J-Södra straffade AFC och Halmstad ur allsvenskan

Publicerad 2017-10-23

Två straffar tog Jönköpings Södra bort från kvalplatsen.

2–0-segern i Smålandsderbyt mot Kalmar FF skickade också AFC Eskilstuna och Halmstad ur allsvenskan.

– En av våra bästa matcher i år, säger Dzenis Kozica till CMore.

Smålandsderbyt i Jönköping betydde mycket, inte bara för Jönköpings Södra och Kalmar FF.

Resultatet påverkade även Gif Sundsvall, AFC Eskilstuna och Halmstads BK.

I jakten på ett nytt kontrakt utan kvalspel fick hemmalaget vad de behövde trots spelövertag för gästerna Kalmar FF.

Tommy Thelin spelade in bollen från vänster i 19:e minuten. Bollen tog på Kalmarbacken Mikael Dyrestams knä och studsade vidare upp på handen.

Domare Magnus Lindgren dömde straff.

– Det var straff, säger Dyrestam i CMore.

”Henke Larsson-straff”

Lagkaptenen Tommy Thelin rullade in J-Södras femte straff för säsongen, samtliga på hemmaplan, när Lucas Hägg-Johansson kastade sig åt höger och Jönköpingsstjärnan rullade in bollen till vänster.

– Det var lite Henke Larsson-straff från VM 1994 över den. Det ser nästan ut som jag ska slå bollen utanför, säger Tommy Thelin till CMore.

I den andra halvleken uteblev den förväntade pressen från Kalmar FF som ännu inte säkrat kontraktet.

I stället var det flera gånger J-Södra som både var nära ett 2–0-mål och en andra straff efter flera heta situationer i Kalmars straffområde.

Till slut kom också straff nummer två när åter Mikael Dyrestam var den olycklige. Kalmarmittbacken hakade upp J-Södraanfallaren Dzenis Kozica och hemmalaget hade jobbat till sig ytterligare en straff.

Dzenis Kozica dunkade in 2–0 i 87:e minuten, sjätte straffen på hemmaplan, och säkrade segern för Jönköpingslaget.

Förbi Giffarna på målskillnad

J-Södra klev därmed upp från kvalplatsen som togs över av Gif Sundsvall, som har två mål sämre målskillnad.

Resultatet innebar även att AFC Eskilstuna och Halmstad åker ur allsvenskan.

– Det var en av våra tre bästa matcher av oss i år, jublar Dzenis Kozica i CMore. Vi jobbar stenhårt för varandra och gör en jättebra laginsats. Vi fick ett bra stöd av publiken som kom och stöttade oss när det behövdes som mest.

Nu står kampen om att undvika kvalplatsen främst mellan J-Södra och Gif Sundsvall där det just nu är en målskillnadsaffär.

J-Södra har kvar att möta Djurgården (b) och Östersund (h). Giffarna spelar mot Hammarby (h) och IFK Göteborg (b).

– Vi får fira den här segern i kväll och sedan är det bara att fokusera på nästa match. Det blir en rolig match borta mot Djurgården, som också har mycket att spela för. Vi möter jättebra lag i matcherna vi har kvar, men vi vet att vi kan slå alla, säger Dzenis Kozica.