”TV4 har sagt att jag inte ska bry mig om dem”
Hanna Marklund historisk som kommentator i VM
Uppdaterad 2018-06-30 | Publicerad 2018-06-23
Hon har hyllats och beundrats – men också hånats och förlöjligats.
Själv är Sveriges historiska VM-kommentator Hanna Marklund lyckligt ovetande om att hennes namn är glödhett på sociala medier.
– Fyran har sagt att jag inte ska bry mig om det, säger hon till Sportbladet.
Artikeln publicerades 23 juni.
Det har avverkats 20 VM-turneringar i fotboll för herrar.
Sedan 1958 har det svenska folket kunnat följa 15 av dessa i direktsänd tv.
Det tog 60 år – men nu får Sverige till sist lyssna på expertutlåtanden till ljudet av en kvinnlig kommentators stämma.
Hanna Marklund, 40, har inte reflekterat så värst mycket över sin historiska roll men konstaterar kort och gott att ”det var på tiden”.
– Jag har lite svårt att förstå det, att jag verkligen var den första, säger hon.
– Det är ju bra, rent generellt, att alla såna här mönster bryts. Att det finns möjligheter för en kvinna att göra det här. Sverige har överlag en ganska segregerad arbetsmarknad, även i andra branscher, så överallt där man kan bryta det är positivt.
Vi träffar den före detta landslagsbacken på ett hotell i Stockholm – och just nu är det intensiva dagar där hon kastas in och ut ur vad hon själv benämner som ”VM-bubblan”.
Lugn i Granqvists sällskap
Bara den här veckan har Marklund hunnit flyga från Kaliningrad till Moskva och vidare hem till familjen i Skellefteå några dagar för att sedan agera expert i TV4:s VM-studio på torsdagen – innan det återigen bär av mot Ryssland och Sotji.
– Jag träffar Lasse på Arlanda direkt efter det här, säger Hanna Marklund.
Hon syftar givetvis på nya radarpartnern Lasse Granqvist som är en betydligt mer rutinerad kommentatorsräv i sammanhanget.
– När vi reser har han Excel-ark där det står vart vi ska och tider – allt. Ordning och reda. Det är samma sak när han kommenterar, säger Marklund när hon beskriver sin nya jobbarkompis.
– Han är ju så mycket expert på området som någon över huvud taget kan bli. Jag känner mig helt lugn, trygg och bekväm med honom. Han är kunnig, väl förberedd och håller ordning och reda på allt.
Nästa uppdrag för duon blir inte vilken match som helst: Tyskland–Sverige på Fisht Stadium i Sotji.
– Det blir stort och spännande, konstaterar Hanna som på midsommardagen blir första svenska kvinna någonsin att kommentera det svenska herrlandslaget i ett mästerskap.
”Hur låter jag egentligen?!”
TV-tittarna har sedan ett antal år tillbaka tagit del av Hanna Marklunds fotbollskunskap i studion under såväl dam- som herrmästerskap. Skillnaden den här gången är att hon förväntas leverera smarta analyser spontant under pågående match.
– Det var där min tveksamhet låg när jag fick frågan. Jag kände ”Hmm, jag har ju inte gjort det här så mycket… Hur ska jag hinna träna och bli bra?”.
Men du ville ändå göra det...?
– Ja, jag tänkte bara: ”Jag får väl lov att testa”. Så jag började kommentera lite grann med några matcher innan VM. Men det är en utmaning att gå från att känna sig trygg i en studiomiljö till att kommentera. Det är verkligen stor skillnad.
– Det handlar om att veta när man ska gå in och säga något och när man inte ska gå in. Om vad som är relevant. Det handlar om tajming och samarbete. Det är en ny utmaning.
Hon tillägger:
– Det är mycket som när man själv spelade fotboll och ser sig själv i efterhand. ”Det där skulle jag tänkt på” och ”Det där borde jag gjort annorlunda”. Man går igenom matchen i efterhand och det känns nästan som att jag spelar själv, haha.
Hur är det att lyssna på sig själv i efterhand?
– Det är ju inte så jättetrevligt. Jag har svårt för det. Men det behövs ju.
Det är så du utvecklar dig?
– Exakt. Det är klart att man måste lyssna. Men man känner ju också ”Hur låter jag egentligen?!” och att man inte kommer våga prata igen, säger hon och skrattar.
När hon hör sig själv noterar hon och påminns om att hennes röst tydligt avslöjar hennes västerbottniska ursprung.
– Dialekten och allt blir så extremt påtagligt. Det är klart jag vet att jag har dialekt, men nu blir den ännu bredare helt plötsligt.
En dialekt är väl något man borde bejaka för att få en personlig framtoning?
– Ja, absolut. Så har jag känt – jag kan ju inte prata på något annat sätt. Det har jag aldrig gjort och något sånt kommer jag aldrig förändra. Det kände jag direkt när jag började jobba med det här, att jag måste göra det på mitt sätt. Jag måste vara den jag är. Annars kommer det inte att fungera. Sen får andra värdera om de gillar det eller inte.
”Skönt att vara utanför Twitter”
Parallellt med det som pågår i Hanna Marklunds hektiska bubbla har hon samtidigt, nu när det är VM-tider, ett mycket omtalat namn på sociala medier och inte minst på Twitter.
En värld hon över huvud taget inte är en del av.
– Det där med Twitter... Jag kan väl känna att det är skönt att stå utanför det, erkänner hon.
Många användare, bland annat kända profiler som Kosovare Asllani och Fredrik Wikingsson, har tagit henne i försvar efter påhopp och kritik som ofta bottnat mer i hennes kön och Skelleftemål än hennes fotbollskunnande.
Tar du del av det som sägs och skrivs på sociala medier?
– Inte särskilt mycket. Jag har aldrig gjort det. Jag har inte Twitter och har ingen anledning att skaffa det. Jag använder det aldrig i min vardag och knappt heller Instagram. I princip ingenting.
– Så jag följer inte det som sägs på det sättet. Men sen är det ju omöjligt att hålla sig helt utanför. Jag får ju ändå kontakt med människor och kan få sms och meddelanden på annat sätt.
Vad står det där då?
– Där är det väldigt snällt. Det är bara positiva saker. Jag tänker mig att det är ett tuffare och hårdare klimat på Twitter. Men de som skriver till mig kommer med schyst och bra kritik.
Var utsattheten en avskräckande aspekt när du tog på dig uppdraget att kommentera VM?
– Ja, men det var det väl. Det går det väl inte att sticka under stol med. Det skulle vara konstigt att säga att jag inte tar åt mig om jag får en massa kritik. Det skulle jag säkert göra.
– Men eftersom jag inte finns där ute (på Twitter) så är jag väl lite lagom skyddad. Det negativa kommer ju inte fram. Det är ju ingen som kommer fram till mig på stan och säger att jag är en idiot, utan de som kommer fram är väldigt snälla och schysta. Överallt när man möter dem. Men skulle jag få en massa negativ kritik så får man väl träna på att ta emot det.
”Det är ju helt bisarrt”
På vilket sätt har TV4 förberett dig inför VM?
– Jag har fått lite träning men också fått höra att det inte främst är folk på sociala medier som jag ska nå. Jag ska inte bry mig så mycket om dem. Utan mer lyssna på feedback där jag kan lära mig vad jag kan göra bättre.
Att det svenska samhället fortfarande har en del att jobba på gällande mäns syn på kvinnor har inte bara framgått i genomslaget av #MeToo-rörelsen utan avspeglas även i den sortens sociala flöden som Hanna Marklund håller sig borta ifrån – men också bland ett antal svenska supportrar i Ryssland där en medarbetare på Sportbladet har angripits och antastats.
– Jag läste det. Jätte- jättetråkigt, suckar Hanna Marklund och fortsätter:
– Det är ju helt bisarrt att man inte ska kunna vara ute och göra sitt jobb.
Hon tillägger:
– Jag känner bara att det är tråkigt att det ska vara på det sättet. Man funderar över samhällsklimatet. Det är klart att det finns mycket att göra gällande värderingar och hur vi vill ha det i samhället.
Själv har hon ingenting emot att gå i bräschen som en förebild för framtida kvinnliga kommentatorer.
Hanna Marklund vill inspirera och gör det inför en förväntad miljonpublik med Lasse Granqvist vid sin sida när Sverige klockan 20.00 har chansen att slå ut de regerande världsmästarna Tyskland i Sotji.
– Absolut vill man det, och visa att det är möjligt. Det ska inte vara något konstigt att en kvinna jobbar på ett herrmästerskap eller vice versa. Det ska vara helt naturligt.
Tisdag 3 juli 16.00: Sverige-Schweiz direkt i TV 4, med Lasse Granqvist som kommentator och Hanna Marklund som expert.
LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller