Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Helge

”Storlagen slår ju inte HBK med mer än ett mål”

Publicerad 2011-10-30

Ängelholm eller Syrianska till allsvenskan 2012?

Inget av dem, om du frågar storklubbarna som vill få bort seriens fyra sämsta lag.

– Det är en konstig filosofi, säger ÄFF-tränaren Joakim Persson.

Följ ämnen

Johan Blombergs frispark gav 2–1 och övertag för Ängelholm.

I dag måste skåningarna hålla ut i returen mot Syrianska om man ska nå allsvenskan.

Men kommer de välkomnas där?

Ängelholm snittade 1 940 besökare på sina hemmamatcher i år. De har låga löner och gjorde betydligt färre mål än de andra topplagen i Superettan.

AIK och Djurgården pekar inte ut att just Ängelholm är ovälkomna. Däremot vill exempelvis AIK-ordföranden Johan Strömberg ta bort de fyra sämsta lagen ur allsvenskan.

– Jag vill ha tolv lag. Någon skissade på ett alternativ där man

efter halva serien delade upp så att åtta lag fortsatte, tog med sig poäng och spelade en rak serie, medan de fyra sista lagen spelar en ny serie med de som ligger topp-fyra i Superettan, säger han och listar fördelarna:

– Fler jämna matcher. Och ju färre lag som delar på kakan, desto mer pengar till de tolv.

Medhåll av HIF och Dif

Helsingborgs sportchef Jesper Jansson har tidigare uttryckt liknande tankar. Och Djurgårdens manager Magnus Pehrsson står på deras sida.

– Med fyra lag mindre blir det större resurser till färre lag. Det blir större sportslig konkurrens, säger han och lägger till:

– Är meningen att vår inhemska liga ska konkurrera i Europa, då är valet ganska enkelt.

Allsvenskan utökades till 16 lag 2008. Att det var ett misstag köper inte Ängelholms tränare Joakim Persson. Hans lag, eller om det blir Syrianska, kommer bara hjälpa serien sportsligt.

– När de stora lagen slår lagen som blir 14-15:e med fem-sex-noll, då kan man börja tänka på det. Då är de överlägsna. Men de slår ju inte Halmstad med mer än 1–0 eller 2–0. Hur ska de klara sig i Europa om de inte kan föra spelet mot de sämsta allsvenska lagen? säger han.

Och blir det ojämnt kan det också gynna storlagen, menar Persson. Han pekar på storligor, som La Liga, där jättarna vinner med 5–0 på bortaplan.

– Vi kanske ska ha 24 lag i stället så att man kan utveckla anfallsspelet, säger Persson.

Följ ämnen i artikeln