Sportbladet

Dagens namn: Uno

WAGNER: Zätterström in i den malmöitiska fotbollshistorien

THESSALONIKI. Herregud, vad har vi precis varit med om?

Gränsen mellan dröm och galenskap är hårfin i ett febrande Toumba.

Nils Zätterström, 19, tog plats som osannolik hjälte i Malmö FF:s Europahistorik.

Följ ämnen
Malmö FF
Nils Zätterström kvitterade i sista sekunden mot Paok.

Uppenbarligen var både Henrik Rydström och Paoktränaren Razvan Lucescu nöjda med vad deras respektive lag presterade i 2–2-mötet i Malmö för en vecka sedan. De skulle bara veta.

Båda gjorde varsin ändring i startelvorna. När det vankas lite tuffare uppgifter – cupfinal mot Djurgården, IFK Göteborg borta (tufft, nåja), Klaksvik borta – då har Rydström en förkärlek till Sören Rieks, 37. Nu rök Hugo Bolin, 21, ur elvan på Toumba Stadium.

Men det var inte startelvan som blev avgörande utan avslutningselvan. Lex Erik Hamrén.

Pontus Wernbloom förutspådde i Sydsvenskan häromdagen att Toumba skulle brinna i returen mot MFF. Det brann när Wernbloom var i Paok 2018–2020, inte på grund av svensken som fick sin tid i Thessaloniki förstörd av en avsliten hälsena, och sedan dess har grekiska regeringen efter påtryckningar från Uefa tvingats rensa både i domar- och klubbkorruptionen, de värsta pyroteknikexcesserna och våldet på läktarna.

Det gör inte den ruffiga grytan i Thessaloniki till lättspelad. Långt ifrån. Ljudtrycket var enormt redan vid uppvärmningen och med 33 grader vid matchstart fanns det många anledningar för MFF-spelarna att hålla sig kalla.

Det var nu och här den här MFF-upplagan skulle stresstestas på allvar.

Har den det som Malmö FF hade 2014, 2015 och 2021 när MFF tog sig till gruppspel i Champions League?

Svaret blev nej. De har något HELT annat. Så spänn fast er.

Drömstart som försvann

Det dröjde sex minuter innan Toumba började vissla så det tjöt i öronen när ett passivt Paok trycktes tillbaka av MFF och manglades i ett par närkamper av Sören Rieks.

När MFF:s säsong summeras kommer assisterande tränaren Martin Falk att skriva ut överbetyg. Arkitekten bakom Malmös fasta situationer belönades med mål igen.

Jens Stryger Larsen kastade inkastet, Pontus Jansson nickförlängde och Sebastian Nanasi nickade in 1–0 (10) i nättaket ur snäv vinkel.

En drömstart. Som försvann.

Johan Dahlin stod på hälarna på Taisons frispark som letade sig in hela vägen vid bortre stolpen (21).

Sedan utbröt rena målorgien eller på Rydström-språk ”En struktur som försvann”.

Konstantinos Koulierakis ställde upp i OS-grenen träffa krysset från 30 meter och vann ett drömmål, 2–1 (43). Nanasi volleysköt från nära håll och Paokmålvakten Dominik Kotarski fumlade in 2–2 (45).

Grekerna är bra på draman, MFF behöver bli bättre på italienska paradgrenen, cynism.

I det läget med 2–2 kortidsparkerar man bussen under tilläggstiden av första halvlek. I stället blev briljante Nanasi övermodig i en passning och på kontringen biljardstötte Andrija Zivkovic in 3–2, fem sekunder före halvtidsvisslan. Naivt, Malmö.

Jag var svettig på pressläktaren. Det hade jag nog varit även om det varit 20 grader svalare. Det var en galen halvlek i en galen miljö.

Det skulle bli värre. Mycket värre – och alldeles fantastiskt underbart för alla som älskar idrott.

2014 hette hjälten i tredje kvalomgången till Champions League Markus Rosenberg, 2015 fick Rosenberg hjälp av Nikola Djurdjic och Vladimir Rodic och 2021 tryckte Antonio Colak in dubbla mål borta mot Glasgow Rangers.

Den kategorin av spelare saknar Malmö FF 2024. Erik Botheim har gått mållös i åtta matcher, Isaac Kiese Thelin i fem när större delen av målansvaret landar på Sebastian Nanasi och spelare längre bak i planen – och vid Martin Falks skrivbord.

En jävla bredd

Men Malmö FF har Taha Ali som kom in lite för sent för min smak, 87:e minuten, men det blev ett genidrag av Rydström.

Dessutom har MFF Nils Zätterström. Större kontraster än Ali och Zätterström går nog inte att finna på en fotbollsplan men den inhoppande yttern dribblade till sig en frispark med fem sekunder kvar till gonggongen av tilläggstiden.

Frisparken slogs in i gyttret och där stod en 19-årig mittback och vann ett motlägg som gick i mål till 3–3 och förlängning.

Har jag skrivit att det var en galen match?

Jag har bevakat ett dussin EM- och VM-slutspel, Champions Leaguefinaler och varit på de största och bästa arenorna. Men fotbollskvällen 13 augusti i Thessaloniki är banne mig bland det bästa och värsta jag har varit med om.

Hade det inte varit för långa VAR-bedömningar så hade jag skrivit att det här var den äkta fotbollen.

Nils Zätterström är för ung för att veta vem Franz Beckenbauer var men som en kejsare av hela Skåne klev mittbacken fram med bollen centralt och slog en fantastisk blindpassning till en frispelad Anders Christiansen som rundade Paokmålvakten och rullade in 4–3 i 98:e minuten.

Helt otroligt.

Malmö FF 2024 kompenserar bristen på spets med en jävla bredd – läs Taha Ali – och hjärta i Nils Zätterström. 19-åringen har dessutom ganska många fler högkaratiga fotbollstekniska kvaliteter.

Markus Rosenberg har gjort väldigt mycket mer totalt sett för Malmö FF, men hjälterollen för Zätterström i ett redan klassiskt kvalmöte, är på samma dramaturgiska höjder.

MFF och Taha Ali var under förlängningen närmare 5–3 än Paok, uppbyggt med ägaren Ivan Savvidis ifrågasättbara förmögenhet, 4–4.

Bär det här hela vägen för MFF, med Champions League och SM-guld, så kan vi stämpla ©Rydström-fotboll med stundtals öppna offensivspjäll men som faktiskt ger resultat på högsta nivå, trots de defensiva skönhetsfläckarna.

Det blir playoff till Champions League för Malmö FF mot Sparta Prag. Det tar väl MFF bara på adrenalinångorna som hänger kvar efter den här gastkramningen. Den här bragden kan devalveras snabbt om MFF inte gör jobbet fullt ut.

Hur det påverkar det allsvenska spelet borde jag inte ha ork att fundera på just nu. Men jag vet säkert att Malmö FF 2024 är ett bygge med så många spelare att välja mellan för Henrik Rydström att även B-uppställningen borde jogga hem SM-guldet.

Tills vidare har Nils Zätterström skrivit in sig i den malmöitiska fotbollshistorien.