Dagens namn: Alfhild, Alva

Fiaskot fullbordat – Frankrike utslaget

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-22

Det franska fiaskot fullbordades i eftermiddag.

Les Bleus förlorade mot Sydafrika (1-2) och återvänder till Europa som VM:s kanske största förlorare.

Efter matchen grälade förbundskapten Raymond Domenech med Sydafrikas förbundskapten Carlos Alberto Parriera.

– Jag är ledsen och besviken, säger Domench.

VM har varit en lång madröm för Les Blues.

Inte nog med att laget spelat dåligt, de interna stridigheterna har pågått inför öppen ridå.

När Franska fotbollförbundet i helgen skickade hem Nicolas Anelka för att han förolämpat förbundskapten Raymond Domenech i halvtidsvilan mot Mexiko utlöste det en storm.

De franska spelarna vägrade träna i söndags och förbundskaptenen Raymond Domenech fick läsa upp ett protestbrev från de franska spelarna.

Inför träningen bråkade dessutom lagkaptenen Patrice Evra och fystränaren Robert Duverne och landslagschefen Jean-Louis Valentin sa upp sig på stående fot.

Sedan dess har Les Blues engagerat alla från franska barn till landets främsta politiker.

I går skulle den franska hedern upprättas, i alla fall en aning.

Petade flera spelare

Raymond Domenech hade petat flera spelare från förra matchen, därbland lagkaptenen Evra.

Och visst Florent Maloudas reduceringsmål i den andra halvleken mildrade bilden en aning.

Men i första halvlek var Frankrike fortfarande ett slaget, härjat lag utan marginaler.

Det var Sydafrika som ville mest och Frankrike hade inte domsluten med sig.

Redan i den 20:e minuten tog Sydafrika ledningen efter en hörna. Den franske målvakten Hugo Lloris skulle bara plocka ner bollen, men missade och Bongani Khumalo kunde hängandes på Abou Diabys rygg nicka in 1-0.

Några minuter senare fick Frankrikes Yoann Gourcuff rött kort för en armbåge mot Ntuthuko Sibaya.

Ett tveksamt domslut av den colombianske domaren Oscar Ruiz.

– Det där är ingen armbåge och absolut ingen utvisning. Det är löjligt, säger SVT:s expert Glenn Strömberg.

Efter Sydafrikas andra mål trodde alla att Frankrike skulle lägga sig platt.

Men laget orkade dra ett sista andetag i andra halvlek. Florent Malouda kom in med ny energi och kunde göra ett mål.

Frankrike lämnar nu Sydafrika med en rad frågor.

En sak är dock klar: Raymond Domenech har gjort sitt.

Besviken och ledsen

Efter matchen vägrade han skaka hand med sin tränarkollega i Sydafrika Carlos Alberto Parriera och de två stod och argumenterade hårt och länge.

I tv-intervjun senare sa Domenech att han var besviken och ledsen.