21.00: Allt stannar

Frändén: De som överlever el Clásico vinner hela ligan

BARCELONA. Pep Guardiola pratar om världens undergång.

José Mourinho om en känslomässig laddning utan motstycke.

Det är onödigt att överdriva, så vi kan väl i stället konstatera faktum:

Barcelona – Real Madrid är en match mellan världens två största spelare, mellan världens två bästa tränare och mellan världens två hetaste fotbollslag.

Barcelona och Real Madrid kommer till spel efter Champions League-avancemang, med två bortakrossar i europaspelet och med 19–2 respektive 14–3 i målskillnad om man plussar på de tre senaste matcherna hemma.

Barça kliver ut på sin mäktiga hemmaborg i kväll med fötterna i den talangbördiga katalanska myllan och den guardiolanska ideologin.

Klubben med det välartade kollektivet och den gentlemannamässiga tränaren har all anledning att tro på seger.

Fördel Pep på Camp Nou

Pep Guardiola har fyra raka Clásicosegrar under sin korta tid som härförare i klubben. Han har inte förlorat en viktig match på Camp Nou sedan...ja, sedan José Mourinho var där senast.

Det var i april och den dåvarande Inter-tränaren visste redan att han skulle ta över Barcelonas allra största rivaler till sommaren.

José Mourinho är på väg att göra i Real Madrid vad han gjorde i Chelsea och i Inter. Han har tvingat fram sina spelare ur ärkerivalernas skugga och injicerat en självförtroendedos som gör att de inte längre tror att de kan förlora.

Klubben som är känd för de stora lirarna och de utbytbara tränarna (man kommer med sin nionde tränare på tio Clásicos på Cam Nou), har i år värvat en av fotbollens största superstjärnor till tränarbänken och inget är sig längre likt.

– Det här är en match med en väldigt speciell känslomässig laddning, även om jag egentligen föredrar nerven i utslagsmatcher före ligamatcher, sa José Mourinho på gårdagens presskonferens som direktsändes, simlutantolkades och refererades i minst sju spanska radiokanaler.

I praktiken är det exakt det han får i kväll. Barcelona – Real Madrid är ett knock out-möte med returmatch på Bernabéustadion i april.

Det lag som kommer ut med livet i behåll efter klassikerna vinner la liga i maj.

– Det är som det brukar inför el Clásico; det verkar som om världen ska stanna upp och gå under på måndag, sa Pep Guardiola i veckan.

Det kommer den kanske inte, men aktiviteten i Spanien kommer att avta märkbart under två timmar i kväll. 400 miljoner blickar kommer att riktas mot Barcelona när Europas två hetaste fotbollslag spelar världens största ligamatch.

Klockan nio smäller det

Klockan fem i nio i kväll leder Iker Casillas och Carles Puyol sina lag ut från omklädningsrummen i Camp Nous kulvertar och ut på planen.

Leo Messi kommer att titta in i det lilla kapellet till höger i spelargången, tillbe madonnastatyn och göra korstecknet.

Cristiano Ronaldo kommer att rätta till diamantörhängena, andas in luft i lungorna och pusta ut.

Strax efter elva kommer vi att veta lite mer om världen och mycket mer om fotbollen.