”Förlåt, men vem är den här Hagi?”

Publicerad 2016-09-21

Delar klubb, nummer, filosofi, frisyr och födelsedag utan att Neymar har en aning

Han springer runt i Gheorghe Hagis gamla klubb och delar allt från födelsedag till tröjnummer, fotbollsfilosofi och frisyr med den rumänske legendaren.

Så vad tycker Neymar om en av 1990-talets allra främsta fotbollsspelare?

– Hagi? Jag vet inte vem det är.

Orden passerade de flesta obemärkt förbi men behandlades som en chockerande skandal i rumänsk press efter att Neymar häromveckan mött pressen för att göra reklam för ännu en kommersiell produkt. Den här gången en rakhyvel.

– Jag känner inte till honom men om han spelat med mitt nummer (11) i Barcelona så måste han ha varit en bra spelare. Jag beklagar men jag vet faktiskt inte vem det är, fortsatte Neymar diplomatiskt.

Lånades ut – i en match

Vi får hoppas att någon tog brassen i örat när han klev ner från podiet och berättade om Gheorghe Hagi – för det är en historia värd att minnas. Rumänen som stals av en diktator och räddades av densammes död. Rumänen som kunde ha blivit världens bäste fotbollsspelare men stoppades av Kennet Anderssons huvud. Rumänen som faktiskt har en påverkan på allt från hur Neymars egen fotbollsklubb spelar fotboll till hur 24-åringen själv ser ut i håret.

Men låt oss återkomma till det.

1986 skulle landets största klubb Steaua Bukarest spela final i europeiska supercupen mot Dynamo Kiev. Steaua var diktatorn Nicolae Ceausescus lag med sonen Valentin som outtalad ledare för hela klubbens verksamhet. Finalen mot Dynamo blev därför en nationell angelägenhet och en chans för diktatorn att visa sin makt och sitt inflytande.

För att garantera seger ringde Valentin inför finalen upp konkurrerande Sportul Studentesc och förklarade att Steaua tänkte låna den talangfulle lille teknikern vid namn Gheorghe Hagi i en match. Efter att Hagi gjort segermålet och skjutit hem den prestigefyllda titeln till Steaua valde klubben sedan att behålla hjälten. Sportul Studentesc fick varken något val eller någon ersättning för sin superstjärna.

– Men Hagi hade inget kontrakt med dem. Det var han som valde att byta, jag missbrukade inte min makt på något sätt, har Valentin senare vittnat.

Andra påpekar att Sportul Studentesc knappast kunde ifrågasätta diktatorsonens beslut. Men lika lätt som det var för Hagi att komma till Steaua skulle det inte bli att lämna.

”Revolutionen för min skull”

Rumänska fotbollsspelare var förbjudna att lämna landet för proffsspel utomlands under den kommunistiska diktaturen så när AC Milan och Bayern München knackade på dörren sade Ceausescu-familjen nej. Räddningen blev den rumänska revolutionen och Nicolae Ceausescus död den 25 december 1989.

– Jag skämtade med en kompis om att revolutionen genomfördes för min skull. Så att hela min karriär inte skulle förstöras, säger Hagi.

Ett skämt visserligen men visst kom revolutionen att bli avgörande för såväl Hagis som Rumäniens största fotbollsögonblick.

1990 kom Gheorghe Hagi äntligen loss till Real Madrid men den förväntade succén ute uteblev. Sejouren i Real slutade redan efter två säsonger sedan laget missat titeln i säsongens allra sista match och Hagi själv krossats i en stor kulturkrock.

– Tidigare hade vi alltid velat slå den typen av spelare, som stod där självgoda i sina nya skor och moderna tröjor samtidigt som vi sprang runt i trasor men sönderslitna gympaskor. När jag stod framför alla de där superstjärnorna höll jag på att skita på mig.

Gheorghe Hagi flydde till italienska Brescia som hade identifierat Rumänien efter revolutionen som en nation att karva fotbollsguld ur. Men första säsongen med landsmannen Mircea Lucescu som tränare och landslagskamraterna Dorin Mateut, Florian Raducioiu och Ioan Sabau vid sin sida på planen slutade med en dunderflopp. Hagi började säsongen med att bli utvisad och avslutade den med att flyttas ner till Serie B. ”Jag är varken en fegis eller en svikare”, sa Hagi, stannade en säsong till och tog Brescia tillbaka till Serie A.

Men inför VM 1994 var det ändå ett Rumänien som åkte till USA med stora frågetecken kring sin tilltänkte superstjärna.

– Hagi kunde ha varit världens bäste spelare efter Maradona men han är en stor spelare med noll arbetsmoral. VM är hans sista chans att bli en världsspelare och vi gör allt för att försöka få honom att förstå det, sa Lucescu inför turneringen i USA.

”Största segern i historien”

Hagi förstod. Mittfältaren inledde turneringen med att göra ett drömmål mot Colombia och fortsatte sedan på inslagen väg. Rumänien vann grupp A på sex poäng och fick sedan världen att häpna när Argentina besegrades i åttondelsfinalen.

– Folk har sagt till mig att segern mot Argentina var som en andra rumänsk revolution efter den första som störtade Ceausescu. Vi talar om den största segern i rumänsk fotbollshistoria, har Hagi senare vittnat om.

VM blev också vändpunkten för Hagi själv. När turneringen sammanfattades togs mittfältaren ut i världslaget trots att hans lag försvann i kvartsfinalspelet.

– Jag är väldigt stolt över vår insats i VM 1994. Jag spelade den bästa fotbollen i min karriär och hela det rumänska laget stod på sin absoluta topp då. Vi var bra nog att slå vilket lag som helst och vi kunde ha vunnit hela VM. Vi var så nära, men sen kom de där sista minuterna...

De sista minuterna Hagi refererar till är de mot Sverige i Stanford den 10 juli 1994. VM-kvartsfinalen där Florian Raducioiu kvitterade den svenska ledningen i minut 88 och sedan även satte 2-1 i den 101:a minuten i vad som såg ut att ta Rumänien till semifinal mot Brasilien.

Men sen kom Kennet Anderssons huvud till 2-2 i den 115:e minuten och Thomas Ravellis räddning som innebar svenskt avancemang efter straffläggning. Svensk fotbolls kanske stoltaste ögonblick och samtidigt ögonblicket som spolierade Gheorghe Hagis fotbollsarv. I alla fall enligt stjärnan själv.

– Jag borde ha vunnit Ballon d'Or 1994. Jag har inga som helst tvivel kring att jag var VM:s bäste spelare då men tyvärr för mig så förlorade Rumänien kvartsfinalen vilket förmodligen kostade mig Ballon d'Or. Jag vet att jag var väldigt nära att få den men det var helt enkelt inte ödet. Tyvärr.

Orden Zlatan har stulit

I dag vet inte en av världens mest berömda fotbollsspelare vem Hagi var. Förmodligen hade Neymar vetat det om Hagi fått Ballon d'Or, titeln som världens bäste fotbollsspelare.

Den gick istället till Hristo Stoichkov vars Bulgarien tog sig till den där VM-semifinalen. Samme Stoichkov som efter VM bildade en sällan skådad stjärntrio tillsammans med just Hagi och Romario i FC Barcelona. Men om det vet Neymar alltså ingenting.

De tränades av Johan Cruijff som under samma period lärde FC Barcelona det spel som på senare år gjort dem till världens kanske mest hyllade fotbollsklubb. Om det vet Neymar förmodligen inte mycket mer. Men det måste ändå beskrivas som brassens förlust.

För hade Neymar kostat på sig att lära sig lite om klubbens och fotbollens historia så hade han kunnat njuta av en magisk trollkarl med en kropp som en brottare men teknik som en älva.

Då hade han fått läsa om hur Gheorghe Hagi efter övergången till Barça 1994 återigen misslyckades i den spanska ligan men sen gick till Galatasaray, vann fyra raka ligatitlar, tog hem Uefacupen 2000 och säkrade europeiska supercupen efter seger mot Real Madrid samma år. Hur franske Luis Fernandez då beskrev hur Hagi ”är som ett vin som bara blir bättre med åren” – ord Neymars kollega Zlatan Ibrahimovic nu anammat som sina egna.

Neymar hade också fått skratta åt hur Hagi, likt Zinedine Zidane flera år senare, lämnade fotbollsscenen genom att först slå Arsenals Tony Adams och bli utvisad i den där Uefacup-finalen 2000 och sedan tackade för sig i landslaget med ett nytt rött kort i EM-kvartsfinalen mot Italien samma år.

– Jag hade en stark personlighet, som Hagi själv förklarat i århundradets underdrift.

För han var en speciell person. En gång avstängd i sex veckor för att ha attackerat en domare och med ett kontrakt i Galatasaray där han förhandlat in garantier om att själv få ta alla frisparkar och straffar. Hagi var precis den typ av profil han själv nu säger sig sakna i dagens fotboll.

– I dag anses du bara bra om du är snabb och fysiskt stark. Vad hände med individuella kvalitéer? Nu handlar allt om resultat.

Gheorghe Hagi, från vänster: Utvisad mot Italien vid EM 2000, Uefacupfinal för Galatasaray mot Arsenal 2000 och jubel vid VM 1994 i 3-1-matchen mot Colombia.

Som blekgula ankungar

Det där är ord Neymar förmodligen också hade uppskattat. Brassen som är en av få som fortfarande vill bjuda på en extra delikatess istället för att bara ta sikte på mål. En av få som behärskar den där utdöende Hagi-positionen strax bakom spjutspetsanfallaren med den fria rollen att skapa mästerverk ur ingenting. En av få som kanske kan jämföras med Hagi.

Men de delar också mycket mer, Hagi och Neymar. Tröjnumret elva i FC Barcelona och födelsedagen den 5 februari för att nämna två. Frisyren för att nämna en tredje.

För ingen har väl kunnat undgå den chockblonda trend som likt pesten spridit sig över fotbollsvärlden sommaren 2016 och förvandlat såväl Neymars som Leo Messis, Marouane Fellanis, Aaron Ramseys, Samir Nasris och Alberto Morenos hjässor till blekgula ankungar. Jodå, visst har Hagi gjort även detta.

Efter att ha avancerat från gruppspelet i VM 1998 satsade Rumänien på revansch för förlusten mot Sverige fyra år tidigare. Målet var guld och de rumänska spelarna visades det genom att tillsammans låta bleka håret gult. Det slutade med en 0-1-förlust mot Kroatien men 18 år senare springer alltså snart halva fotbollsvärlden runt med samma frisyr.

Att det var från Hagi som Neymar fick sin blonda idé kan vi nog utesluta men än är det inte för sent för brassen att hitta annan inspiration från den rumänske magikern. Så låt oss hoppas att Neymar letar upp den gamla VM-krönikan från 1994 och trycker på play. Låt oss hoppas att han studerar Hagis låga tyngpunkt, fria rörelsemönster, magiska blick för spelet och precisa passningar med vänster yttersida. Låt oss hoppas att han läser om den rumänska revolutionen och hur Hagi fick en nyfödd nation att andas optimism och framtidstro.

Och om Neymar inte gör allt det där – låt oss göra det istället. Låt oss aldrig glömma spelare som Gheorghe Hagi.

Källor: Fifa.com, Independent, dolce-sport.ro, FootballWhispers.com.