Varningar, Åtvidaberg: Daniel Lundqvist, Christoffer Karlsson (avstängd).

AIK: Dennis Östlundh.

Publik: 4 624 (på Kopparvallen).

Domare: Sven-Martin Åkesson.

Matchen

En jämn och välspelad första halvlek med genomgående ganska högt tempo. Inledningsvis var båda lagen något försiktiga och den första klara målchansen dröjde till den 18:e minuten då Daniel Tjernström nickade i stolpen. Två minuter senare replikerade Åtvidaberg med en bra dubbelchans då Sheriff Suma först missade ett bra läge som sedan Kristian Bergström följde upp med ett vasst skott utanför. I den 37:e minuten tog gästerna ledningen när Kristian Haynes höll sig framme på Daniel Östlundhs låga inlägg och satte dit 0-1.

I den andra halvleken drog AIK ner Mattias Moström på mitten och agerade mer defensivt. Man överlät bollinnehavet till Åtvidaberg som till en början utnyttjade detta bra. I den 50:e minuten var Richard Ekunde mycket nära att nicka in kvitteringen på en fint slagen hörna och fem minuter senare tvingade Bergströms skott Daniel Örlund till en fin räddning. ÅFF hade mycket boll även fortsättningsvis men man hade svårt att skapa några ytterligare klara chanser mot ett samlat AIK och matchen tappade i tempo efterhand. Inbytte Arsim Gashi och Ekunde hade hyfsade kvitteringschanser i slutminuterna men överlag hade AIK bra kontroll den sista halvtimmen.

Åtvidaberg

Henrik Gustavsson – Richard Ekunde, Martin Jönsson, Daniel Johansson, Imad Shhadeh – Yannick Bapupa, Kristian Bergström, Christoffer Karlsson – Daniel Lundqvist (Arsim Gashi, 60), Sheriff Suma, Tommy Thelin (Yavar Saiady, 81).

AIK

Daniel Örlund – Jimmy Tamandi, Nicklas Carlsson, Niklas Sandberg, Kristoffer Arvhage – Dennis Östlundh, Daniel Tjernström, Derek Boateng, Mats Rubarth (Arash Talebinejad, 73) – Kristian Haynes, Mattias Moström (Gabriel Petrovic, 89).

Boden 0 (0)

Degerfors 4 (1)

0–1 Jonas Bergman (13), 0–2 Shpetim Hasani (54, straff), 0–3 Ola Toivonen (62), 0–4 Jonas Bergman (77).

Varningar, Boden: Kenny Stamatopoulos, Daniel Torres.

Degerfors: -.

Publik: 2 403 (på Björknäsvallen).

Domare: Leif Sundell.

Matchen

Degerfors var det klart piggare laget under den första halvleken. 0-1 kom välförtjänt genom Jonas Bergman efter 13 minuter och sedan hade gästerna flera bud på ytterligare mål. Boden agerade segt och oinspirerat och man var tvåa på de flesta bollar.

Boden ryckte upp sig något i inledningen av andra halvlek och i den 47:e minuten var det mycket nära en kvittering då Stefan Larsson höll på att nicka in bollen i eget mål. När sedan Degerfors fick en straff som Shpetim Hasani iskallt slog in efter 54 minuter kändes matchen mer eller mindre avgjord. Degerfors fortsatte att dominera mot ett uppgivet hemmalag och kunde ganska komfortabelt spä på siffrorna.

– Det kommer vissa dagar då ingenting fungerar och idag var en sån dag. Samtidigt så gör Degerfors det väldigt bra mot oss, det får vi inte heller glömma, sa Bodens tränare Pär Millqvist till lagets hemsida.

En odiskutabel seger för ett fokuserat Degerfors mot ett lojt Boden som gjorde sin sämsta insats för säsongen.

Boden

Kenny Stamatopoulos – Max Fuxberg, Destin Makumbu, Daniel Torres, Rickard Nilsson – Mtaka Simba, Peter Gitselov, Andreas Ingel, Espen Minde (Victor Brännström, 58) – Fredrik Norberg (Pascal, 70), Herish Kuhi (Tomas Eriksson, 80).

Degerfors

Sebastian Karlsson – Anders Sulisalo, Henrik Janson, Stefan Larsson, Emil Johansson – Jonas Lindskog, Henrik Berger – Tobias Larsson (Fredrik Nilsson, 84), Ola Toivonen (Tobias Hedberg, 72), Jonas Bergman (Tobias Solberg, 78) – Shpetim Hasani.

Gais 0 (0)

Öster 1 (1)

0–1 John Pelu (26).

Varningar, Gais: Wilton Figuiredo.

Öster: Peter Sedunov (Avstängd), Martin Claesson.

Publik: 4 032 (på Gamla Ullevi).

Domare: Lars Kratz.

Matchen

Matchen inledes avvaktande från båda håll och de första 25 minuterna var mest ett ställningskrig. Den första riktigt klara målchansen hade dock Gais efter tio minuter då Mathias Gravem blev friställd efter en snygg passning av Wilton Figuiredo och tvingade Björn Stringheim till en strålande räddning.

Sedan hände inte mycket i chansväg förrän i den 26:e minuten då John Pelu slog ett inlägg från vänster som vinden tog tag i och skruvade bollen i borte hörnet. Trots en lurig bollbana bör nog en felplacerad och fastfrusen Dime Jankulovski ta på sig det baklängesmålet.

Ledningsmålet blev en injektion för gästerna som hade en riktigt bra period efter det. I den 31:a minuten var Cederqvist nära att utöka Östers ledning och minuten senare träffade Fredrik Bild ribban med ett bra skott. I halvlekens slutminuter kom Gais tillbaka lite och Gravem hade också ett ypperligt kvitteringsläge.

Gais spelade förbättrat i inledningen av andra halvlek. Man rörde sig bättre och visade en större aggressivitet men Östers försvar uppträdde mycket säkert och de heta chanserna uteblev. Gästerna spelade skickligt på resultatet och de var först i slutminuterna som det blev riktigt farligt i deras straffområde. I den 85:e minuten hade Wilton Figuiredo ett fint läge men han slog bollen i mål med handen och i slutminuten drog Bobbie Friberg da Cruz ett stenhårt skott i ribban efter en frisparksretur.

– Oerhört nervöst, en riktig thriller. Men vi har bra på att hålla tätt och vi är inne i ett stim just nu, sa en nöjd Öster-tränare Lars Jacobsson till gp.se.

En överlag dålig match. Östers mål var turligt men man spelade disciplinerat och defensiven – som har stor del i att Björn Stringheim nu är uppe i 503 minuter utan insläppt mål – övertygade stort. Gais var alldeles för uddlöst och visade inget som tyder på formförbättring.

Gais

Dime Jankulovski – Bobbie Friberg da Cruz, Mattias Östberg, Andreas Tobiasson, Daniel Blomgren – Stefan Vennberg (Thomas Heed, 72), Fredrik Lundgren, Wilton Figuiredo, Daniel Nicklasson (Kwame Amoateng, 82) – Mathias Gravem, Joseph Cole (Hans Blomqvist, 72).

Öster

Björn Stringheim – Markus Jonsson (Erik Tengroth, 74), Marco Da Silva, Fredrik Bild, Peter Sedunov – Daniel Svensson, Fredrik Gustafson (Martin Claesson, 19), Peter Wibrån – John Pelu, Pär Cederqvist, Freddy Borg (John Sallhag, 68).

Ljungskile 1 (0)

Väsby United 1 (1)

0–1 Kutshi Kanga (19), 1–1 Johan Patriksson (88).

Varningar, Ljungskile: Kenny Pavey, Alexandar Kitic.

Väsby: Daniel Johansson, Kutshi Kanga.

Publik: 948 (på Skarsjövallen).

Domare: Ken Henry Johnsen.

Matchen

Väsby var det klart bättre laget i den första halvleken. Man hade ett par halvchanser innan Kutshi Kanga – med en läcker cykelspark rakt upp i krysset – gav laget ledningen efter 19 minuter.

– Det snyggaste målet jag sett i år, konstaterade Väsbys tränare Zvezdan Milosevic.

Gästerna fortsatte att dominera och bland annat så missade Erik Sundin ett friläge. Ljungskile var däremot långt under normal standard och man lyckades inte skapa en klar målchans under de första 45 minuterna.

Efter paus bytte hemmalaget taktik. Man satsade på betydligt fler långbollar vilket gav Väsby vissa bekymmer och i den 50:e minuten var en friställd Jörgen Wålemark mycket nära att kvittera. Ljungskile tog över allt mer efterhand och i slutet av matchen hade man ett konstant tryck mot bortamålet. I den 87:e minuten gjorde Niklas Westberg en kanonräddning på Nenad Vukcevics skott men minuten senare tvingades Westberg kapitulera när Johan Patriksson slog in den välförtjänta kvitteringen.

Lagen ägde varsin halvlek och slutresultatet var rättvisande för matchen.

Ljungskile

Nicklas Svensson – David Leinar, Markus Senften (David Sällström, 46), Darko Matijevic, Daniel Berg – Kenny Pavey, Jon Stockhaus (Nenad Vukcevic, 28), Alexandar Kitic, Dorde Uzelac (Cedomir Zarkovic, 66) – Jörgen Wålemark, Johan Patriksson.

Väsby United

Niklas Westberg – Peter Holm, Filip Bergman, Daniel Arnefjord, Daniel Johansson – Marcus Bengtsson, Tamba Yarjah (Mahmod Hejazi, 72), Özgur Yasar – Erik Sundin (Kali Ongala, 94), Joakim Hagernäs, Kutshi Kanga (Thomas Lekander, 82).

Mjällby 3 (2)

IFK Norrköping 2 (1)

0–1 Andreas Alm (31), 1–1 Simon Sjöfors (43), 2–1 Pavel Zavadil (45+1), 2–2 Mikael Roth (60), 3–2 Pavel Zavadil (64).

Varningar, Mjällby: Marcus Lindberg, Marcus Ekenberg, Philip Jonasson.

Norrköping: Stefan Thordarson, Andreas Alm.

Utvisning, Norrköping: Andreas Dahlén (87).

Publik: 1 854 (på Strandvallen).

Domare: Johnny Lundbäck.

Matchen

IFK Norrköping hade mest boll inledningsvis men det var Mjällby som hade de vassaste chanserna och bland annat hade Johan Svensson ett skott tätt utanför och Simon Sjöfors en nick strax över. I den 31:a minuten tog Norrköping ledningen när Andreas Alm ostörd kunde plocka ner ett inlägg och placera in 0-1. Mjällby lät sig dock inte nedslås och i slutet av halvleken tog man över matchen helt och radade upp chanser. I den 41:a minuten sköt Johan Svensson i insidan av stolpen. Två minuter senare träffade han ribban men den gången var Simon Sjörfors påpassligt framme på returen och nickade in den förtjänta kvitteringen. På halvlekens stopptid tog sedan Mjällby ledningen genom planens dominant – Pavel Zavadil.

Efter paus tappade matchen tempo och det blev mest hafsigt spel på mitten. Målfabrikationen var dock fortsatt bra och efter en kvart kvitterade bortalaget genom en nick av Mikael Roth. Fyra minuter senare återtog Mjällby ledningen när Zavadil avslutade ett vackert anfall med att skruva in bollen i krysset bakom en chanslös Andreas Lindberg. Sista 15 minuterna lyfte Norrköping upp laget i jakten på en kvittering. Mjällby hade dock bra kontroll och i slutet fick man flera fina kontringslägen till 4-2.

– Jag är mest besviken på att vi inte kunde hålla i bollen när vi hade den. Annars var vi beredda på att det skulle bli en svår match. Mjällby fightades bättre än vi, hade större hjärta, sa IFK-tränaren Tony Martinsson till maif.nu.

En händelserik tillställning där Norrköping hade mest boll men där Mjällby hade både de flesta och bästa chanserna och till slut vann rättmätigt.

Mjällby

Dusan Melichárek – Daniel Nilsson, Marcus Lindberg, Robin Cederberg, Richard Sandström – Marcus Ekenberg, Peter Hiir-Salakka, Pavel Zavadil (Alexander Malmström, 94), Johan Svensson (Philip Jonasson, 77) – Simon Sjöfors, Fredrik Olsson (Tobias Johansson, 71).

IFK Norrköping

Andreas Lindberg – Patrik Svensson, Mikael Roth, Richard Spong, Andreas Dahlén – Siyabonga Siphika – Mikael Torin (Dago Funes, 59), Abder Kabous (Viktor Rönneklev, 59), Stefan Thordarson – Grant Igesund (Markus Hansson, 80), Andreas Alm.

Västerås SK 1 (1)

Falkenberg 3 (0)

0–1 Stefan Rodevåg (12), 1–1 Peter Markstedt (25), 1–2 Patrik Lundgren (36), 1–3 Stefan Rodevåg (53).

Varningar, VSK: Andrew Kelly, Niclas Hikes.

Falkenberg: -.

Publik: 505 (på Arosvallen).

Domare: Andreas Kovács.

Matchen

Västerås SK kom till spel utan en avstängd kvartett samt ett par skadade spelare vilket bland annat orsakade tränaren Peter Markstedt att ta ut sig själv i startelvan. Spelmässigt höll matchen låg kvalitet. Båda lagen visade upp ett mediokert passningsspel vilket i och för sig gav en öppen match med en hel del målchanser. Falkenberg var minst dåliga i öppningen och man tog också rättvist ledningen genom Stefan Rodevåg i den 12:e minuten. VSK kom dock tillbaka och i den 25:e minuten höll sig Markstedt framme på en fint slagen frispark av Niclas Hikes och nickade in kvitteringen. Matchen fortsatte att bölja fram och tillbaka och efter 36 minuter straffade Patrik Lundgren hemmalagets miserabla försvarsspel.

VSK kom ut heltänt till andra halvlek och satte bra press på gästerna. Dragomir Draganov hade den bästa chansen efter en trippelhörna men målet uteblev och istället stack FFF upp och gjorde 1-3 genom Rodevåg. Efter den kallduschen orkade inte VSK resa sig igen och Falkenberg kunde enkelt spela av matchen tiden ut.

– Vi försvarade oss som ett gäng nötter. Vi är bättre än så här. Det känns som att bli stampad på. När vi väl kvitterade så gjorde Falkenberg bara ett snabbt mål igen, sa en besviken Peter Markstedt till FFF:s hemsida.

Västerås SK

David Wikström – Emil Andersson (Patrik Grönvall, 71), Andrew Kelly, Jonas Stark, Niclas Hikes – Benjamin Webster (Damir Foric, 61), Joonas Botold, David Curtolo, Andreas Eriksson – Peter Markstedt, Dragomir Draganov (Temesgen Berhane, 88).

Falkenberg

Tommy Naurin – Marcus Persson, Jens Gustafsson, Patrik Lundgren, Marthin Möller – Emil Backlund, David Svensson, Viktor Elm, Björn Carlsson – Stefan Rodevåg, David Elm.

Örebro SK 2 (1)

Trelleborg 0 (0)

1–0 Jon Lundblad (24), 2–0 Självmål (54).

Varningar, ÖSK: Magnus Samuelsson.

Trelleborg: -.

Publik: 2 689 (på Behrn Arena).

Domare: Tobias Mattsson.

Matchen

Matchen startade trevande från båda lagen. Örebro SK förde spelet men målchanserna lyste med sin frånvaro. Efter 20 minuter började ÖSK få bättre ordning på sitt passningsspel och i den 24:e minuten kom också ledningsmålet när Jon Lundblad nickade in ett fint inlägg från Fredrik Samuelsson. Minuten senare var hemmalaget mycket nära 2-0 men Patrik Anttonens nick räddades på mållinjen och ytterligare några minuter därefter sköt Angel Carreno i ribban. 1-0 i paus var i underkant.

Örebro var det bättre laget även efter paus och i den 54:e minuten utökade man sin ledning när Ivica Skiljo styrde Carrenos passning i eget mål. Tio minuter senare fick Trelleborg en chans att komma tillbaka in i matchen efter att Joel Riddez drog ner Patrik Redo i straffområdet. Skiljos straff var dock svagt slagen och Peter Westman kunde enkelt rädda den.

– Örebro är helt klart bättre än oss i denna match och vinner mycket rättvist. Vi hade till en början problem med Örebros aggresiva spel och konstgräset här uppe, sa TFF:s tränare Conny Karlsson till lagets hemsida.

Örebro SK

Peter Westman – Fredrik Samuelsson (Patrik Haginge, 82), Thomas Andersson, Magnus Samuelsson, Joel Riddez – Angel Carreno, Fredrik Nordback, Lars Larsen, Patrik Anttonen – Emra Tahiri (Ricardo Costa, 76), Jon Lundblad (Paul Munster, 75).

Trelleborg

Richard Richardsson – Dennis Melander, Thommie Persson, Ivica Skiljo, Mikael Bengtsson – Mattias Thylander, Jens Sloth, Niklas Nordgren, Jimmie Augustsson (Alexander Steen, 76)– Jonas Bjurström (Jetullah Bahtiri, 76), Patrik Redo.

Västra Frölunda 3 (2)

BP 0 (0)

1–0 Martin Smedberg (17), 2–0 Hannes Tobiasson (42), 3–0 Eddy Lopez (67).

Varningar, Frölunda: Mohammed Ali Khan, Peter Nyström (avstängd).

BP: -.

Utvisning, Frölunda: Erik Friberg (81).

Publik: 630 (på Ruddalen).

Domare: Per-Anders Andersson.

Matchen

BP öppnade piggast och i den fjärde minuten hade Olof Guterstam ett friläge som Mohammed Ali Khan fick i sista stund och den efterföljande hörnan rensades bort på mållinjen av Erik Friberg.

Gästerna fortsatte att föra spelet och när Martin Smedberg gav Frölunda ledningen på lagets första riktiga anfall i den 17:e minuten kändes det inte helt rättvist. Efter målet tappade BP lite av sitt spel och matchen blev jämn. BP hade fortsatt väl som många chanser som Frölunda men hemmalaget var betydligt mer effektivt och i 42:a minuten kunde Hannes Tobiasson omarkerad nicka in en hörna till 2-0.

Även andra halvlek gick chansmässigt till gästerna. Håkan Malmström hade ett gyllene reduceringsläge efter 64 minuter men istället punkterade Eddy Lopez definitivt matchen då han nickade in en hörna tre minuter senare.

Frölunda utnyttjade sina chanser bättre och vann till slut rättvist. Totalt sett var dock 3-0 i klart överkant.