1–0 Stefan Vennberg (23), 2–0 Mathias Gravem (62), 3–0 Joseph Cole (72).

Varningar, Gais: Bobbie Friberg Da Cruz (avstängd).

Frölunda: Ante Maletic, Henrik Andersson, Peter Nyström.

Publik: 4 095 (på Gamla Ullevi).

Domare: Sven-Martin Åkesson.

Matchen

Första halvlek var spelmässigt jämn men Gais var betydligt vassare i straffområdet. Medan Västra Frölunda gång på gång körde fast i ett stabilt hemmaförsvar skördade Gais stora framgångar med sina djupledsbollar på Mathias Gravem. I den sjunde minuten skapade man den första klara chansen då Gravem vände bort sin back och med ett bra skott tvingade Joakim Olsson till en fin räddning. Gais fortsatte att skapa farliga anfall och i den 23:e minuten tog hemmalaget också välförtjänt ledning genom Stefan Vennberg. Halvleken fortskred i samma stil och i paus summerades 7-0 i avslut på mål till Gais.

Andra halvleken gestaltade sig på ett likartat sätt. Gais hade full kontroll i defensiven mot ett uddlöst Frölunda och framåt fortsatte man att skapa chanser. I den 57:e minuten var Fredrik Lundgren nära att utöka ledningen och sex minuter senare nickskarvade Bobbie Friberg Da Cruz en lång utspark från Dime Jankulovski till Gravem som via Joakim Olsson satte 2-0.

Det krävdes hjälp från hemmalaget innan Frölundas första riktiga målchans noterades. I den 66:e minuten skulle Jankulovski ta emot en bakåtnick men han gjorde en jättetavla och släppte bollen mellan benen och bara tittade på när bollen smet utanför stolpen.

Efter 72 minuter kunde sedan en friställd Joseph Cole definitivt avgöra matchen efter en misslyckad offside-fälla från ett överlag misslyckat Frölunda-försvar.

Även om Frölunda höll spelet väl uppe under den första halvleken var Gais bättre i det mesta och deras seger till slut odiskutabel.

Gais

Dime Jankulovski – Bobbie Friberg da Cruz, Mattias Östberg, Andreas Tobiasson, Daniel Blomgren – Johan Friberg, Fredrik Lundgren, Stefan Vennberg, Daniel Nicklasson (Hans Blomqvist, 63) – Joseph Cole (Patrik Elmander, 83), Mathias Gravem (Edier Frejd, 88).

Västra Frölunda

Joakim Olsson – Erik Friberg, Jesper Johansson, Ante Maletic, Anildo Spencer – Chay Hews (Ivan Ottordahl, 66), Peter Nyström, Martin Smedberg, Arash Bajat (Eddy Lopez, 71) – Henrik Andersson (Henning Comé, 88), Mattias Andersson.

Degerfors 2 (1)

BP 2 (1)

1–0 Emil Johansson (43), 1–1 Joakim Runnemo (44), 1–2 Olle Kullinger (62), 2–2 Tobias Solberg (87).

Varningar, Degerfors: Emil Johansson, Shpetim Hasani, Ola Toivonen (avstängd).

BP: Mikael Nordh, Richard Henriksson.

Publik: 2 787 (på Stora Valla).

Domare: Michael Lerjéus.

Matchen

Degerfors öppnade matchen piggt och efter fem minuter träffade Ola Toivonen ribban. Ganska snabbt avtog dock tempot och första halvleken blev en ganska medioker historia. Halvlekens slutminuter blev däremot händelserika. I den 43:e minuten gjorde Emil Johansson 1-0 med ett snyggt skott och minuten senare replikerade BP genom Joakim Runnemo.

Andra halvlek startade också lite trevande men med ett dubbelbyte i den 60:e minuten fick BP bättre ordning på spelet. Det dröjde bara två minuter innan inbytte Olle Kullinger gjorde 1-2 och efter ledningsmålet hade BP bra kontroll på matchen. Sista kvarten blev dock gästerna allt försiktigare och hamnade allt längre ner med laget. Degerfors slog långbollar som skapade viss oreda i BP-försvaret och i den 87:e minuten höll sig Tobias Solberg framme efter en rörig situation och slog in kvitteringen.

Ett totalt sett ganska rättvist slutresultat.

– Det var snyggt att göra 2-1 och sen trodde jag vi skulle kontrollera ända till slut. Men kvitteringen kom och det kändes förstås bittert. Men när man har fått distans till matchen så kanske nog oavgjort var relativt rättvist, sa BP:s tränare Claes Eriksson till lagets hemsida.

Degerfors

Sebastian Karlsson – Anders Sulisalo, Mikael Mårtensson, Stefan Larsson, Emil Johansson (Tobias Solberg, 61) – Jonas Lindskog, Tobias Hedberg – Fredrik Nilsson (Martin Sjölund, 74), Ola Toivonen, Tobias Larsson (Jimmy Rajala, 74) – Shpetim Hasani.

BP

Kristoffer Björklund – Jon Persson, Mikael Nordh, Richard Henriksson, Kim Odelius – Martin Ekström, Håkan Malmström, Thomas Lagerlöf, Gabriel Özkan (Mattias Johansson, 60) – Olof Guterstam, Joakim Runnemo (Olle Kullinger, 60 (Christer Mattiasson, 88)).

IFK Norrköping 2 (1)

Väsby United 1 (1)

0–1 Joakim Hagernäs (16), 1–1 Bruno Santos (31, straff), 2–1 Grant Igesund (63).

Varningar, Norrköping: Grant Igesund.

Väsby: Andreas Matés, Joakim Hagernäs, Peter Holm (avstängd).

Publik: 5 894 (på Idrottsparken).

Domare: Zarko Kovacevic.

Matchen

En ganska pigg inledning från båda lagen. IFK Norrköping hade matchens första målchans när Patrik Svensson fick ett bra läge i den 7:e minuten men hans skott gick rakt på Niklas Westberg. Minuten senare var Svensson åter framme men den gången gick skottet strax utanför. I den 11:e minuten hade Väsby sin första chans och fyra minuter senare gav Joakim Hagernäs gästerna ledningen med en snygg frispark.

Efter den händelserika inledningen avtog tempot och det hände inte mycket förrän Andreas Matés orsakade en straff som Bruno Santos kvitterade på efter en halvtimme. 1-1 var ganska rättvist i en stundals händelserik men föga välspelad halvlek.

IFK öppnade den andra halvleken mycket inspirerat och man tog ett klart grepp om matchen. Andreas Alm tvingade Westberg till en vass räddning i den 48:e minuten och man hade ytterligare tre chanser innan sydafrikanen Grant Igesund följdriktigt gjorde 2-1 med ett mycket vackert skott från 30 meter i den 63:e minuten.

Norrköping behöll kontrollen den sista halvtimmen och man hade ett par bud på 3-1 varav Alms nick som rensades bort på målllinjen i den 80:e minuten var den allra bästa.

– Det börjar likna någonting nu. Vi har ett bättre passningsspel under längre perioder, behåller bollen och blir inte så ängsliga, sa en nöjd Tony Martinsson till Norrköpings hemsida.

Efter en jämn första halvlek var Norrköping det klart bättre laget efter paus och totalt sett var vinsten välförtjänt.

IFK Norrköping

Andreas Lindberg – Anders Whass, Mikael Roth, Richard Spong, Patrik Jönsson – Siyabonga Siphika – Patrik Svensson, Andreas Alm, Stefan Thordarson (Viktor Rönneklev, 78) – Dago Funes (Grant Igesund, 58), Bruno Santos.

Väsby United

Niklas Westberg – Peter Holm, Daniel Olsson, Daniel Arnefjord, Daniel Johansson – Andreas Matés, Marcus Bengtsson, Filip Bergman (Tamba Yarjah, 72) – Joakim Hagernäs, Kali Ongala (Saihou Jagne, 67), Kutshi Kanga (Özgur Yasar, 46).

Västerås SK 1 (1)

Åtvidaberg 0 (0)

1–0 Jonas Stark (19).

Varningar, VSK: Anton Holmberg, Dragomir Draganov (avstängd), Christian Söderberg (avstängd), Andreas Eriksson.

Åtvidaberg: Blaise Mbemba.

Publik: 1 387 (på Arosvallen).

Domare: Patrik Berglund.

Matchen

Västerås SK inledde bäst och fick bra tryck på ett defensivt Åtvidaberg och när Jonas Stark nickade in 1-0 i den 19:e minuten var det fullt rättvist. Målet blev dock en väckarklocka för gästerna och matchen ändrade totalt karaktär efter det. Åtvidaberg höjde tempot i passningsspelet och började att skapa chanser – massvis med chanser. Bland annat hade Daniel Johansson ett skott i stolpen och Yannick Bapupa, Kristian Bergström och Tommy Thelin missade varsitt friläge. 1-0 i paus var smickrande siffror för hemmalaget.

Andra halvlek fortsatte där den första slutade. Åtvidabergs dominans var total och gästernas orgie i missade lägen fortsatte. VSK var stressat och ägnade sig mest åt att slå undan och hemmalaget kan tacka en strålande bra David Wikström i målet för att man fortfarande var kvar i matchen.

Med mycket vilja och lika mycket flyt kunde Västerås hålla undan och ta tre livsviktiga poäng i bottenstriden.

– Det var väl kanske inte det mest rättvisa resultatet. Men för oss var det oerhört viktiga poäng. Vi känner att vi har chansen, det var verkligen sista halmstrået, sa VSK-tränaren Peter Markstedt till VLT

Västerås SK

David Wikström – Patric Feltendahl (Vilhjalmur Vilhjalmsson, 92), Andrew Kelly, Jonas Stark, Christian Söderberg – Joonas Botold, Martin Andersson (Dennis Hansson, 81), David Curtolo, Niclas Hikes (Andreas Eriksson, 66) – Anton Holmberg, Dragomir Draganov.

Åtvidaberg

Henrik Gustavsson – Eddie Åhman (Arsim Gashi, 67), Daniel Johansson, Richard Ekunde, Fredrik Elgström – Martin Jönsson – Blaise Mbemba (Christoffer Karlsson, 83), Kristian Bergström, Yannick Bapupa, Pontus Karlsson – Tommy Thelin.

AIK 3 (2)

Mjällby 1 (0)

1–0 Nicklas Carlsson (16), 2–0 Kristian Haynes (22), 2–1 Marcus Ekenberg (54, straff), 3–1 Dennis Östlundh (81).

Varningar, AIK: Niklas Sandberg (avstängd), Mats Rubarth (avstängd).

Mjällby: Marcus Ekenberg, Peter Hiir-Salakka (avstängd).

Publik: 9 546 (på Råsunda).

Domare: Åke Andreasson.

Matchen

AIK tog en stabil seger mot bottenlaget Mjällby. Efter en kvart slog Daniel Tjernström en frispark till en fristående Nicklas Carlsson som helt omarkerad kunde nicka in 1-0 och när Kristian Haynes utökade ledningen sex minuter senare var matchen i princip redan avgjord. AIK var bättre på allt och Mjällby var mer eller mindre statister under den första halvleken.

Gästerna fick dock en chans att komma in i matchen igen i början av andra halvlek när Niklas Sandberg fick bollen på handen och Marcus Ekenberg säkert slog in den efterföljande straffen. Mjällby lyckades dock inte skapa fler chanser efter reduceringen och det var hela tiden AIK som låg närmast ytterligare ett mål. Målet kom också i den 81:a minuten när Daniel Hoch hittade in till Dennis Östlundh som med ett distinkt skott definitivt punkterade matchen.

– Vi mötte seriens bästa lag. AIK:s seger var helt rättvis. Nu är det "måstematcher" allihopa som är kvar och det räcker inte med oavgjort, utan vi måste vinna, sa Mjällbytränaren Sören Cratz till BLT.

AIK

Daniel Örlund – Kristian Haynes, Nicklas Carlsson, Niklas Sandberg, Markus Karlsson – Arash Talebinejad, Daniel Tjernström, Derek Boateng, Mats Rubarth (Mattias Moström, 64) – Andreas Eriksson (Dennis Östlundh, 76), Robert Åhman-Persson (Daniel Hoch, 76).

Mjällby

Dusan Melichárek – Daniel Nilsson, Marcus Lindberg, Simon Sjöfors, Richard Sandström – Johan Svensson (Philip Jonasson, 80), Peter Hiir-Salakka, Jonas Andersson (Alexander Malmström, 73), Tobias Johansson – Marcus Ekenberg, Fredrik Olsson (Rohovsky’ Lucás, 80).

Falkenberg 2 (1)

Örebro SK 1 (0)

1–0 Stefan Rodevåg (27), 1–1 Emra Tahiri (83), 2–1 David Svensson (92).

Varningar, Falkenberg: -.

ÖSK: Fredrik Jansson (avstängd), Emra Tahiri (avstängd), Mirza Jelecák.

Publik: 2 250 (på Falkenbergs IP).

Domare: Håkan Jonasson.

Matchen

Falkenberg öppnade klart bäst och Patrik Larsson – som ersatte avstängde David Elm – skapade ständig oreda i ÖSK-försvaret i inledningen. Gästerna såg mycket tröga ut för dagen och i den 27:e minuten tog Falkenberg välförtjänt ledningen på ett snyggt skott av Stefan Rodevåg.

I andra halvlek gjorde Lars Larsen en efterlängtad comeback efter sin långtidsskada och han lyfte ÖSK omgående. Med Larsen på plan började Örebro att skapa chanser och han hade själv ett skott i utsidan av stolpen. Falkenberg hade nu betydligt mindre av spelet men i mitten av halvleken var en friställd Björn Carlsson nära att utöka hemmalagets ledning med en lobb som dock gick tätt utanför. ÖSK:s uppryckning höll i sig och i den 83:e minuten kunde inbytte Emra Tahiri göra 1-1 på passning från Larsen.

Efter kvitteringen valde Örebro att lyfta upp laget i jakten på vinstmål. Den taktiken gjorde dock dem sårbara för kontringar och i slutskedet var det hemmalaget som hade de vassaste chanserna. Först hade Emil Backlund ett fint läge och på övertid gav en frispelad David Svensson – med en iskall lobb över Peter Westman – Falkenberg tre välförtjänta poäng.

– Första halvlek tycker jag är en av de bättre vi gjort i år. Vi var helt klart värda en seger. Jag är oerhört stolt över killarna, sa hemmatränaren Stig Kristensson till Falkenbergs hemsida.

Falkenberg

Tommy Naurin – Marcus Persson, Jens Gustafsson, Patrik Lundgren (Markus Thorbjörnsson, 62), Marthin Möller – Emil Backlund, David Svensson, Viktor Elm (Johan Claesson, 26), Björn Carlsson – Stefan Rodevåg, Patrik Larsson (Mehmet Mehmet, 92).

Örebro SK

Peter Westman – Axel Kjäll, Fredrik Jansson, Thomas Andersson, Magnus Samuelsson (Patrik Haginge, 76) – Patrik Anttonen, Angel Carreno, Mirza Jelecák, Joel Riddez – Paul Munster (Lars Larsen, 46), Jon Lundblad (Emra Tahiri, 64).

Trelleborg 1 (1)

Ljungskile 1 (0)

1–0 Patrik Redo (5), 1–1 Johan Patriksson (80).

Varningar, Trelleborg: Niklas Nordgren, Dennis Melander.

Ljungskile: Nicklas Svensson, Darko Matijevic.

Publik: 1 257 (på Vångavallen).

Domare: Roland Fager.

Matchen

Trelleborg inledde mycket piggt och redan i den första minuten var en friställd Patrick Nilsson nära att ge laget ledningen. TFF fortsatte att trycka på och fyra minuter senare kom 1-0 genom Patrick Redo. Kort därefter var Jonas Bjurström nära att utöka hemmalagets ledning.

Ljungskile – med fyra ändringar i startelvan och utan bl a Kenny Pavey och Anders Augustsson – verkade segt och slitet och man hade klara problem under den första halvleken. Trelleborg fortsatte att spela inspirerat och Bjurström hade ytterligare två bra lägen innan pausvilan.

TFF dominerade även i början av andra halvlek och man tvingade Nicklas Svensson till flera fina räddningar. I mitten av halvleken mattades dock hemmalaget och Ljungskile kunde kämpa till sig ett övertag mot ett allt tröttare TFF. Nenad Vukcevic hade ett jätteläge som Dennis Melander räddade på mållinjen innan Johan Patriksson kunde kvittera i den 80:e minuten.

– Vi gör en bra första halvlek även om vi spelmässigt inte kommer upp i samma nivå som mot Väsby och Brommapojkarna. Ljungskile är tunga att möta och punkterar man inte matcherna då händer det som händer idag. Sett till målchanserna ska vi helt klart göra fler mål, sa Conny Karlsson till Trelleborgs hemsida.

Sett till chanserna var Trelleborg värt tre poäng. Ett försvagat Ljungskile kämpade dock som vanligt bra och till slut belönades deras slit och tunga malande med en poäng.

Trelleborg

Richard Richardsson – Dennis Melander, Thommie Persson, Christian Ahlström, Mikael Bengtsson – Patrick Nilsson (Alban Jusufi, 85), Jens Sloth, Niklas Nordgren, Jimmie Augustsson (Alexander Steen, 74) – Patrik Redo, Jonas Bjurström.

Ljungskile

Nicklas Svensson – David Leinar, Markus Senften, Darko Matijevic, Robert Johansson (Alexander Bergström, 68) – Dorde Uzelac (Nenad Vukcevic, 55) Daniel Berg, Alexandar Kitic, Torkild Nilsen (David Sällström, 32) – Jörgen Wålemark, Johan Patriksson.

Öster 2 (0)

Boden 0 (0)

1–0 John Pelu (75), 2–0 Denis Velic (90).

Varningar, Öster: John Pelu (avstängd).

Boden: Rickard Nilsson.

Publik: 4 253 (på Värendsvallen).

Domare: Tobias Mattsson.

Matchen

Efter en trevande inledning med mycket felpass på den vattensjuka planen tog Öster ett litet grepp om matchen och man skapade också den första målchansen genom Natus Ponnie efter 23 minuter. I den 29:e minuten var Boden nära att ta ledningen då Herish Kuhi fick ett kanonläge men hans svaga avslut gick fem meter utanför. I slutet av halvleken hade Öster ytterligare ett par fina lägen, bl a hade Pär Cederqvist ett skott strax utanför.

I paus valde Östers tränare Lasse Jacobsson att byta in Denis Velic mot Ponnie och det gav hemmalaget bättre fart i anfallsspelet. Man dominerade andra halvlek klart och hade flera bra lägen innan John Pelu välförtjänt kunde ge laget ledningen på ett snyggt skott efter en hörnvariant i den 75:e minuten.

Boden försökte att lyfta upp laget i slutet av matchen men man kom inte till några riktigt klara lägen och istället punkterade Velic matchen i den 90:e minuten med en frispark som tog i muren och ställde en chanslös Kenny Stamatopoulos.

Öster var totalt sett det klart bättre laget och segern helt i sin ordning.