Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

”Systemet är sjukt om du frågar mig”

Så olika slår utbildningsbidraget mot klubbarna

Uppdaterad 2019-10-03 | Publicerad 2019-10-02

  • Nu spricker svensk fotboll.
  • Nästa säsong kommer den sämst placerade klubben i Superettan att få sex miljoner kronor i ekonomiskt stöd samtidigt som klubbarna i division 1 riskerar att stå helt utan.
  • Men vad är priset för miljonrullningen? Och är det värt det?
Granskningen på 26 sekunderGranskningen på 26 sekunder

En allsvensk klubb får mer pengar än en division 1-klubb för en lika duktig spelare.

Samtidigt har division 1-klubbar inte råd att skriva kontrakt med kontaktlösa spelare från division 4.

Nu vill Ettanfotboll göra om det kritiserade Utbildningsbidraget.

– Systemet är helt sjukt om du frågar mig, säger Ingemar Lundin, sportchef i Utsikten.

Följ ämnen

Utbildningsbidraget inom svensk fotboll finns till för att klubbar som fostrar spelare också ska kompenseras för sitt arbete när spelarna skriver professionella kontrakt. Det nuvarande systemet har dock satt division 1-klubbarna i en på flera sätt svår situation.

Ponera att 22-årige anfallaren Karl skriver kontrakt med en allsvensk fotbollsklubb. Om Karl fostrats i en annan allsvensk klubb i åldern 12-21 år får den fostrande allsvenska klubben 410 000 kronor i utbildningsersättning. Om han däremot fostrats i en division 1-klubb under samma period får den klubben ”bara” 80 000 kronor.

Det är alltså mer lukrativt för en allsvensk klubb än för en division 1-klubb att utbilda en allsvensk fotbollsspelare.

”Betalas sällan ut”

Johan Englund, ordförande i division 1-klubbarnas intresseorganisation Ettanfotboll, säger att klubbarna i division 1 i dag väldigt sällan ens får ut de pengarna de har rätt till när en av deras spelare skriver kontrakt med en klubb högre upp i seriesystemet.

– Jag vill påstå att det i praktiken, väldigt, väldigt sällan betalas ut fulla utbildningsersättningar. Dels så är klubbarna i division 1 ofta bundna av ett moraliskt ansvar att inte stoppa en spelare som vill uppfylla sin dröm och spela i till exempel allsvenskan. Dels är det också så lockande att chansa på att den spelaren sedan ska slå igenom att de gärna byter utbildningsersättningen mot en procentuell ersättning vid en senare affär för spelaren. Allt det här landar i att det ofta är svårt för klubbarna att faktiskt ta betalt för spelaren och det är ett dilemma, säger Englund.

Är lockande att chansa på att den spelaren sedan ska slå igenom att de gärna byter utbildningsersättningen mot en procentuell ersättning vid en senare affär för spelaren

Ettanfotboll vill nu arbeta fram ett nytt system med Svensk elitfotboll (Sef), som företräder klubbarna i Superettan och allsvenskan.

– Vi vill försöka hitta någon typ av system som frigör likvida medel till den här typen av övergångar. Ett mer strikt kommersiellt avtal. Vi har lite olika idéer men det är för tidigt att säga hur det kan se ut. Men det krävs någon typ av struktur som gör att man ökar mängden likvida medel i systemet som trillar ner till division 1-föreningarna.

Bild från Juniorallsvenska matchen mellan Hässleholm och Landskrona.

Oddevold har fostrat flera elitspelare de senaste åren. Klubbchefen Johan Ederwall är orolig för division 1-seriernas trovärdighet om klubbarnas inte kan få valuta för sina talangsatsningar.

– Division ska vara talangernas serie. Men kan man verkligen kalla den för det? Vi fostrar spelare som vill högre upp i seriesystemet och vill inte stoppa någon. Men om vi ska fostra spelare så måste vi få skälig ersättning för det. Får vi inte det så faller ju allt.

Triggar ersättningar

Pelle Olsson, sportchef i Sandviken, pekar också ut hur dagens system gör det svårt för division 1-klubbarna att skriva kontrakt med spelare från klubbar längre ner i seriesystemet. Detta då serien är den första med krav på professionella avtal vilket triggar utbildningsersättningar nedåt i seriepyramiden.

– Om vi tar en spelare från division 4 kostar det oss 35 000-40 000 i utbildningsbidrag men om den spelaren sedan är hos oss i två år innan han går till Superettan ger det oss ungefär 20 000 kronor, om han är kontraktslös när han lämnar. Det är en knepig situation. 40 000 kronor är en betydande summa för en division 1-klubb och om uppsidan då är att det genererar 20 000 kronor om han blir intressant för elitfotbollen när han är här så är det en knepig situation för oss som måste plocka amatörspelare. Vi har haft division 4-spelare vi velat ta in men det hade kostat oss för mycket.

Ingemar Lundin, sportchef i Utsikten, är mycket missnöjd med hur utbildningsbidragen fungerar i praktiken.

– Systemet med utbildningsbidraget är helt sjukt om du frågar mig. Vi i division 1 kan inte ta in spelare från lägre divisioner eftersom vi inte har råd med utbildningsbidragen. Jag får ofta kritik för att jag säger det här, men det är sjukt och jag står för varenda ord. Det är unga spelare som förlorar på det här. Ibland får en spelares föräldrar gå in och hjälpa till eftersom vi inte klarar av att betala. Alltså… vi är inga bovar bara för att vi inte har ekonomin som krävs.

Ingemar Lundin, Utsikten.

”Sympatisk modell”

Reglerna skapar också utmaningar för klubbar som avancerar till division 1 då de tvingas skriva professionella avtal med alla sina spelare. Något som på samma gång utlöser en mängd krav på betalda utbildningsbidrag till andra föreningar.

Ettanfotboll står nu i dialog med Sef för att försöka förändra förutsättningarna till bidrag för spelare som går mellan klubbarna.

Karl-Erik Nilsson, ordförande i svenska fotbollförbundet, säger följande om division 1-klubbarnas synpunkter på utbildningsbidraget:

– I grunden är modellen med utbildningsbidraget sympatisk. Föreningar som utvecklar spelare blir kompenserade för det. Jag vet att det gjordes justeringar för ett par år sedan för att kunna motverka en del av det som beskrivs som problem men det är möjligt att det finns ytterligare förslag som skulle göra systemet ännu bättre. Det är uppe för förslag varje år på vårt representantskapsmöte. Förbundet är fullständigt prestigelösa kring det här. Kom gärna med bra och konkreta förslag med kött på benen för hur man ska gå tillväga på ett annat sätt.


PODD ”Seriemordet”- Beslutet kan klyva svensk fotboll
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Klubbarnas larm: "Vi blöder"Klubbarnas larm: "Vi blöder"