Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Leopold

ÖFK:s galna prislapp för Ghoddos

Publicerad 2017-10-19

ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg (vänster) om hur Saman Ghoddos prislapp höjts.

ÖSTERSUND. Saman Ghoddos värde har skjutit i höjden under 2017.

Från 10 miljoner kronor i vintras till...

– Värdet är 40-50 miljoner kronor. Det är det han kostar nu, säger ordföranden Daniel Kindberg inför Östersunds match mot Athletic Bilbao.

Följ ämnen

I vintras plockade en sportchef i en stor allsvensk klubb upp telefonen och sökte efter numret till Östersunds ordförande Daniel Kindberg. Sportchefen kände till Kindbergs rykte som en charmig, vältalig – men framför allt – stenhård förhandlare, och försökte sig på en annorlunda teknik.

"Om du får tio miljoner kronor av mig... får jag välja vilken spelare som helst i din trupp då?"

Sportchefen anonymiserade vilken spelare det handlade om, men båda två var mer eller mindre införstådda om att de pratade om Saman Ghoddos i förtäckta ordalag. Summan var skyhög för att gälla en förhandling mellan två allsvenska förening, särskilt som det rörde en 23-åring med blott en allsvensk säsong i ryggen.

”Visst pirrar det”

Kindberg svar?

"Absolut. Du kan få välja vilken spelare du vill. Men då ska vi ha 20 miljoner kronor."

Sportchefen avböjde artigt Kindbergs motbud och tackade för sig.

– Vi hade helt enkelt ingen lust att sälja honom. Vi visste att vi behövde honom för att Östersund skulle vara trovärdiga i sin ambition att vinna fotbollsmatcher.

Hade du sålt honom för 20 miljoner i vintras, som du sa?

– Haha, nej, det hade jag inte gjort.

Även tio miljoner kronor hade som sagt varit stora pengar för en late bloomer som Ghoddos.

En skada eller formsvag period kunde ju ha sänkt hans värde. Är det inte nervöst som klubbledare?

– Det är pirrigt. Men som klubb ville vi ge Graham Potter och Ghoddos lagkamrater rätt förutsättningar. Jag är stolt över att vi gjorde det, men visst pirrade det i magen både i vintras och somras.

För i somras – när ÖFK skulle kvala till Europa League – kom förstås anbuden in igen. Mängder av klubbar var intresserade och nu hade buden blivit fetare. Sportbladet kunde i augusti avslöja att en kroatisk klubb försökte köpa Ghoddos för drygt 20 miljoner kronor. Men Östersund och Kindberg förhöll sig fortsatt iskalla. Målet var Europa League, nyckeln var Ghoddos och spelaren övertalades att stanna kvar. Det lönade sig. För i Europa League – såväl under kvalet som gruppspelet – har Ghoddos varit lagets klart bäste spelare med sina spetsegenskaper som gifter sig utmärkt med internationell toppfotboll.

– Han är en forward som gör mål, men har också ett spel som i övrigt lämpar sig för Europa. Tillslaget, arbetskapaciteten, snabbheten, tekniken och målskyttet håller internationell nivå och han gör det varje vecka.

Att han samtidigt jagades av två landslag – både det iranska och det svenska – gör förstås att intresset knappast har minskat.

Ni tackade nej till tio miljoner i vintras. Vad vill ni ha Ghoddos nu?

– Värdet är 40-50 miljoner kronor. Det är det han kostar nu.

”Allt ska kännas rätt”

Ingen liten summa för en föreningen av Östersunds storlek?

– Det är ingen liten summa för någon svensk förening.

Kindberg säger att intresset främst kommer från Tyskland, Belgien, Holland, Frankrike och England.

– Men om vi skulle sälja – till exempel i vinter – så måste det vara tokhöga jättebud. Annars vill vi ha honom i slutspelet i Europa League. Vi kommer aldrig rea ut någon. Det ansvaret har jag mot föreningen och mot Ghoddos själv. Allt ska kännas rätt.

Ghoddos, som alltså hämtades från Syrianska inför 2016, skiner upp när han får höra hur klubben värderar honom.

– Det är fantastiskt. Tillsammans med laget och tränarstaben har jag blivit en bättre spelare. Och det är därför siffrorna bara ökar.

För Ghoddos är det en hederssak att ÖFK ska få vettigt betalt.

– Det är en motivation för mig att öka mitt värda hela tiden. För Östersund förtjänar pengar för mig. De har gjort min utveckling möjlig, tagit hand om mig och gjort mig till den spelare jag är i dag.

FAKTA: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus DET TALAR FÖR ÖFK I KVÄLL

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Hemmaspelet

Östersund har vunnit samtliga matcher på Jämtkraft Arena. Galatasaray, Paok, Fola Esch och Hertha Berlin har alla tvingats åka hem med svansen mellan benen. På presskonferensen tryckte tränaren Graham Potter på vilket betydelse hemmapubliken har haft. ÖFK har inte Sverige vildaste eller mest högljudda supportrar, men det finns en slags folklig frenesi över den stämning som kan piskas upp när Östersund spelar stormatcher.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Defensiven

Ken Sema, Brwa Nouri och Saman Ghoddos får nästan alla rubriker. Offensiven är förstås briljant, men ute i Europa är det defensiven som verkligen höjt sig. Tom Pettersson och Sotiris Papagiannopoulos plockade ner Hertha Berlin-skyttekungen Vedad Ibesevic fullständigt, Aly Keita briljerar med både fötter och händer och Graham Potter har verkligen lyckats med den kollektiva defensiven. Det är föstås noll insläppta mål ett kvitto på.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus All press på Bilbao

Östersund leder gruppen, absolut, men ändå är det noll press på jämtarna. Ett bra resultat mot baskerna är fortfarande en bragd och ett avslappnat ÖFK kan därför njuta under matchen. Det kan verkligen inte Athletic Bilbao göra. Laget har inlett Europa League uselt och kommer bli söndersågade vid ett dåligt resultat mot Östersund. Alla press är på bortalaget.

DET TALAR EMOT ÖFK I KVÄLL

Vilar inte spelare

Inte för att det förtar Östersunds prestation, men Hertha Berlin roterade kraftigt i sin elva i matchen och bara två startspelare var kvar när tyskarna slog Bayern München ett par dagar efter förlusten mot ÖFK. De spanska reportrarna på plats rapporterar att Athletic Bilbao kommer ställa upp med bästa tänkbara lag.

Teknik OCH fysik

Man förknippar spansk fotboll med bollhållande passningsspel och kortvuxna spelgenier. Och visst, Bilbao är både tekniskt och taktiskt skickliga. Men framföra allt är det ett fysiskt, storvuxet lag som älskar fasta situationer, högt tempo och inläggspel. Utöver Sotiris Papagiannopoulos, Ronald Mukiibi och Tom Pettersson är ÖFK ett rätt litet, vekt gäng – kan de hantera Bilbaos köttiga kraftfotboll?

Stjärnorna

Även om Athletic Bilbao, eller Athletic Club som egentligen är det korrekta namnet, inte har riktigt samma lyster som under Marcelo Bielsa-åren finns det fortfarande ett stort antal stjärnor i klubben. Mittbacken Aymeric Laporta, anfallaren Raul Garcia, supertalangen Inaki Williams och legendaren Aritz Aduriz (som dock sjunger på sista versen) är bara fyra exempel på att det ännu återfinns klasspelare i Bilbao.