Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Fotoregister ska stoppa huliganerna

Publicerad 2015-02-06

Ny lag väntas redan nästa vecka

Personal i allsvenska biljettkassor får tillgång till fotoregister över portade huliganer för att lättare kunna avvisa dem enligt lagen om tillträdesförbud.

Förslaget väntas bli lag i nästa vecka eftersom endast Vänsterpartiet är emot.

– Ingreppet står inte i proportion till integritetskränkningen, säger Linda Snecker, partiets rättspolitiska talesperson.

Det så kallade "Huliganregistret" har diskuterats och utretts sedan 2011 men är nu igenom alla instanser. På torsdag i nästa vecka är det skarpt läge då det färdiga lagförslaget debatteras i Riksdagens kammare:

– Hinner vi klart innan 16.00 kommer beslutet även med i voteringen samma dag. Då blir det lag, säger Centerpartiets Johan Hedin, ledamot i justitieutskottet.

Lagen gäller i så fall från 1 april 2015, och skulle i sin yttersta förlängning innebära att idrottsföreningarnas personal får ta del av ett polisregister med namn och foto på personer som dömts till tillträdesförbud till idrottsarenor.

”Är väldigt känsligt”

Personal som sitter i biljettkassan får alltså tillgång till ett register med namn och bild på personer som är portade och kan säga ”Du får inte komma in”?

– Ja. Det innebär att om det blir en konflikt så underlättas det för personalen som kan plocka upp och hänvisa till registeruppgiften, säger Johan Hedin.

Han tillägger:

– Men det är väldigt känsligt ur integritetssynpunkt och förknippat med tydliga bestämmelser som tystnadsplikt, säger Johan Hedin.

I justitieutskottets övervägande formuleras det så här:

”Ett exempel kan vara att en ordningsvakt som har till uppgift att identifiera personer vid insläpp endast får del av namn på och fotografier över personer med tillträdesförbud som förväntas komma till arrangemanget. Vidare kommer den som arbetar för eller utför uppdrag åt en idrottsorganisation och därigenom tar befattning med en uppgift ur registret, t.ex. säkerhetspersonal, att omfattas av en straffsanktionerad tystnadsplikt och därmed inte obehörigen får röja vad han eller hon har fått veta om någon enskilds personliga förhållanden.”

2014 skakades allsvenskan av en tragedi då en Djurgårdssuporter misshandlades till döds i Helsingborg utanför Olympia där premiären skulle spelas.

I övrigt bedöms ordningsläget kring allsvenska matcher som "i huvudsak gott", enligt Rose-Marie Frebran, den tidigare nationella samordnaren för positiv supporterkultur mot idrottsrelaterat våld.

”Tillträdesförbud är tillräcklig”

Vissa gör bedömningen att det är allt mindre våld i anslutning till idrottsevenemang men ni anser denna nya lag nödvändig ändå?

– När en förbättring sker bör lagstiftningen göra allt för att förstärka den, och för att bekräfta den positiva utvecklingen och bygga den ännu starkare för framtiden, säger Johan Hedin.

– Det handlar om att vidta de åtgärder som går. Våldet är inte unikt för idrotten, det finns samma problem i extremistiska kretsar kring politiken och många gånger kan det vara samma personer.

Enligt Johan Hedin är idrottsrörelsen positiv till "Huliganregistret", det är däremot inte inte Linda Snecker (V):

– Vi tycker att lagen om tillträdesförbud är tillräcklig. Det handlar om så få personer att ett så stort ingrepp inte står i proportion till integritetskränkningen.

Linda Snecker menar att mer fotografering och registrering ändå inte löser grundproblemet.

– Vi i Vänsterpartiet vill att alla ska kunna gå på arenorna men så är det inte i dag. Det finns en stor våldsromantik runt arrangemangen. Det är ett problem bland vissa män som drabbar andra män och alla andra, säger hon och tillägger:

– Vi måste lyfta fram den positiva supporterkulturen som finns men också fokusera mer på alkoholens roll, våldsromantiken och jämställdheten – mindre på registrering och fotografering.