Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Spelarna i landslaget gick ner i ersättning för VM-biljetten

AVSLÖJAR: Fick mindre pengar än för EM-biljetten

Uppdaterad 2019-08-14 | Publicerad 2018-03-26

När Sverige gick till EM 2016 landade den totala bonusen till spelare och ledare på 20 miljoner kronor.

För VM-biljetten fick spelarna en lägre ersättning.

Svenska fotbollförbundet väljer att hemlighålla uppgifterna, men Sportbladets kan avslöja att det handlar om mellan tio och tolv miljoner till truppen, med ny bonus om laget tar sig vidare från gruppspelet i Ryssland.

– På sista raden kommer det ändå att bli mycket pengar över för svensk fotboll, säger förbundsordförande Kjell-Erik Nilsson.

VM innebär ett pengaregn över Svenska fotbollförbundet. Redan en plats i slutspelet garanterar 80 miljoner kronor.

Men kvalresan har inte varit gratis. Herrlandslagets verksamhet under 2017 blev 23,5 miljoner dyrare än beräknat, vilket framgår av förbundets resultatanalys.

I minusbeloppet döljer sig bland annat en bonus till spelarna för VM-kvalplatsen. Den belastar 2017 års budget eftersom det var då prestationen genomfördes.

När Sverige gick till EM 2016 landade den totala bonusen till både spelare och ledare på 20 miljoner. Detta var något som kommunicerades.

Vad spelare och ledare fick för VM-biljetten i höstas väljer Svenska fotbollförbundet att hemlighålla. Förbundet återgår till den princip man lutat sig mot tidigare kring spelarersättningar och vad som går hand i hand med hur man hanterar avtal i övrigt. Det är därmed ett nygammalt förfarande.

– Vi följer samma princip i alla avtal. Det som är allra viktigaste för oss i förbundsstyrelsen och för ett årsmöte är att de som vi har tecknat avtalen med är nöjda. Vi har gjort stora satsningar för att komma dit, men detaljerna går vi inte ut med, säger Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Mindre än en halv miljon per spelare

Fotbollskanalen skrev under lördagen att landslaget sett till årsredovisningen och herrlandslagets ökade kostnader kan ha fått upp mot 23,5 miljoner för VM-biljetten.

Enligt Sportbladets källor är summan dock betydligt mindre - under en halv miljon kronor i snitt till varje enskild spelare och mellan tio och 12 miljoner kronor totalt.

Svenska fotbollförbundets ekonomichef Kjell Sahlström drog under lördagens årsmöte i Stockholm de ekonomiska huvudpunkterna.

Så här kommenterade han spelarbonusen för Sportbladet efter årsmötet.

– För herrarna handlar det om flera miljoner, det är över tio miljoner kronor. På 2018 kommer bidrag (intäkter från VM-deltagande) som är mer än tio miljoner eller vad det nu är... Så det täcker med råge kostnaderna, säger Kjell Sahlström.

VM-framgångar ger mer

Att summan är lägre än 2016 beror på flera anledningar. Den största orsaken är att fördelningsprincipen är annorlunda från Fifa som arrangerar VM jämfört med Uefa som arrangerar EM.

Utdelningen till spelarna kan skjuta i väg till sommaren, men först efter sportsliga framgångar.

Varje enskild seger i gruppspelet i EM gav cirka nio miljoner kronor. I VM väntar pengar, cirka 30 miljoner kronor, först vid ett avancemang från gruppspelet.

En annan orsak till den lägre bonusen är, enligt vad Sportbladet erfar, att spelarna välvilligt inställda till det. Eventuella VM-framgångar belönar sig mer.

Enligt ordförande Karl-Erik Nilsson kommer VM oavsett att generera en ekonomisk vinst för Svenska fotbollförbundet.

– Vi räknar generellt med ett överskott på 20-25 miljoner när man kommer till mästerskap. Då är alla kostnader inräknade där, inklusive spelarbonusen. Det blev inte så mycket efter EM 2016, för där blev det mycket dyrare med säkerhetskostnaderna, säger han.

Kjell Sahlström, ekonomiansvarig på Svenska fotbollförbundet höll i genomgången av ekonomin under lördagens årsmöte och han inledde med att påminna om den styrmodell som förbundet använder sig av vilket innebär att underskott kan lösas med så kallade ändamålsbestämda medel i eget kapital. Det handlar om pengar som sparats från mästerskapsår och öronmärkts för framtida satsningar.

Så har skett med hela Fotbollförbundets underskott 2017 på knappa 24 miljoner kronor.

Playoff gav payoff

Ekonomin har påverkats positivt av bland annat ett ökat bidrag från Uefa som inte var budgeterat, en fördelaktig dollarkurs och playoffmatcherna mot Italien.

– Men det innebär också kostnader att genomföra en sådan samling och att ha en landslagssamling till hemma och borta, så överskottet är inte så stort, sa Kjell Sahlström.

Bortsett från herrlandslagets negativa belastning finns också Europa Leaguefinalen, som kostade mer att arrangera än beräknat, samt ett nytt spelaravtal för damlandslaget.

– Det är bra och roligt att vi kan ta den kostnaden, påpekar Kjell Sahlström.

”Berodde på terrorsituationen”

Och Europa League-bakslaget hoppas förbundet få ersättning för.

– Genomförandet av Europa League blev dyrare än förväntat. Det berodde på terrorsituationen som rådde både i Stockholm och ute i övriga Europa. Det visste vi inte när vi ansökte. Det rör sig om ett par tre miljoner kronor, säger Kjell Sahlström som hoppas på kompensation i efterhand:

– Vi för en dialog med Uefa om ersättning. Dialogen fortsätter och då har man förhoppningar, säger Kjell Sahlström.