Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Landslagschefen om avtalet: ”Bra de inte behöver ge allmosor”

Uppdaterad 2018-11-12 | Publicerad 2018-08-28

Caroline Seger: Vi tar fajten så mycket vi kanCaroline Seger: Vi tar fajten så mycket vi kan

GÖTEBORG. Norska och finländska herrspelare gör eftergifter för att damlandslagen i respektive länder ska få bättre villkor.

Den vägen har svensk fotboll inte behövt gå, enligt landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

– Det blev ett bra avtal för båda parter utan att man ska känna att man får en allmosa från herrarna, säger hon.

Flera stjärnor i det svenska damlandslaget manar offentligt på sin omgivning gällande mer jämställda villkor för kvinnliga spelare.

Det stundande VM-kvalet har varit kantat av debatter.

Det inleddes med att de danska damspelarna strejkade i försök att få till ett kollektivavtal. Sen hotade det svenska damlandslaget med att bojkotta Fotbollsgalan under de låsta förhandlingarna om ett nytt avtal med Svenska fotbollförbundet.

Parterna kom överens, de svenska spelarna var nöjda och har efter det vid flera tillfällen poängterat att de känner stöd från Svenska fotbollförbundet i de här frågorna.

Men diskussionerna har tagit fart av andra skäl och då har Fifa eller Uefa varit i fokus.

Som i våras inför herrarnas VM i Ryssland när det stod klart att Fifa skulle höja den dagliga ersättningen till spelarnas klubbar till 72 000 kronor per dag.

En klubb som representeras av en kvinnlig spelare i VM får noll.

"Vill ni ens att damfotboll ska finnas" skrev damlandslagets kapten Caroline Seger på Instagram.

Hennes Fifa-kritik fick även flera av herrlandslagets VM-spelare att reagera:

– Att damklubbarna ska få noll låter väldigt orättvist så klart. Det låter inte rätt att Fifa bestämt så. Det ger lite dålig smak när man får höra det. Om det finns något vi kan göra för att förändra det så hade jag gärna hjälpt till på något sätt, men det är svårt att rå på Fifa-pamparna, sa Albin Ekdal.

Herrarna sänker sina krav på ersättning

Efter höstens Champions League-lottning, som innebär långa bortaresor till Ryssland respektive Ukraina för Rosengård och Linköping, var Kosovare Asllani kritisk.
Denna gång mot bristen på ersättning från Uefa i samband med resor i samband med matcherna i CL.

"Vi bör samåka, Linköping och Rosengård, om vi ska hålla oss inom Uefas budget" skrev hon på twitter.

Caroline Seger har tagit del av meddelandet, berättar hon för Sportbladet i samband med VM-kvalsamlingen i Göteborg.

– Absolut... "Kosse" är en nära vän. Hon skickade det till mig också och det var ett roligt inlägg tycker jag. Hon har mycket ironi i sig, samtidigt som det är mycket sanning i det också. Vi vet hur det ser ut. Det har varit så här under många år och vi försöker ta fajten så mycket vi kan och göra våra röster hörda, påpekar Caroline Seger.

Under det senaste året har det samtidigt kommit signaler på hur de nationella fotbollförbunden med hjälp av herrspelare försöker lösa de skeva ekonomiska förhållandena.

Först i Norge och nu i veckan i Finland, där spelarna väljer att sänka sina bonusar för att ge damerna bättre förutsättningar.

Caroline Seger uppskattar initiativen.

– Det är jätteroligt att se, säger hon och fortsätter:

– Det är också en sak att de tar ställning för vår skull och visar att de är beredda på att hjälpa till, men sen är det inte tanken att det är de som ska ge upp saker för att vi ska få det bättre. Men det är deras sätt att visa att andra högre upp ska ta bättre beslut och det värmer i hjärtat.

 Marika Domanski Lyfors

Är beroende av herrarna

Som Sportbladet kunde avslöja i mars hade ersättningen för den rena VM-platsen minskat för de svenska herrarna jämfört med en biljett till EM 2016. Avtalet hade dock potential att skjuta i höjden i samband med sportsliga framgångar under sommaren, vilket det som bekant blev.

Damlandslagets nya avtal, som blev klart förra hösten, har däremot inte tillkommit på grund av specifika eftergifter från herrspelarna i Blågult, enligt landslagschef Marika Domanski Lyfors.

– Det blev bra avtal och vi behövde aldrig gå in i sådana diskussioner, säger Marika Domanski Lyfors och påpekar:

– Det känns bra att de inte behöver ge en allmosa för att vi ska fördela avtal...

Samtidigt ser verkligheten ut som sådan att det är herrlandslaget som drar in de stora pengarna till Svenska fotbollförbundet. VM blev en sportslig och ekonomisk framgång för herrlandslaget.

– Ungdomsfotbollen och damfotbollen bär sig inte själva utan är beroende av de framgångar herrlandslaget får. Alla får vara med och dela på kakan, säger Marika Domanski Lyfors och påpekar:

– Förra mästerskapet (EM i Holland) var första gången vi hamnade på break-even. Så det går framåt, säger Marika Domanski Lyfors.

Så spelas VM-kvalet i fotboll för damerSå spelas VM-kvalet i fotboll för damer