1–0 Marco Da Silva (15), 2–0 Markus Jonsson (28).

Varningar, Öster: Pär Cederqvist, John Pelu.

Väsby: Filip Bergman.

Publik: 2 498 (på Värendsvallen).

Domare: Michael Lerjéus.

Matchen

Öster tog en stabil seger mot Väsby på en mycket regntung och svårspelad plan. Hemmalaget var det bättre från början till slut. Mittbacken Marco Da Silva inledde målskyttet efter en kvart när han höll sig framme och slog in returen på Peter Wibråns stolpskott. I den 28:e minuten kunde sedan Markus Jonsson nicka in John Pelus fina inlägg till 2-0.

Östers dominans höll sig också efter pausvilan. Man skapade flera bra lägen till 3-0 varav John Pelu skott i den 77:e minuten var den bästa. Väsby var nära en reducering i början av halvleken när Joakim Hagernäs sköt i stolpen men i övrigt var gästerna relativt ofarliga framåt.

– Jag är mycket nöjd eftersom jag var riktigt orolig över Väsbyuppgiften. Vi hade innan uppehållet fyra raka segrar och i det skedet ville vi bara fortsätta på den inslagna linjen, sa Östers tränare Lars Jacobsson till Smålandsposten.

– Att Väsbys Daniel Arnefjord fick gult kort i 90:e minuten senast och därför saknades kändes extra bra. Det är ju Arnefjord som håller ihop Väsbys försvar, fortsatte Jacobsson.

En mycket rättvis vinst för Öster som innebär att laget nu är ny serietvåa. Väsby gjorde överlag en blek insats och det verkade som en del tankar redan fanns på kommande derby mot AIK.

Öster

Björn Stringheim – Markus Jonsson, Marco Da Silva, Fredrik Bild, Peter Sedunov – Peter Wibrån, Fredrik Gustafson, Daniel Svensson (Denis Velic, 69) – John Sallhag (Freddy Borg, 60), Pär Cederqvist, John Pelu (Natus Ponnie, 88).

Väsby United

Niklas Westberg – Peter Holm, Andreas Matés (Thomas Lekander, 88), Daniel Olsson, Daniel Johansson – Marcus Bengtsson, Joakim Hagernäs, Filip Bergman – Erik Sundin (Özgur Yasar, 75), Mahmod Hejazi, Kutshi Kanga (Kali Ongala, 58).

AIK 2 (2)

IFK Norrköping 0 (0)

1–0 Derek Boateng (19), 2–0 Nicklas Carlsson (37).

Varningar, AIK: Derek Boateng (avstängd).

Norrköping: Viktor Rönneklev, Stefan Thordarson.

Utvisning, AIK: Daniel Örlund (57).

Publik: 18 811 (på Råsunda).

Domare: Keijo Hyvärinen.

Matchen

De knappa 19 000 på Råsunda bjöds på en intensivt och ganska hetlevrad tillställning mellan två heltända lag. AIK lät Derek Boateng ersätta avstängde Daniel Östlundh och att Boateng var spelsugen efter en halv säsong på bänken gick det inte att ta miste på. Han låg bakom hemmalaget första målchans efter tio minuter och nio minuter senare gjorde han 1-0 på ett hårt skott från 25 meter. Kort därefter krockade Mattias Moström med Stefan Thordarson och blev utburen på bår.

AIK förde spelet och efter en halvtimme var Arash Talebinejad nära att utöka AIK:s ledning men Andreas Lindberg gjorde en fin räddning. Sju minuter senare kunde han dock inte stå emot när Nicklas Carlsson slog in en retur efter en hörna och AIK gick välförtjänt till halvtidsvilan med en tvåmålsledning.

I paus gjorde gästernas tränare Tony Martinsson hela sju positionsförändringar i laget.

– Ett sätt att väcka de till liv, vi var tvungna att hitta på något, förklarade IFK-tränaren Tony Martinsson till NT.

Norrköping skapade dock inte så mycket mer framåt förrän AIK blev decimerat i den 59:e minuten när Daniel Örlund blev utvisad efter att ha tagit bollen med handen utanför straffområdet.

Norrköping valde sedan att gå över till en trebackslinje och först då fick man bättre tryck mot hemmamålet. I den 73:e minuten hade Mikael Roth en bra nick men inbytte reservmålvakten Kjell Jönsson var fint med på noterna. Norrköping fortsatte att trycka på för en reducering och men närmare än Thordarsons kanonskott i undersidan av ribban kom man inte.

Norrköping spelade upp sig i andra halvlek men totalt sett var ändå AIK:s seger helt i sin ordning.

AIK

Daniel Örlund – Kristian Haynes, Nicklas Carlsson, Niklas Sandberg, Markus Karlsson – Mattias Moström (Mats Rubarth, 29 (Kjell Jönsson, 59)), Daniel Tjernström, Derek Boateng, Arash Talebinejad – Göran Marklund, Andreas Eriksson (Kristoffer Arvhage, 77).

IFK Norrköping

Andreas Lindberg – Patrik Svensson (Andreas Dahlén, 46), Mikael Roth, Anders Whass, Patrik Jönsson – Abder Kabous (Bennard Yao Kumordzi, 70) – Viktor Rönneklev, Markus Hansson, Stefan Thordarson – Andreas Alm, Bruno Santos.

Gais 2 (0)

Mjällby 3 (1)

0–1 Fredrik Olsson (13), 1–1 Mathias Gravem (58), 1–2 Johan Svensson (73), 1–3 Pavel Zavadil (83), 2–3 Daniel Blomgren (89).

Varningar, Gais: -.

Mjällby: Tobias Johansson.

Publik: 3 063 (på Gamla Ullevi).

Domare: Per-Anders Andersson.

Matchen

Gais startade i rasande tempo och under de första tio minuterna var det konstant spel mot ett mål. Andreas Tobiasson, Fredrik Lundgren och Daniel Nicklasson missade alla bra lägen till 1-0. Efter 13 minuter kom Mjällby upp i Gais straffområde för första gången och skapade en dubbelhörna. På den andra blev hemmaförsvaret stillastående och Fredrik Olsson kunde överraskande ge gästerna ledningen.

Gais fortsatte att kontrollera mittfältet totalt men spelet den sista tredjedelen var ineffektivt och Wilton Figueiredo var lite för bollkär i flera lägen – och när man väl kom till avslut så stod en formidabel Dusan Melichárek i vägen. I den 35:e minuten fick Mjällby en ny hörna och återigen höll sig Fredrik Olsson framme men den gången tog hans närskott i ribban.

Gais dominerade spelet fullständigt även efter paus och i den 58:e minuten kom den högst rättvisa kvitteringen när Nicklassons inlägg hittade in till Mathias Gravem. Gais inledde nu jakten på tre poäng och minuten senare sköt Bobbie Friberg da Cruz i stolpen. Hemmalagets press blev allt intensivare men i den 73:e minuten åkte man på en ny kalldusch när Johan Svenssons felträff tar på Mattias Östberg och ställer Dime Jankulovski helt. Efter det bakslaget gick luften ur hemmaspelarna något och tio minuter senare kunde det tjeckiska nyförvärvet Pavel Zavadil punktera matchen med en snygg frispark.

– Vi kan bli höstens lag. Tur förtjänar man med hårt arbete och är det något grabbarna gjort så är det att arbetat hårt trots allt motgångar, sa en glad Sören Cratz till BLT.

Gais

Dime Jankulovski – Stefan Vennberg, Mattias Östberg, Andreas Tobiasson, Daniel Blomgren – Bobbie Friberg da Cruz, Thomas Heed (Edier Frejd, 80), Fredrik Lundgren, Daniel Nicklasson (Hans Blomqvist, 76) – Wilton Figueiredo, Mathias Gravem.

Mjällby

Dusan Melichárek – Richard Sandström (Robin Cederberg, 86), Marcus Lindberg, Simon Sjöfors, Daniel Nilsson – Johan Svensson, Peter Hiir-Salakka, Jonas Andersson (Pavel Zavadil, 72), Tobias Johansson – Marcus Ekenberg, Fredrik Olsson (Alexander Malmström, 80).

Falkenberg 4 (2)

BP 2 (2)

0–1 Olof Guterstam (9), 0–2 Mattias Johansson (19), 1–2 Björn Carlsson (21), 2–2 Stefan Rodevåg (28), 3–2 Björn Carlsson (51), 4–2 Stefan Rodevåg (76).

Varningar, Falkenberg: Björn Carlsson, David Elm.

BP: Martin Ekström.

Publik: 894 (på Falkenbergs IP).

Domare: Andreas Kovács.

Matchen

BP startade matchen i ett högt tempo och gång på gång rann man igenom ett sovande hemmaförsvar. Man fick dock oväntad hjälp vid ledningsmålet när Falkenbergs målvakt Tommy Naurin ”rensade” en boll rakt till Olof Guterstam som kyligt lobbade in 0-1. BP forsatte att föra matchen mot ett darrigt hemmalag och när Mattias Johansson slog in en retur till 0-2 tio minuter senare var det ytterst välförtjänt.

Strax därefter kunde dock Falkenberg reducera men inte heller det målet ledde till någon spelmässig förbättring från FFF:s sida. BP fortsatte att dominera och inom loppet av fem minuter hade man tre jättelägen till 1-3. Naurin gjorde dock två fina räddningar och istället kunde Stefan Rodevåg göra 2-2 efter missförstånd i BP-försvaret. Ett halvtidsresultat som var klart missvisande.

I andra halvlek fick Falkenberg bättre ordning på sin defensiv samtidigt som BP tappade sitt spel och började att slå förutsägbara långbollar. Det var därför inte helt ologiskt att FFF tog ledningen kort senare efter en fin soloprestation av tvåmålsskytten Björn Carlsson. Efter ledningsmålet hade Falkenberg bra kontroll på matchen mot ett allt mer ”hängigt” BP och i den 76:e minuten punkterade Rodevåg tillställningen med sitt andra mål för dagen.

– Vi startade mycket bra och skapade många fina chanser. Det är rent ut sagt bedrövligt att vi inte stänger matchen efter första halvlek. I andra blev Falkenberg bättre och vi förmådde inte komma tillbaka. Men som sagt: vi ska inte förlora den här matchen, sa Claes Eriksson till BP:s hemsida.

Falkenberg ryckte upp sig betänkligt i andra halvlek men sett till chanserna och spelet i den första halvleken var det ett mindre under att BP fick lämna västkusten poänglöst.

Falkenberg

Tommy Naurin – Marcus Persson, Jens Gustafsson, Patrik Lundgren, Marthin Möller – Emil Backlund (David Svensson, 63), Peter Vougt (Johan Claesson, 83), Viktor Elm, Björn Carlsson – Stefan Rodevåg (Patrik Larsson, 88), David Elm.

BP

Kristoffer Björklund – Jon Persson, Mikael Nordh, Richard Henriksson, Kim Odelius – Martin Ekström, Thomas Lagerlöf, Håkan Malmström (Johan Teymur, 72), Mattias Johansson – Olof Guterstam (Joakim Runnemo, 77), Olle Kullinger.

Trelleborg 0 (0)

Degerfors 1 (0)

0–1 Tobias Solberg (69).

Varningar, Trelleborg: Ivica Skiljo, Jimmie Augustsson.

Degerfors: Tobias Larsson.

Publik: 1 407 (på Vångavallen).

Domare: Zarko Kovacevic.

Matchen

Degerfors startade mycket piggt och Tobias Larsson hade tre fina lägen i matchens inledning. Gästerna var fortsatt det bättre laget och deras långa uppspel skapade konstant problem för Trelleborg. Efterhand kämpade dock TFF sig in i matchen och efter halvtimme hade Jonas Bjurström deras första riktiga chans. Mot slutet av halvleken tog TFF över kommandot och Emil Mårtensson hade ett bra skott tätt utanför.

I inledningen av andra halvlek fick Degerfors ett mål tveksamt bortdömt för ruff och det domslutet verkade att tända gästerna igen. Man tog tillbaka greppet om matchen och Richard Richardsson tvingades till ett par bra räddningar innan Tobias Solberg dundrade en vänsterkanon ribba in och rättvist gav Degerfors ledningen efter 69 minuter. Mot slutet flyttade TFF upp hela laget i jakten på en kvittering men förutom Linus Malmqvist skott i ribban lyckades hade man svårt att skapa några klara chanser.

– Det känns som att vi fått en fantastisk bra start på hösten. Vi var oerhört spelsugna och det hoppas jag märktes. Vi genomför matchen på ett jättebra sätt. Vi lyckades plocka bort Bjurström och Sloth och TFF bytte ju också båda innermittfältarna, sa en nöjd DIF-tränare Tony Gustavsson till TFF:s hemsida.

Trelleborg

Richard Richardsson – Dennis Melander, Ivica Skiljo, Christian Ahlström, Mikael Bengtsson – Alexander Steen, Jonas Bjurström (Niklas Nordgren, 66), Jens Sloth (Linus Malmqvist, 71), Jimmie Augustsson – Emil Mårtensson (Jetullah Bahtiri, 61), Patrik Redo.

Degerfors

Sebastian Karlsson – Anders Sulisalo, Mikael Mårtensson, Stefan Larsson, Fredrik Nilsson – Jonas Lindskog, Tobias Hedberg – Tobias Solberg (Emil Johansson, 83), Ola Toivonen (Jimmy Rajala, 84), Mikael Nilsson (Martin Sjölund, 89) – Tobias Larsson.

Åtvidaberg 1 (1)

Boden 1 (1)

1–0 Kristian Bergström (11), 1–1 Destin Makumbu (23).

Varningar, Åtvidaberg: Richard Ekunde.

Boden: Andreas Ingel, Rickard Nilsson.

Utvisning, Boden: Max Fuxberg (76).

Publik: 1 384 (på Kopparvallen).

Domare: Lars Kratz.

Matchen

Åtvidaberg öppnade bäst och efter elva minuter fick man också utdelning genom Kristian Bergström. Boden lät sig dock inte nedslås och Herish Kuhis starka huvudspel var ett ständigt orosmoment för hemmaförsvaret. I den 23:e minuter låg Kuhi också bakom kvitteringen då hans hörna hittade Destin Makumbu som nickade in 1-1. Åtvidaberg dominerade därefter matchen men deras spelövertag ledde sällan till mer än resultatlösa hörnor (19 stycken!).

I andra halvlek kunde ett defensivt stabilt Boden kontrollera matchen. Sista kvarten tvingades man dock spela med en man mindre sedan högerbacken Max Fuxberg blivit utvisad. ÅFF försökte dra nytta av detta men deras spel var oftast alltför stressat och mer än ett par halvchanser gav inte det numerära överläget.

– Naturligtvis sitter de två matcherna tidigare i veckan i benen, men några spelare ger upp för lätt när det går tungt. Vi löpte ändå rätt bra i första halvlek, men i andra vek vi ner oss, sade ÅFF-managern Magnus Pehrsson till Åtvidabergs hemsida.

Åtvidaberg

Henrik Gustavsson – Blaise Mbemba, Daniel Johansson, Richard Ekunde, Fredrik Elgström – Martin Jönsson, Kristian Bergström, Christoffer Karlsson (Eddie Åhman, 79) – Tommy Thelin (Arsim Gashi, 59), Sheriff Suma, Pontus Karlsson (André Ghanbari, 88).

Boden

Kenny Stamatopoulos – Max Fuxberg, Ulf Hollsten, Destin Makumbu, Patrik Sundqvist (Rickard Nilsson, 64) – Mtaka Simba, Peter Gitselov, Andreas Ingel, Espen Minde (Victor Brännström, 46) – Fredrik Norberg, Herish Kuhi (Tomas Eriksson, 87).

Örebro SK 3 (1)

Västra Frölunda 1 (1)

0–1 Arash Bajat (13), 1–1 Paul Munster (43), 2–1 Joel Riddez (62), 3–1 Joel Riddez (83).

Varningar, ÖSK: Magnus Samuelsson.

Frölunda: Jesper Johansson, Mohammed Ali Khan.

Utvisning, Frölunda: Erkan Saglik (73).

Publik: 3 544 (på Behrn Arena).

Domare: Johnny Lundbäck.

Matchen

En underhållande och chansrik match som dock överskuggades av Erkan Sagliks brutala spark mot Magnus Samuelsson.

Örebro SK började bäst men det var istället Västra Frölunda som tog ledningen efter 13 minuter då Arash Bajat höll sig framme på en misslyckad utboxning av Peter Westman. ÖSK fortsatte dock spela bra och skapa chanser och två minuter före halvtidsvilan kvitterade nyförvärvet Paul Munster rättvist.

Matchen såg likartad ut efter paus. ÖSK förde spelet och skapade en hel del chanser medan Frölunda då och då stack upp i kontringar. I den 49:e minuten fick Ricardo Costa på ett riktigt vasst skott som Joakim Olsson gjorde en kvalificerad räddning på och tretton minuter senare var det återigen ett skott från Costa som låg bakom Joel Riddezs ledningsmål.

I den 71:a minuten inträffade sedan Sagliks fula påhopp. Han gick hårt in med dobbarna mot Peter Westman varpå Magnus Samuelsson sa några väl valda ord till en liggande Saglik. Frölundabacken valde att svara med en stenhård spark i ansiktet på Samuelsson som blödande föll ihop på planen. Saglik har förmodligen en mycket lång avstängning att vänta.

Därefter kom matchen av sig och efter att Riddez gjorde 3-1 var det bara en formalitet för ÖSK att spela av matchen tiden ut.

Örebro SK

Peter Westman – Axel Kjäll, Fredrik Jansson, Thomas Andersson, Magnus Samuelsson (Patrik Haginge, 74) – Patrik Anttonen (Niklas Klingberg, 74), Fredrik Nordback, Mirza Jelecák, Joel Riddez – Paul Munster (Emra Tahiri, 80), Ricardo Costa.

Västra Frölunda

Joakim Olsson – Erik Friberg (Mohammed Ali Khan, 54), Jesper Johansson, Erkan Saglik, Anildo Spencer – Chay Hews, Hannes Tobiasson (Mentor Zhubi, 75), Arash Bajat, Ivan Ottordahl – Martin Smedberg, Mattias Andersson (Henrik Andersson, 80).

Västerås SK 3 (2)

Ljungskile 1 (0)

1–0 Anton Holmberg (29), 2–0 Dragomir Draganov (45+1), 3–0 Dragomir Draganov (55), 3–1 Kenny Pavey (78).

Varningar, VSK: Dragomir Draganov, Christian Söderberg, Ludwig Bergström, David Curtolo (avstängd).

Ljungskile: Daniel Berg, Johan Patriksson (avstängd).

Publik: 812 (på Arosvallen).

Domare: Tobias Mattsson.

Matchen

Succédebut för Västerås SK:s nyförvärv Dragomir Draganov. Med sina två mål hade den den 23-årige bulgaren, närmast från den maltesiska div 1-klubben Zebbugrovers FC, stor del i VSK:s viktiga – och mycket välförtjänta – vinst mot Ljungskile. Det var dock Anton Holmberg som inledde målgörandet för hemmalaget när han nickade in Andreas Erikssons inlägg i den 29:e minuten. På stopptid kom sedan Draganov fri med Nicklas Svensson och gjorde 2-0 med ett välplacerat skott.

VSK vidhöll sin dominans efter paus och i den 55:e minuten punkterade Draganov matchen definitivt med sitt andra mål för dagen. Gästerna kunde förvisso reducera genom Kenny Pavey men hemmalagets tre poäng var aldrig hotade.

– Allt känns bättre än för bara några veckor sedan. Vi känner att vi är på gång och att vi kan avancera i tabellen. Hela laget gör en bra insats idag och det är roligt att vi har anfallare som kan göra mål, sa en glad Peter Markstedt efter matchen till VSK:s hemsida.