Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Åklagarnas teori: SvFF fördes bakom ljuset

Uppdaterad 2019-09-11 | Publicerad 2019-09-06

HÄRNÖSAND/STOCKHOLM. Blev SvFF:s licensnämnd förda bakom ljuset av Daniel Kindberg?

En sådan teori presenterade åklagarsidan under dag två i rättegången mot klubbens förre ordförande.

– Inget jag reflekterade över, säger Kindberg till Sportbladet.

Följ ämnen

2013 var första året Östersunds FK spelade i superettan och det var då framgångssagan tog fart på allvar. Samtidigt hade klubben stora ekonomiska bekymmer vilket framgår av mejl till Daniel Kindberg från klubbens anställda som visades upp i den pågående rättegången i Ångermanlands tingsrätt i dag.

2013 är ett viktigt år även ur andra perspektiv.

Året efter, 2014, granskades ÖFK extra noggrant av Svenska Fotbollförbundets licensnämnd. Detta för att bevilja elitlicens till 2015 (året då ÖFK senare gick upp i allsvenskan). Licensnämndens granskning handlade om att sätta strålkastarljuset på hur klubbens ekonomi sett ut 2013 samt att ÖFK under sommaren 2014 tvingades upprätta en handlingsplan för att visa hur ekonomin skulle förbättras.

Utifrån det som framkom under dagens rättegång mot Daniel Kindberg kan frågan ställas om SvFF:s licensnämnd blev förda bakom ljuset under denna granskning.

Osanna fakturor

Ekobrottsmyndighetens åklagare Peter Jonsson gick igenom misstänkta fakturor som under 2013 ska ha skickats mellan Östersunds FK, ÖFK-ägda Driftaren AB, en flyttfirma i Sollefteå och Peab-ägda bostadsbolaget Fältjägaren.

Enligt åklagarna finns ett brottsupplägg som går ut på att när ÖFK hamnat i ekonomisk kris har dåvarande ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg instruerat flyttfirmans företrädare – den medåtalade ”Sollefteåföretagaren” – att skicka osanna fakturor till Fältjägaren för arbeten som aldrig utförts. Fakturorna har Kindberg själv kunnat attestera i egenskap av vd för Fältjägaren. Pengarna har sedan betalats ut till flyttfirman som i sin tur har betalat ÖFK antingen direkt eller genom Driftaren AB.

Under 2018 – när det misstänkta upplägget till sist rullades upp – beskrivs ”Sollefteåföretagarens” flyttfirma som ett ”fakturaskrivande bolag åt Peab med syfte att föra medel vidare till ÖFK” av Skatteverket.

”Betalades innan de attesterades”

Det som också sticker ut med de misstänkta fakturorna från 2013 är att de var betalada innan de attesterades, enligt åklagaren Peter Jonsson.

– Det här betalas av Fältjägaren redan 28 augusti 2013, det vill säga innan sista attestdatum (2 september). Det kan ha att göra med att 31 augusti är ett viktigt datum för att ekonomin ska vara i ordning. Det här innebär att (flyttfirman) 30 augusti kan betala 250 000 kronor till Östersunds fotbollsklubb och samma dag 515 000 kronor till Driftaren AB.

Enligt åklagare Jonsson följer upplägget ett tidigare mönster där Daniel Kindberg instruerar ”Sollefteåföretagaren” om vad flyttfirman ska fakturera och vad som faktureras till flyttfirman. Plus att det hänger ihop med en period då både ÖFK och ÖFK-ägda Driftaren befann sig ett akut ekonomiskt krisläge som det larmats om via internmejl.

– Observera särskilt att fakturan från Driftaren omfattar tid som ännu inte inträffat och att det uppenbarligen, liksom vid tidigare tillfällen, varit väldigt bråttom med betalningen. Det framgår av mejl och att betalningen sker väldigt snabbt, säger Peter Jonsson.

Centrala datumet: 31 augusti

Det som gör datumet 31 augusti så centralt är Svenska Fotbollförbundets elitlicensregler. Julia Ericson på SvFF:s ekonomiavdelning, och handläggare för SvFF:s licensnämnd, förklarar:

– Gällande elitlicensen så har vi ett datum 31 augusti. Det är ett av kraven att man inte ska ha några klara och betydande skulder till andra fotbollsklubbar, skattemyndighet eller till oss som förbund, säger Julia Ericson.

Under våren och sommaren 2013 hade ÖFK och Driftaren skatteskulder och kronofogden efter sig, något som framgår av de interna mejl som ingår i åtalet. Julia Ericson kan dock inte svara på frågor om ÖFK:s elitlicens de här specifika åren bakåt i tiden. Sportbladet har försökt nå licensnämndens ordförande Richard Johnsson men utan framgång.

Kindberg: Inga kommentarer

Daniel Kindberg, som precis som ”Sollefteåföretagaren” förnekar brott , ville under dagens rättegång inte kommentera åklagarens bevisning för Sportbladet:

– Det har jag ingen kommentar till om överhuvudtaget. Det var inget jag reflekterade över.

Sportbladet läser upp åklagarens Peter Jonssons uttalande om 31 augusti och betalningen till ÖFK, men Daniel Kindberg upprepar:

– Det har jag inte reflekterat över så det vore oproffsigt att ge någon kommentar om det.

Inte heller åklagarna ville ge några fördjupande kommentarer utanför rättssalen:

– Jag kommenterar inte målet utanför rättssalen och jag tycker det här berör målet. Det vi säger det säger vi i salen, säger Niklas Jeppsson, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Daniel Kindberg är åtalad för:

* Grov trolöshet mot huvudman i två fall.

* Medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

* Grovt bokföringsbrott.

* Medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall.

”Sollefteåföretagaren” är åtalad för:

* Medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

* Grovt bokföringsbrott i fyra fall.

* Grovt skattebrott.

”Peabmannen” är åtalad för:

* Grov trolöshet mot huvudman.

* Medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Utöver gärningarna yrkas även följande, enligt Niklas Jeppsson, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten:

* Näringsförbud mot Daniel Kindberg och ”Sollefteåföretagaren”.

* Företagsbot mot flyttfirman.

* De misstänkta ska betala brottsvinsten till staten.

Daniel Kindberg har vid flera tillfällen tillbakavisat anklagelserna och hävdar att allt arbete är utfört, alla fakturor korrekta. Samtliga tre åtalade nekar till brott.

  • Domaren Kennet Svensson meddelar att dom kommer att meddelas om fem veckor, tisdagen den 5 november klockan 11.00.

    Därmed är rättegången slut.

    Tack för visat intresse.

  • Daniel Kindberg ber slutligen om ordet.

    Han säger att han löpt ett gatlopp i medierna under de 550 dagar sedan han greps:

    – Varje dag så har jag löpt någon form av gatlopp i någon av de olika medierna som vi har i landet.

    – Jag har vanhedrats, dragits i smutsen och förtalats.

    – Jag förutsätter att jag frikänns. Jag vill bli frikänd och jag vill att åklagaren inte överklagar rättens beslut, säger Daniel Kindberg och tackar för ordet

  • Niklas Jeppsson gör ett tillägg kring formuleringarna "inget arbete utförts".

    Han säger att det har diskuterats både skriftligen och muntligen inför rättegången. Däremot att försvaret valt att tolka det på annat sätt ska inte påverka rättens prövning, åklagare Jeppsson.

    Olle Kullinger ber om ordet och menar att man har processat på påståendet kring att det gäller allt eller inget kring jobben.

  • Christina Bergenstein går in på yrkandet om en företagsbot på 500 000 kronor. Hon anser Driftaren går i konkurs i så fall eftersom bolaget hade en annan omsättning 2013 än idag. Därmed är hon klar.

  • Christina Bergenstein menar att det handlar om fyra fakturor till ett värde av 839 000 kronor. Hon hänvisar till huvudsakskriteriet och håller en utläggning kring det.

    (Huvudsakskriteriet innebär att: Om bokföringen saknas är det alltid ett bokföringsbrott).

    – Jag kan för det första inte se hur Daniel Kindberg kan ses som faktiskt företrädare. Det andra är huvudsakskriteriet. Därmed kan jag inte se hur han skulle kunna bli dömd, säger Christina Bergenstein.