruz hade stora problem mot Mats Rubarth och Kristian Haynes och i den 30:e minuten fick Rubarth öppen gata mot mål men hans skott strök utsidan av stolpen.

I inledningen av andra halvlek hände allt och efter en kvart stod det 2-2 på resultattavlan. Först gjorde inbytte Arash Talebinejad 1-0, fem minuter senare kvitterade Daniel Blomgrem på en frispark. Ytterligare en minut senare var gästerna plötsligt i ledning efter att Wilton Figuiredo utnyttjat ett missförstånd mellan Daniel Örlund och Niklas Sandberg och i den 59:e minuten höll sig Daniel Tjernström framme på en skottretur och kvitterade.

Matchen fortsatte att bölja fram och tillbaka och båda lagen hade flera bud på ytterligare mål. Det dröjde dock till den 88:e minuten innan mittbacken Nicklas Carlsson nickskarvade in en frispark från Daniel Östlundh till 3-2. Det var dock annan mittback – Mattias Östberg – som fick sista ordet i målprotokollet när han stötte in en frispark och fastställde slutresultatet i den första övertidsminuten.

AIK

Daniel Örlund – Jimmy Tamandi, Nicklas Carlsson, Niklas Sandberg, Kristoffer Arvhage (Markus Karlsson, 87) – Mattias Moström, Daniel Tjernström, Derek Boateng (Arash Talebinejad, 28), Mats Rubarth – Dennis Östlundh, Kristian Haynes (Daniel Hoch, 87).

Gais

Dime Jankulovski – Stefan Vennberg, Mattias Östberg, Andreas Tobiasson, Daniel Blomgren – Bobbie Friberg da Cruz, Fredrik Lundgren, Thomas Heed, Martin Dohlsten – Mathias Gravem (Kwame Amoateng, 84), Wilton Figuiredo (Hans Blomqvist, 86).

Falkenberg 1 (1)

Västra Frölunda 0 (0)

1–0 Emil Backlund (9).

Varningar, Falkenberg: Stefan Rodevåg.

Frölunda: Arash Bajat, Mattias Andersson (avstängd), Mohammed Ali Khan, Jesper Johansson.

Publik: 1 213 (på Falkenbergs IP).

Domare: Magnus Thóridsson.

Matchen

Att matchen gällde oerhört mycket för båda lagen syntes direkt från avspark. Inledningen var nervös och hafsig men i den nionde minuten fick Emil Backlund en bra chans och på sin egen retur kunde han sätta 1-0 till Falkenberg bakom en tveksamt agerande Joakim Olsson. Målet löste upp nervknutarna något hos båda lagen. Frölunda arbetade efterhand sig till ett spelmässigt övertag men deras anfallsspel var ytterst uddlöst och saknaden av avstängde Peter Nyström och skadade Eddy Lopez var påtaglig. De få klara målchanserna i halvleken hade Falkenberg och i den 44:e minuten var det mycket nära 2-0 när Frölunda misslyckades med att rensa bort bollen och den låg och dansade på mållinjen flera gånger under samma anfall.

Andra halvlek såg likartad ut. Falkenberg var bara intresserat av att försvara sin tidiga ledning och Frölunda hade trots ett stort bollinnehavet ytterligt svårt att skapa några klara målchanser.

– Vi visste om att det skulle bli mycket kamp. Spelet var väl inte mycket att yvas över, men vi vinner, det är huvudsaken. Den här segern var ett stort steg mot ett nytt kontrakt, men ingenting är klart ännu, sa FFF-tränaren Stig Kristensson till Hallands Nyheter.

En överlag medioker match mellan två ängsliga lag med genomgående svagt passningsspel där 0-0 hade speglat matchbilden bäst.

Falkenberg

Tommy Naurin – Marcus Persson, Jens Gustafsson, Patrik Lundgren, Marthin Möller – Emil Backlund (Patrik Larsson, 79), David Svensson, Viktor Elm, Björn Carlsson (Johan Claesson, 61) – Stefan Rodevåg, David Elm.

Västra Frölunda

Joakim Olsson – Ante Maletic (Henning Comé, 72), Jesper Johansson, Mohammed Ali Khan, Anildo Spencer – Martin Smedberg, Chay Hews Arash Bajat, Mattias Andersson – Henrik Andersson, Hannes Tobiasson.

IFK Norrköping 4 (2)

Boden 0 (0)

1–0 Bruno Santos (19), 2–0 Bruno Santos (23), 3–0 Dago Funes (82), 4–0 Dago Funes (89).

Varningar, Norrköping: Siyabonga Siphika, Stefan Thordarson (avstängd), Mikael Roth.

Boden: Andreas Ingel (avstängd).

Publik: 2 125 (på Idrottsparken).

Domare: Daniel Persson.

Matchen

IFK Norrköping tog hand om taktpinnen direkt från avspark och i den åttonde minuten var en friställd Viktor Rönneklev nära att ge laget ledningen. Norrköping fortsatte att anfalla och 1-0 kom mycket välförtjänt genom Bruno Santos i den 19:e minuten. Fyra minuter senare blev Santos fri efter en osjälvisk passning av Andreas Alm och 2-0 var ett faktum.

Efter paus jämnade spelet ut sig något och när hemmalaget tvingades till omdisponeringar i backlinjen till följd av skador skapade Boden ett visst tryck. Peter Gitselov hade ett par fina lägen som Andreas Lindberg gjorde vassa räddningar på och istället kunde nyligen inbytte Dago Funes kontra in 3-0 i den 82:e minuten.

– Vi spelar bra i första halvlek med mycket kombinationer och många spelare som tog löpningar. Vi var bättre i försvarsspelet idag. Vi tog de där extra metrarna hemåt och var aggressiva på bollhållaren. Nu gäller det att slå Örebro, vi har inte gett upp hoppet om att ta en kvalplats, sa Norrköpings tränare Tony Martinsson till lagets hemsida.

IFK Norrköping

Andreas Lindberg – Anders Whass (Dago Funes, 79), Mikael Roth (Markus Hansson, 59), Richard Spong, Patrik Svensson – Siyabonga Siphika – Mikael Torin, Stefan Thordarson, Viktor Rönneklev – Bruno Santos, Andreas Alm.

Boden

Kenny Stamatopoulos – Max Fuxberg, Destin Makumbu, Daniel Torres, Rickard Nilsson – Mtaka Simba, Peter Gitselov, Andreas Ingel, Victor Brännström – Fredrik Norberg (David Roberts, 56), Herish Kuhi.

Trelleborg 0

Åtvidaberg 0

Varningar, Trelleborg: Jimmie Augustsson (avstängd), Mattias Thylander (avstängd), Christian Ahlström, Jonas Bjurström.

Åtvidaberg Daniel Johansson (avstängd).

Publik: 1 393 (på Vångavallen).

Domare: Zarko Kovacevic.

Matchen

Trelleborg var det spelmässigt bättre laget i den första halvleken. Aggressiviteten och passningsspelet var det inget större fel men som oftast sedan Stephen Ademolu försvann hände knappt någonting inne i boxen och man lyckades inte skapa mer än några halvchanser.

Åtvidaberg spelade upp sig efter paus och framför allt de sista fem minuterna blev det riktigt hett framför hemmamålet då gästerna hade tre jättelägen. Inbytte Arsim Gashi hade bland annat en nick i ribban och ett missat friläge.

– Vi fick det vi bad spelarna om, dom var aggressiva och låg tätt på motståndarna. Men på grund av detta orkade vi inte fullt ut och sista kvarten kom det en del målchanser för Åtvidaberg, sa hemmatränaren Conny Karlsson till TFF:s hemsida.

Lagen ägde spelet i varsin halvlek men chansmässigt sett var Åtvidaberg klart närmare tre poäng och en storspelande Richard Richardsson var poängräddare åt TFF i andra halvlek.

Trelleborg

Richard Richardsson – Dennis Melander, Thommie Persson (Christian Ahlström, 46), Ivica Skiljo, Mikael Bengtsson (Alexander Steen, 86) – Mattias Thylander, Jens Sloth, Niklas Nordgren (Jetullah Bahtiri, 74), Jimmie Augustsson – Jonas Bjurström, Patrik Redo.

Åtvidaberg

Ola Svensson – Eddie Åhman, Martin Jönsson, Daniel Johansson, Fredrik Elgström – Yannick Bapupa, Kristian Bergström, Imad Shhadeh – Daniel Lundqvist, Sheriff Suma, Tommy Thelin (Arsim Gashi, 70).

Matchen

Efter en avvaktande och temposvag öppning tog BP hand om kommandot. Man var betydligt mer aggressivt och vann det mesta i närkampsspelet. Ljungskile hade svårt att få igång sitt spel under den första halvleken och svagt passningsspel medförde att laget mest fick jaga boll.

Sista tio minuterna av halvleken hade BP ett bra tryck på gästerna. I den 36:e minuten var en friställd Joakim Runnemo nära att ge laget ledningen men Nicklas Svensson lyckades rädda till hörna. Det blev startskottet till en kanonad av chanser, bland annat hade Thomas Lagerlöf och Martin Ekström varsitt jätteläge men båda gångerna räddades bollen på mållinjen.

Ljungskile kom ut som ett nytt lag efter paus. Man dominerade den första kvarten av halvleken och i det läget var det inte ologiskt när Jörgen Wålemark gav dem ledningen med ett snyggt skott i krysset efter 58 minuter.

Efter målet tog dock BP över igen och trots numerärt underläge de sista tio minuterna hade man flera bra kvitteringschanser. Den allra bästa fick Lagerlöf på stopptid men BP fick för tredje gången den här dagen se en chans räddas på mållinjen.

– Det här blev den tuffa match vi befarade. BP var taggade och ville mycket. Vi spelade stundtals okej men uppträdde lite segt emellanåt. Vi gör en okej insats och har lite flyt, sa LSK-tränaren David Wilson till BP:s hemsida.

BP var det bättre laget i 75 minuter och sett både till chanser och spel var man värt minst en poäng.

BP

Kristoffer Björklund – Jon Persson, Mikael Nordh, Richard Henriksson, Jan-Erik Berg (Kim Odelius, 75) – Martin Ekström, Håkan Malmström, Thomas Lagerlöf, Mattias Johansson (Christer Mattiasson, 62) – Olof Guterstam, Joakim Runnemo (Gabriel Özkan, 62).

Ljungskile

Nicklas Svensson – Cedomir Zarkovic (David Sällström, 69), David Leinar, Darko Matijevic, Daniel Berg (Markus Senften, 69) – Kenny Pavey, Jon Stockhaus (Alexandar Kitic, 41), Anders Augustsson, Larmin Ousman – Jörgen Wålemark, Johan Patriksson.

Degerfors 1 (1)

Örebro SK 2 (1)

0–1 Mirza Jelecák (20), 1–1 Shpetim Hasani (38), 1–2 Jon Lundblad (94).

Varningar, Degerfors: Ola Toivonen, Henrik Berger (avstängd).

ÖSK: Angel Carreño, Kristoffer Näfver.

Publik: 5 615 (på Stora Valla).

Domare: Sven-Martin Åkesson.

Matchen

Länsderbyt inför storpubliken – 5 615 – på Stora Valla började avvaktande. Efterhand kopplade Örebro SK ett litet grepp om spelet och gästerna tog också ledningen när Mirza Jelecák nickade in en hörna efter 20 minuter. ÖSK fortsatte att dominera bollinnehavet medan Degerfors mestadels satsade på snabba omställningar. Lagen hade ett par halvchanser vardera innan Ola Toivonens passning friställde Shpetim Hasani som behärskat rullade in kvitteringen efter 38 minuter.

ÖSK öppnade andra halvlek bäst och i den 48:e minuten sköt Angel Carreño ett bra skott som Sebastian Karlsson gjorde en fin räddning på. Fem minuter senare tvingades Lars Larsen utgå på grund av en sträckning i låret och därefter fick Degerfors mer att säga till om. Hemmalaget var också mycket nära att ta ledningen i den 73:e minuten då en frispelad Toivonen rundade Peter Westman och slog bollen mot tomt mål men Fredrik Samuelsson lyckades rensa undan den på mållinjen. Matchen såg ut att gå mot ett oavgjort resultat när Jon Lundblad – på fyra minuters stopptid – nådde högst på Fredrik Samuelssons inlägg och nickade in bollen över en felplacerad Sebastian Karlsson.

Degerfors

Sebastian Karlsson – Anders Sulisalo, Henrik Janson, Stefan Larsson, Emil Johansson – Jonas Lindskog, Henrik Berger – Tobias Larsson (Tobias Solberg, 65), Ola Toivonen (Tobias Hedberg, 92), Jonas Bergman (Fredrik Nilsson, 85) – Shpetim Hasani.

Örebro SK

Peter Westman – Fredrik Samuelsson, Thomas Andersson, Magnus Samuelsson, Joel Riddez – Angel Carreño, Fredrik Nordback, Lars Larsen (Kristoffer Näfver, 53), Mirza Jelecák (Paul Munster, 84) – Emra Tahiri (Ricardo Costa, 64), Jon Lundblad.

Väsby United 0 (0)

Mjällby 5 (2)

0–1 Fredrik Olsson (15), 0–2 Marcus Ekenberg (41), 0–3 Fredrik Olsson (60), 0–1 Pavel Zavadil (81), 0–1 Fredrik Olsson (82).

Varningar, Väsby: Peter Holm.

Mjällby: -.

Publik: 417 (på Vilundavallen).

Domare: Heikki Pajunen.

Matchen

Mjällby började bäst och skapade ett par halvchanser i matchens inledning. I den 15:e minuten sköt Fredrik Olsson ett skott som touchade på Daniel Johansson och ändrade riktning viket ställde Niklas Westberg i hemmamålet. Därefter handlade det mesta om Väsby och man hade flera goda kvitteringslägen. Farligast var det efter två fasta situationer som båda skapade stor oreda i Mjällby-försvaret. Målet uteblev dock och istället kunde Mjällby sticka upp och ganska oförtjänt göra 0-2 genom Marcus Ekenberg i den 41:a minuten.

Väsby fortsatte att spela bra i inledningen av andra halvlek och inbytte Mahmod Hejazi hade ett par fina chanser. Efter att Fredrik Olsson gjorde 0-3 gick luften ur hemmalaget något. Trots det skapade Väsby ytterligare flera goda chanser men en storspelande Dusan Melichárek i Mjällby-målet var obeveklig den här eftermiddagen. Gästernas effektivitet var det däremot fortsatt inget fel på. I den 81:a minuten satte Pavel Zavadil 0-4 med en snygg frispark och minuten senare fastställde tremålsskytten Fredrik Olsson slutresultatet.

0-5 tyder på spelmässig överlägsenhet men så var inte fallet. Väsby förde spelet till stora delar och man skapade minst lika många klara chanser som Mjällby.