Frändén: Dags för VM:s första riktiga derby
Uppdaterad 2019-06-09 | Publicerad 2019-06-08
Skottlands damer har lämnat pubslagsmålen bakom sig och blivit fotbollsspelare på heltid.
De engelska lejoninnorna kommer till Frankrike som outsider och titelaspriant.
Det är dags för brittiskt VM-derby på rivieran mellan två grannar som bestämt sig för att ta nästa steg på den internationella scenen.
Flygresan mellan Edinburgh och Nice tar drygt två och en halv timme, men när Skottlands landslag landade på rivieran i onsdags hade de de tillryggalagt en mental sträcka på flera år. Innan avfärd hade herrlandslagets förbundskapten Steve Clarke och Skottlands premiärminister Nicola Sturgeon båda levererat ett peptalk inför VM-äventyret som börjar på söndag.
När Skottland blev klara för VM förra hösten var det med ett lag fullt med yrkesarbetande halvamatörer. Glasgows vänsterback Nicola Docherty vårdade demenspatienter, hennes lagkamrat Jo Love jobbade som ingenjör inom Glasgows statsförvaltning, medan Rosengårds Fiona Brown spelade proffsfotboll i Rosengård.
Sedan dess har regeringen satsat en miljon kronor extra för att ge de icke-professionella spelarna i damlandslaget möjlighet att ta tjänstledigt och förbereda sig för VM-slutspelet på heltid.
”Förstod knappt vad hon sa”
– Jag är stolt över att vara ambassadör för Skottlands damlandslag och det har varit fantastiskt att se att det hårda jobb som laget och ledarna lagt ner för att nå VM betalade av sig, sa premiärminister Nicola Sturgeon när VM-platsen var i hamn.
– Vi är ordentligt tränade nu. Det senaste halvåret har jag kunnat återhämta mig och sova ordentligt. Jag behöver inte längre skynda mig hem från jobbet och sedan kasta i mig något i bilen på väg till träningen, säger Nicola Docherty, inför det brittiska derbyt i Nice på söndagen.
Hon var med då Skottland förlorade med 0-6 mot England i EM senast, men mycket har hänt sedan dess. Dåvarande förbundskapten, svenska Anna Signeul, har berättat om de pikanta kulturkrockar som fick henne att nästan ge upp jobbet.
– Jag tillträdde i mars 2005, åkte hem en sväng i april, fick ett samtal, förstod knappt vad hon sa på sin Glasgow–engelska. Men de hade varit på puben efter en match och börjat bråka, två tjejer, den ena hade pucklat på den andra, det var på den nivån alltså. Hon skulle bara berätta att hon var skadad, eftersom hon fått en smäll.
I VM-genrepet den 28 maj slog Skottland Jamaica inför 28 555 åskådare på Hampden Park i Glasgow. I onsdags landade de i Nice i ett specialchartrat plan. På söndag spelar de VM-premiär mot arvsfienden England, inför premiärminister Nicola Sturgeon på läktaren.
Motståndarlaget har som bekant ingen regeringschef att skicka för närvarande, men de saknar inte namnkunniga typer på planen – och på tränarbänken. När Phil Neville tog över Englands damlandslag i januari förra året såg han inte ut att bli långlivad på posten.
”Fel att skriva så”
Den före detta Manchester United-spelaren hade blivit erbjuden jobbet utan att ens söka det, han hade aldrig tränat ett a-lag annat än som interrimtränare, och han hade ett visst bagage på sociala medier som snabbt grävdes fram. 2012 hade han på Twitter bland annat önskat sina följare en trevlig dag med orden ”Good morning men!” och förklaringen att eventuella kvinnliga följare ”antagligen var upptagna med hushållssysslor den tiden på dygnet” gjorde inte saken bättre. I en ännu mer tveksam tweet skrev han ”I’m back chilled – just battered the wife!!! Feel better now”, utan att nämna att det gällde en match i bordtennis.
– Det var fel att skriva så då och det är fortfarande fel, säger Neville ett drygt år senare.
En annan invändning mot Neville var att han helt saknade erfarenhet av damfotboll, något han senare själv plockade upp när England slog Frankrike med 4–1 i hans första match som förbundskapten.
– Vi hade inte slagit Frankrike på 44 år och jag stod där och tänkte ”snyggt, jag som inte kan något om damfotboll!”.
Kritiken har ebbat ut sedan dess och The Lionesses går in i VM som trea på Fifas världsranking, sjutton placeringar före skotskorna, och av många betraktade som en utmanare om guldet. I truppen finns fixstjärnor som Lyons Lucy Bronze, Barcelonas Toni Duggan på topp och ett helt koppel spelare från den allt mer konkurrenskraftiga inhemska ligan.
I ryggen har de en fotbollsnation som till sist upptäckt sitt damlandslag efter semifinalplatsen i EM för två år sedan. När FA presenterade VM-truppen för några veckor sedan gjorde man det med hjälp av videohälsningar av Raheem Sterling, David Beckham och prins Harry. I helgen lanserade tidningen The Sun (av alla!) begreppet HAPS, ”husbands and partners”, i en kartläggning över det engelska landslagets äkta makar, pojk- och flickvänner. Det var en blinkning till WAGS, ”wives and girlfriends”, som sysselsatt brittiska tabloider i många år på herrsidan.
De engelska lejoninnorna är favoriter i Nice i dag mot ett Skottland som kommer välförberedda och vältränade till VM-debuten. Supportrar för båda lagen har intagit staden de senaste dagarna. Det är dags för VM:s första riktiga derby, inför ögonen på regeringschefer, HAPS och rödbrända britter.
Källor: The Guardian, The Independent, Dagens Nyheter, BBC