Jonas Eriksson till attack i VAR-bråket på EM: ”Uefa ljuger”
Publicerad 2022-07-26
SHEFFIELD/STOCKHOLM. SVT-experten Jonas Eriksson hör till dem som har kritiserat hur VAR har använts under EM.
Uefa svarar att kamerastödet är större än under herrarnas EM och Champions League.
”Synd att Uefa ljuger i stället för att erkänna att de faktiskt inte gjort rätt”, skriver Jonas Eriksson till Sportbladet.
Ett stort VAR-bråk har blossat upp under pågående i EM i England.
Svenska fotbollslandslaget och tidigare världsdomaren Jonas Eriksson hör till dem som har kritiserat hur videogranskningen av domslutssituationer har använts.
Sverige har fått fem mål bordömda av VAR under mästerskapet, tre av Stina Blackstenius och två av Rebecka Blomqvist.
Att det ska vara hälften så många kameror jämfört med herrarnas EM för ett år sedan har fått de svenskarna att reagera starkt.
”Katastrofalt”, säger anfallaren Kosovare Asllani. ”Inte acceptabelt”, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.
Enligt Jonas Eriksson kan felmarginalen vara upp till 13 centimeter med systemet som används på EM för damer.
Europeiska fotbollsförbundets Uefa har svarat på kritiken: ”Tv-produktionen för EM är i nivå med standardproduktionen för herrarnas Champions League. Ännu viktigare är att VAR-kamerastödet vid EM är högre än för herrarnas Champions League och EM på grund av tillgången på ytterligare offside- och EPTS-kameror.”
”Borde få sparken”
Jonas Eriksson befinner sig på ett flygplan och kan bara svara via en sms-dialog när Sportbladet når honom.
Svaret från Uefa gör honom ännu mer upprörd: ”Om det är så (vilket jag verkligen ifrågasätter tills jag får se en översiktsbild) att Uefa har fler VAR-kameror på damernas EM än herrarnas så borde den som placerade ut kamerorna få sparken. Nu. Hen har ju totalt missat vad som är intressant och relevant för VAR att bedöma.”
EPTS-kamerorna (Electronic Performance and Tracking Systems) som nämns av Uefa handlar om ett elektroniskt prestanda- och spårningssystem.
”Att räkna in EPTS för VAR-kameror är som att räkna in ledare som tillgängliga spelare. Visst är de med på bänken. Men de kan ju inte hjälpa till att spela”, skriver Jonas Eriksson.
”Inte gjort rätt”
Det finns också uppgifter från SVG Europe som bland annat tillhandahåller branschnyheter inom tv-produktion.
SVG Europe redogör i sin dokumentation och sina skisser för att det på herrarnas EM var minimikrav på 36 kameror på varje arena, men att det i damernas mästerskap krävs mindre än hälften, 15 kameror, för att nå upp till godkänd standard.
Kravet har höjts till 16 kameror för kvartsfinalerna och utökas ytterligare något till 17 kameror för semifinalerna och 19 kameror för finalen på Wembley i London.
”Dessutom. Fakta. Se de bilder och länkar som finns. Herrarna hade 36 kameror. Damerna 15 kameror. Synd att Uefa ljuger i stället för att erkänna att de faktiskt inte gjort rätt. Hur kan 15 kameror ge mer stöd till VAR än 36? Båda eventen hade ju EPTS – så det går inte att jämföra”, skriver Jonas Eriksson.
I samband med Sveriges 2–1-seger mot Schweiz i andra gruppspelsmatchen dömdes Rebecka Blomqvists mål i slutminuterna felaktigt bort för offside, då handlade det om att linjer drogs fel.
Efter matchen lämnade Sverige in en skrivelse till Uefa att de inte var nöjd med situationen.
Den svenska landslagsledningen har valt att inte offentliggöra det svaret från Uefa.