Omgång 14

Frölunda 0 (0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-06-15

AIK 3 (0)

0–1 Göran Marklund (53), 0–2 Arash Talebinejad (75), 0–3 Robert Åhman-Persson (92).

Varningar, Frölunda: Ivan Ottordahl, Erik Friberg (avstängd).

AIK: -.

Publik: 2 112 (på Ruddalen).

Domare: Michael Lerjéus.

Matchen

Inledningen av första halvlek var spelmässigt jämn och ganska händelsefattig. Efterhand tog AIK över allt mer. Man kom ofta runt på kanterna men antingen var inläggen för dåliga eller så vann Västra Frölundas defensiv oftast höjdduellerna – och som bäst ledde anfallen till resultlösa hörnor.

Västra Frölunda startade andra halvlek förbättrat och man förde spelet inledningsvis när Arash Talebinejad friställde Göran Marklund med en fin djupledspassning och Marklund chippade enkelt in 0-1 i den 53:e minuten. Därefter hade gästerna ganska bra kontroll på matchen mot ett ”hängigt” Frölunda. I den 75:e minuten gjorde sedan Talebinejad 0-2 efter en snygg soloprestation. AIK fortsatte att vara det bättre laget även i slutet av matchen. Man spelade avslappnat mot ett uppgivet hemmalag och man hade flera bud på ytterligare mål och i slutsekunderna fick inbytte seriedebutanten Robert Åhman-Persson drömträff med en sträckt vrist rakt upp i krysset till 0-3. Ett fullt rättvis seger för ett stabilt AIK.

– Vi ger dem en bra match i första, vi skulle fortsatt så, vi hade många bra skottlägen. Det märks att de tränar mer än vad vi gör och de spelar en bättre fotboll än oss. AIK spelade riktigt bra i dag, sa hemmalagets Arash Bajat till GP efter förlustmatchen.

Västra Frölunda

Joakim Olsson – Anildo Spencer, Mohammed Ali Khan, Ante Maletic, Calle Rendahl – Erik Friberg (Fredrik Boman, 79), Hannes Tobiasson (Peter Hedihn, 68), Ivan Ottordahl, Arash Bajat – Eddy Lopez, Henrik Andersson.

AIK

Daniel Örlund – Kristoffer Arvhage, Nicklas Carlsson, Niklas Sandberg, Markus Karlsson – Arash Talebinejad, Daniel Tjernström, Dennis Östlundh, Mats Rubarth (Mattias Moström, 74) – Göran Marklund (Derek Boateng, 75), Daniel Hoch (Robert Åhman-Persson, 85).

Västerås SK 0 (0)

IFK Norrköping 2 (1)

0–1 Dago Funes (6), 0–2 Andreas Alm (59).

Varningar, VSK: Johan Svensson, Anton Holmberg, Jonas Eberhardson (avstängd).

Norrköping: Richard Spong (avstängd), Mikael Roth (avstängd).

Utvisning, VSK: Patric Feltendahl (20).

Publik: 1 812 (på Arosvallen).

Domare: Sven-Martin Åkesson.

Matchen

Ett skadedrabbat IFK Norrköping – utan Gallo, Kabous, Whass och Rönneklev samt avstängde Markus Hansson i startelvan – fick bästa tänkbara start på matchen när Dago Funes satte 0-1 redan efter sex minuter. I den 19:e minuten var sedan Stefan Thordarson nära att utöka Norrköpings ledning men David Wikström gjorde en kvalificerad räddning på hans frispark.

Kort därefter drog VSK:s mittback Patric Feltendahl på sig sitt andra gula kort inom loppet av två minuter och såg till att hemmalaget fick spela resten av matchen med en man mindre. Trots numerärt underläge spelade Västerås upp sig i slutet av halvleken och i den 38:e minuten var man riktigt nära att kvittera då Lucian Damianovici blev friställd.

VSK var det bättre laget i inledningen av andra halvlek och det märktes inte på spelet att hemmalaget var decimerat. Det kändes därför inte helt rättvist när Andreas Alm höll sig framme på sin egen retur och punkterade matchen i den 59:e minuten. Efter det bakslaget orkade inte hemmalaget resa sig igen och resten av matchen blev mest en transportsträcka. I slutminuten hade Norrköping även en fin möjlighet att utöka sin ledning men en okoncentrerad Patrik Svensson slår straffen högt över.

En rättvis bortaseger men Västerås SK fick jobba i ”motvind” från början och med tanke på den tidiga utvisningen stod man upp förvånansvärt bra i 60 minuter.

– Om det var nervöst att ha huvudansvaret? Ja, det var det faktiskt. Litet grann, precis när det började närma sig match. "Sulan" har dock stöttat på ett fantastiskt sätt. När vi sedan fick starten med ett tidigt mål och Västerås utvisning blev det jobbigt för VSK i värmen. Jag var dock inte lugn förrän slutsignalen gick, sa den tillfällige IFK-tränaren Tony Martinsson till Norrköpings hemsida.

Västerås SK

David Wikström – Jonas Eberhardson, Jonas Stark, Patric Feltendahl, David Curtolo – Johan Svensson, Martin Andersson (Dennis Hansson, 71), Lucian Damianovici – Anton Holmberg, Peter Markstedt (Temesgen Berhane, 77), Andreas Eriksson (Emil Andersson, 25).

IFK Norrköping

Andreas Lindberg – Patrik Svensson, Richard Spong, Mikael Roth, Patrik Jönsson – Andreas Alm – Mikael Torin, Stefan Thordarson (Daniel Fredriksson, 83), Andreas Dahlén – Dago Funes (Johan Söderberg, 77), Bruno Santos (Viktor Rönneklev, 56).

Örebro SK 2 (1)

Ljungskile 1 (1)

1–0 Jon Lundblad (6), 1–1 Daniel Berg (8), 2–1 Jon Lundblad (69).

Varningar, ÖSK: Thomas Andersson.

Ljungskile: Anders Augustsson.

Publik: 4 534 (på Behrn Arena).

Domare: Per-Anders Andersson.

Matchen

Örebro SK tog hand om taktpinnen direkt från avspark. Efter tre minuter hade man ett bra anfall som Patrik Haginge avslutade med ett distansskott och i den 6:e minuten satte Jon Lundblad 1-0 efter fint förarbete av Joel Riddez och Ricardo Costa. Hemmalagets glädje blev dock kortvarig för två minuter senare kvitterade Ljungskile genom Daniel Berg. ÖSK fortsatte att dock dominera matchen och det syntes att segern över BP senast hade gett laget förnyat självförtroende. Man visade upp både ett passnings- och närkampsspel som var betydligt bättre än tidigare under säsongen.

Efter paus startade ÖSK en intensiv jakt på ett ledningsmål och i den 55:e minuter sköt Haginge ett skott i stolpen. Hemmalagets tryck blev allt större och följdriktigt kom också 2-1 i den 69:e minuten då Lundblad påpassligt höll sig framme och stötte in en retur.

Ett för dagen mycket blekt Ljungskile försökte flytta fram laget i slutet av matchen men man lyckades inte skapa några klara chanser mot en stabil hemmadefensiv.

Ett fullt rättmätig seger för ett nytänt ÖSK som med förnyat självförtroende och en skadefri Jon Lundblad blir att räkna med framöver.

– Det var en strålande insats av grabbarna i dag. Vi hade taktpinnen från början till slut. De skapar nästan ingenting matchen igenom, sa en nöjd Patrick Walker till na.se.

Örebro SK

Peter Westman – Axel Kjäll, Fredrik Jansson, Thomas Andersson, Patrik Haginge – Patrik Anttonen, Fredrik Nordback, Mirza Jelecák, Joel Riddez – Ricardo Costa (Niklas Klingberg, 89), Jon Lundblad.

Ljungskile

Nicklas Svensson – Cedomir Zarkovic, Markus Senften (Darko Matijevic, 32), David Leinar, Robert Johansson – Kenny Pavey, Anders Augustsson, Jon Stockhaus (Larmin Ousman, 75), Daniel Berg – Jörgen Wålemark, Dorde Uzelac (Johan Patriksson, 46).

Boden 1 (1)

Mjällby 2 (2)

1–0 Niklas Backman (16), 1–1 Tobias Johansson (23), 1–2 Marcus Ekenberg (26).

Varningar, Boden: -.

Mjällby: Marcus Lindberg.

Publik: 2 014 (på Björknäsvallen).

Domare: Zarko Kovacevic.

Matchen

Matchen inleddes i bra tempo. Mjällby var aggressivt och Marcus Ekenberg fick matchens första klara chans och tvingade Kenny Stamatopoulos till en bra räddning. Boden öppnade också ganska bra men efter att Niklas Backman gjorde 1-0 i den 16:e minuten trodde nog hemmaspelarna att det var klart och man slutade mer eller mindre att spela. Mjällby visade prov på bra moral och återhämtade sig snabbt mot ett stillastående Boden. Tio minuter senare hade man vänt på matchen genom mål av planens två stora dominanter – Tobias Johansson och Ekenberg. Mjällby fortsatte att äga matchen och man skapade flera fina chanser. Man hade en boll på mållinjen och i halvlekens slutsekunder träffade Ekenberg ribban. 1-2 kunde lika väl ha varit 1-4 i paus.

Även i andra halvlek var gästerna bättre. Boden försökte att lyfta upp laget men det var Mjällby som hade de bästa chanserna och låg närmast ett mål.

Mjällby tog mycket välförtjänt säsongens första vinst mot ett blekt och defensivt darrigt Boden.

– Vi skulle ha lagt fler bollar bakom deras backlinje. Vårt spel måste ha sett bedrövligt ut från läktaren. Publiken borde ha fått pengarna tillbaka, sa en besviken Fredrik Norberg till NSD.

Hos gästerna var förklarligt nog helt andra tongångar.

– Jag är jättenöjd med segern och med vår första halvlek. Jag är helt enkelt jävligt glad. Vet inte vad jag ska säga mer..., sa en lättad Sören Cratz till BLT.

Boden

Kenny Stamatopoulos – Mtaka Simba, Max Fuxberg, Ulf Hollsten, Patrik Sundqvist – Niklas Backman (Tomas Eriksson, 62), Andreas Ingel (Pär Eriksson, 74), Peter Gitselov, Victor Brännström – Fredrik Norberg, Mani Tourang (David Roberts, 46).

Mjällby

Ola Wendel – Richard Sandström, Marcus Lindberg, Simon Sjöfors, David Rehn – Tobias Johansson (Philip Jonasson, 88), Peter Hiir-Salakka, Jonas Andersson, Daniel Nilsson – Marcus Ekenberg, Fredrik Olsson (Johan Svensson, 79).

Falkenberg 0 (0)

Degerfors 1 (0)

0–1 Tobias Larsson (55).

Varningar, Falkenberg: Marcus Persson, Viktor Elm.

Degerfors: Mikael Nilsson (avstängd), Ola Toivonen.

Publik: 1 612 (på Falkenbergs IP).

Domare: Andreas Kovács.

Matchen

Efter en ganska trevande matchöppning kopplade Falkenberg ett allt bastantare grepp om matchen. Den första klara chansen fick David Elm efter 22 minuter men Sebastian Karlsson i Degerfors-målet gjorde en fin räddning på hans skott. Sista kvarten av halvleken hade FFF ett rejält tryck mot gästernas mål. Både Emil Backlund och David Elm fick flera öppna lägen och Degerfors hade en storspelande Karlsson i målet att tacka för 0-0 i paus.

Andra halvlek inleddes med att bortalagets Tobias Larsson sköt ett skott i stolpen och kort därefter hade Backlund ett bra läge men hans skott gick över. I den 55:e minuten höll sig sedan Larsson framme och utnyttjade sjabbel i hemmaförsvaret till 0-1.

Efterhand började värmen ta ut rätt sin rätt och tempot avtog markant. Degerfors försvarspel var också betydligt bättre i andra halvlek och till följd av dessa två faktorer var Falkenberg aldrig riktigt nära en kvittering i slutet av matchen.

Totalt sett en oförtjänt Degerfors-vinst då Falkenberg var det klart bättre laget i första halvlek och båda lagen var lika dåliga i andra halvlek. Å andra sidan missade FFF hela nio(!) frilägen och med den ineffektiviteten tar man inga poäng i Superettan.

– Jag borde ha gjort tre mål och David två. Men jag vill inte säga att det är någon kris så länge som vi skapar så många chanser som vi gör, sa Emil Backlund till Hallands Nyheter.

Falkenberg

Tommy Naurin – Marcus Persson, Jens Gustafsson (Jens Josefsson, 79), Patrik Lundgren, Marthin Möller – Ola Sandquist, David Svensson, Viktor Elm, Björn Carlsson – Emil Backlund (Stefan Rodevåg, 65), David Elm (Mehmet Mehmet, 84).

Degerfors

Sebastian Karlsson – Anders Sulisalo (Henrik Janson, 46), Mikael Mårtensson, Stefan Larsson, Fredrik Nilsson – Jonas Lindskog, Henrik Berger –Tobias Solberg (Niklas Solberg, 83), Ola Toivonen, Mikael Nilsson (Emil Johansson, 74) – Tobias Larsson.

Åtvidaberg 2 (0)

BP 0 (0)

1–0 Arsim Gashi (72), 2–0 Sheriff Suma (85).

Varningar, Åtvidaberg: Tommy Thelin, Martin Jönsson (avstängd).

BP: Mattias Johansson.

Publik: 1 462 (på Kopparvallen).

Domare: Tobias Mattsson.

Matchen

Åtvidaberg var det något bättre laget i den första halvleken på ett regnigt och svårspelat Kopparvallen. I den 19:e minuten hade hemmalaget en jättechans då Kristian Bergström kom helt fri men han lyfte bollen tätt utanför. BP förlorade kampen om mittfältet och hela laget hade det tungt under den första halvleken men i den 35:e minuten var man ändå nära att ta ledningen. Joakim Runnemo sköt ett skott i ribban och på returen var Olof Guterstam framme och tvingade Henrik Gustavsson till en vass räddning.

Efter paus hittade BP sina positioner bättre. Man visade mer vilja i närkampsspelet och man tog över matchen. Åtvidaberg såg allt tröttare ut och det börjades märkas att laget hade haft cupmatch i veckan. BP:s övertag blev allt markantare men de riktiga chanser uteblev och i stället slog Åtvidaberg till genom Arsim Gashi. Han var prescis på väg att bli utbytt när han satte huvudet på ett perfekt inlägg från Imad Shhadeh. Efter det målet flyttade BP upp laget ännu mer i jakten på en kvittering och blev samtidigt ännu mer sårbart för kontringar – vilket inbytte Sheriff Suma utnyttjade med fem minuter kvar.

Åtvidaberg vann inte helt rättvist. BP hade tagit över matchen när ÅFF överaskande tog ledningen och sett över 90 minuter var BP värt poäng.

– I andra halvlek tog BP över och vi uppträdde som vi var mycket tungfotade och tröttkörda. Men när vi lyckades göra 1-0 på en kontring så fick grabbarna nytt blod och sen kunde vi säkra segern med 2-0. Det var tillfälligheter som avgjorde och vi hade turen på vår sida idag, sa en lättat ÅFF-manager Magus Pehrsson till BP:s hemsida efter matchen.

Åtvidaberg

Henrik Gustavsson – Blaise Mbemba (Christoffer Karlsson, 54), Eddie Åhman, Daniel Johansson, Richard Ekunde, Eddie Åhman – Martin Jönsson, Kristian Bergström, Imad Shhadeh – Tommy Thelin (Fredrik Elgström, 83), Arsim Gashi (Sheriff Suma, 73), Pontus Karlsson.

BP

Kristoffer Björklund – Jon Persson, Mikael Nordh, Richard Henriksson, Kim Odelius – Martin Ekström, Mattias Johansson, Thomas Lagerlöf, Gabriel Özkan – Olof Guterstam, Joakim Runnemo (Olle Kullinger, 66).

Öster 3 (1)

Trelleborg 2 (1)

1–0 Fredrik Bild (7), 1–1 Stephen Ademolu (29), 2–1 Pär Cederqvist (58), 3–1 Cederqvist (85), 3–2 Jonas Bjurström (92).

Varningar, Öster: John Pelu (avstängd).

Trelleborg: -.

Publik: 2 692 (på Värendsvallen).

Domare: Keijo Hyvärinen.

Matchen

Öster började en chansrik första halvlek piggast och man fick också en tidig utdelning när Fredrik Bild höll sig framme och petade in en frispark efter sju minuter. Öster hade det mesta av bolllinnehavet under den första halvleken men Trelleborgs anfall var lite vassare. Att Stephen Ademolu har problem med ett knä och var osäker till spel märktes inte under den första halvleken då han ständigt oroade hemmaförsvaret. I den 15:e minuten blev han friställd efter ett snyggt samarbete med Patrik Redo men Björn Stringheim gjorde en fin benparad. En kvart senare gjorde han däremot inget misstag när han plockade ner Jimmie Augustssons inlägg och satte dit en rättvis kvittering.

Efter pausen var matchbilden till en början mer avvaktande och händelsefattig men efterhand tappade Trelleborg allt mer av sitt spel och Öster dominans växte i takt med klockan. Efter Pär Cederqvists ledningsmål drog sig hemmalaget tillbaka något men TFF saknade tempot och spetsen från första halvlek och man hade mycket svårt att skapa något framåt. I stället punkterade Cederqvist matchen med sitta andra mål för dagen på en kontring i den 85:e minuten.

Ett fullt rättvis seger för Öster. Trelleborg gjorde en av sina bättre bortainsatser för säsongen under de första 45 minuterna men i andra halvlek visade man upp samma svaga bortaspel som tidigare under säsongen.

Öster

Björn Stringheim – Erik Tengroth, Marco Da Silva, Fredrik Bild, Tyler Hughes – Peter Wibrån, Fredrik Gustafson, Daniel Svensson – Pär Cederqvist (Freddy Söderberg, 90), Markus Jonsson (Peter Sedunov, 49), John Pelu (Denis Velic, 78).

Trelleborg

Richard Richardsson – Mattias Kronvall (Niklas Nordgren, 68), Thommie Persson (Jetullah Bahtiri, 79), Ivica Skiljo, Mikael Bengtsson – Dennis Melander, Jonas Bjurström, Jens Sloth, Jimmie Augustsson – Stephen Ademolu, Patrik Redo.

GAIS 1 (0)

Väsby United 0 (0)

1–0 Mattias Östberg (69).

Varningar, GAIS: Magnus Jacobsson (avstängd), Wilton Figueiredo (avstängd).

Väsby: Kutshi Kanga.

Utvisning, Väsby: Peter Holm (79).

Publik: 2 940 (på Gamla Ullevi).

Domare: Johnny Lundbäck.

Matchen

GAIS vann fullt rättvist över ett defensivt Väsby och befäste därmed serieledningen. Hemmalaget dominerade genomgående bollinnehavet stort. Väsby backade hem och GAIS fick god tid på sig i passningsspelet vilket ideligen gav fina lägen. Man var dock ganska uddlöst inne i straffområdet och lägena resulterade sällan i några klara målchanser mot ett kompakt Väsby-försvar.

Det matchavgörande målet kom på en fast situation i mitten av andra halvlek. Matchens bäste spelare – Mattias Östberg – höll sig framme och nickade in en frispark. För övrigt Daniel Nicklassons sjunde assist för säsongen.

Efter målet började GAIS att spela på resultatet och Väsby tilläts att flytta upp laget något. Man skapade ett par kvitteringschanser och i den 94:e minuten var det riktigt nära när Daniel Arnefjord fick ett fint läge efter kalabalik i hemmaförsvaret men hans skott tog på en medspelare.

– Jäkligt bra insats, men vi måste lära oss att döda matcher, ta en hörna eller inkast och spela grisfotboll. Nu var det väldigt nära att de kvitterade, sa Roland Nilsson till GP.