Guldläge, Barcelona

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-10

Zlatans dröm lever: ”Är mentalt starka”

BARCELONA. Seger mot Dynamo Kiev och Zlatan Ibrahimovics Champions League-dröm lever vidare.

Och nu får Barcelona hemmaplan i åttondelsfinalens retur, i ett läge där laget inte förlorat på snart tre år.

– Det här är en av mina lyckligaste dagar som tränare, säger Pep Guardiola.

Det som såg ut som ett hyfsat lätt uppdrag för Barcelona förvandlades till en riskabel historia efter mindre än två minuter. Andrej Sjevstjenko slog en frispark via Ertem Melivskijs huvud rakt på Barcelonas målvakt Victor Valdes, som stod för en präktig målvaktstavla när han hjälpte bollen in i mål.

Barcelona var då ett bakåtmål från att åka ur turneringen och Pep Guardiola, som hittills vunnit allt han ställt upp i med klubben, stod öga mot öga med årets största fiasko i fotbollseuropa.

”Mentalt starka”

Men i matchens 33:e minut kunde Guardiola andas ut, när Xavi mötte ett inlägg från Eric Abidal och kvitterade i sin hundrade europaspelsmatch.

I det läget behövde Dynamo Kiev göra ytterligare tre mål på Barcelona för att förstöra festen. I stället fastställde Leo Messi slutresultatet till 1–2 med en frispark i slutet av andra halvlek.

– Det var en hemsk grupp, men vi har varit mentalt starka hela tiden, säger Pep på presskonferensen efter matchen.

Gruppsegern innebär att Barcelona nu får fördelen att spela den sista matchen i åttondelsfinalens dubbelmöte på hemmaplan. Laget har inte förlorat en hemmamatch i Champions League-slutspelet sedan februari 2007, då Liverpool vann med 2–1.

Messi osäker

– Förra året hade vi bortaplan i returen i både kvarts- och semifinal, och vann ändå turneringen, men det är klart att det är en fördel, säger Guardiola.

På övertid i Kiev stukade Leo Messi högerfoten i en närkamp och är nu osäker på spel inför lördagens derby mot Espanyol. Anfallskollegan Zlatan Ibrahimovic hade ingen av sina större dagar mot Dynamo Kiev och får satsa på revansch i åttondelsspelet som inleds den 16 februari nästa år.

Vilka Barcelona får möta avgörs i lottning nästa fredag.