Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Fotbollssupporten Sahar död i Iran

Publicerad 2019-09-10

Sahar Koyhadari brukade smyga in på favoritlaget Esteghlals matcher trots förbudet mot kvinnor på de iranska fotbollsläktarna.

När hon greps och riskerade att dömas till fängelse valde hon att sätta eld på sig själv. Nu har hon avlidit av skadorna, rapporterar frilansjournalisten Sina Saemian.

”Det är en tragedi och det kan inte få fortsätta”, skriver Kosovare Asllani på Twitter.

Följ ämnen
Iran

I Iran är det sedan revolutionen 1979 förbjudet för kvinnor att gå på fotboll.

Det hindrar inte att många kvinnor tar risken ändå. De klär ut sig och smyger in på läktarna runt om i landet. En av dem var Sahar Koyhadari som brukade ta sig in på Estghlals matcher i högstaligan.

Men i februari så greps hon av ”moralpolisen” när hon skulle gå in på match. För en vecka sedan skulle hon inställa sig i rätten men när hon fick reda på att hon sannolikt skulle dömas till sex månaders fängelse valde hon att i stället sätta eld på sig själv utanför domstolsbyggnaden, rapporterade nyhetsbyrån Rokna enligt Human Rights Watch.

”Det här är inte okej”

I en vecka har Sahar vårdats för 90-procentiga brännskador men under måndagseftermiddagen avled hon till följd av skadorna, rapporterar iranskfödda frilansjournalisten Sina Saemian.

En som har uppmärksammat händelsen är den svenska landslagsmålvakten Hedvig Lindahl.

”Hej Fifa. Ni är redan långt försenade med att göra något för kvinnorna i Iran. Det här är inte okej. Vila i frid Sahar Khodayari, en väldigt modig kvinna”, skriver Lindahl på Twitter.

Landslagskollegan Kosovare Asllani är inne på samma linje.

”Fifa – det är dags att agera, inte att vara tysta. Vi måste hjälpa de iranska kvinnorna i kampen mot könsapartheid. Det här handlar om mänskliga rättigheter!”, skriver landslagsstjärnan.

Kritiserat förbud

Berättelsen om Sahar har vållat stor debatt i landet. Bland dem som kritiserat förbudet mot kvinnor på arenorna finns landslagets lagkapten Masoud Shojaei som jämfört det med ”medeltiden då kvinnor förbjöds gå i skolan”.

Tidigare i somras krävde Fifas ordförande Giovanni Infantino, enligt nyhetsbyrån Reuters, en konkret åtgärdsplan från Iran för att häva förbudet.

”Vi måste helt enkelt göra framsteg här, inte bara för att vi är skyldiga alla kvinnor runt om i världen det, utan också för att vi har ett ansvar att göra så, enligt de mest grundläggande principerna i Fifas stadgar”, skrev Infantino bland annat i ett brev till det iranska fotbollsförbundets ordförande Mehdi Taj.

Sedan 1981

Enligt Fifas konstitution är diskriminering av kvinnor ”helt förbjudet och bestraffningsbart med avstängning eller uteslutning”.

”Fifas långa fördröjning i att driva igenom sina egna regler betyder att förbudet fortsätter och lämnar de modiga kvinnorna och flickorna i Iran som trotsar förbudet exponerade för trakasserier, misshandel och gripanden från iranska myndigheter. Fifa måste akut upprätthålla sina egna människorättsregler, få slut på könsdiskrimineringen och straffa”, skriver den globala människorättsorganisationen.