Sportbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Erik Hamrén: "Har inga betänkligheter"

Uppdaterad 2016-01-04 | Publicerad 2016-01-03

Erik Hamrén om valet att åka till Abu Dhabi

ABU DHABI. Tredje raka året i Abu Dhabi och Förenade Arabemiraten.
Ett land där arbetarna jobbar under slavliknande förhållanden och de mänskliga rättigheterna inte gäller alla.
Är det rätt av svenska landslaget att åka dit?

– Jag har inga betänkligheter kring det, säger förbundskaptenen Erik Hamrén.

Svenska landslaget besöker gärna Förenade Arabemiraten och Abu Dhabi när det vankas januariturné. De sportsliga skälen väger tyngst, enligt Erik Hamrén och de övriga ledarna – och därför är Sverige här för tredje året på raken.

– Jag tittar på det sportsliga, andra får titta på de politiska besluten. Det är väldigt bra klimat här. Man slipper stå och frysa i samband med genomgångar och snack på träningarna. Reseavståndet är inte långt och tidskillnaden är bra, säger förbundskaptenen.

Vill undvika Thailand och USA

Landslagschefen Lars Richt betonar att det inte finns så många andra alternativ än att åka till Förenade Arabemiraten – ett land där gästarbetarna jobbar under slavliknande förhållanden och mänskliga rättigheter är satta på undantag.

Hur går det till när ni bestämmer er för Abu Dhabi?

– Vi har hjälp från ett antal agenturer som kommer med olika förslag. Rent sportsligt: för att komma till värmen och inte har för stor tidsskillnad så är det här området och möjligtvis Kanarieöarna som är alternativen vi har. Men där (Kanarieöarna) är träningsanläggningarna inte tillräckligt bra. Annars måste vi åka till USA eller Thailand – och då är det helt plötsligt sex-sju timmars tidsskillnad. Något vi vill undvika, säger Lars Richt.

"Inga betänkligheter"

Inom svensk fotboll är den här typen av frågor glödheta just nu. Supportrar till Malmö FF och IFK Göteborg har markerat kraftigt mot att föreningarna vill genomföra träningsläger i Förenande Arabemiraten. Erik Hamrén har följt diskussionen.

– Jag förstår den. Det finns väldigt många synpunkter på det ena och det andra, så självklart förstår jag.

Själv har han emellertid inga problem med valet av Abu Dhabi.

– Jag har inga betänkligheter kring det. Vi tittar på vad fotbollsförbundet, vår regering och Amnesty och så vidare har för policy kring det.

"Kritiska mot andra också"

Känns det orättvist att företrädare för sporten ofta får svara på den här typen av frågor? När inte företag eller den politiska makten inte alltid behöver göra det.

– Orättvist är fel ord. Det är rätt naturligt. Idrotten går ofta i bräschen, så man får ta med det i bedömningen. Men om man är kritisk mot att vi åker hit, så ska man nog vara kritiska mot de andra också. Vi går på den policy som större organisationer har.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare, Håkan Sjöstrand, menar att beslutet att åka har föregåtts av noggranna bedömningar. Han betonar att landslaget utbildar spelarna om situationen i landet de ska spela i.

– Vi vet själva att Sverige har kommit långt i vår demokratiska utveckling, och här finns det naturligtvis mycket att förbättra på den punkten.