1–0 Pontus Karlsson (6), 2-0 Yannick Bapupa (75).

Varningar, Åtvidaberg: Fredrik Elgström, Sheriff Suma (avstängd).

Gais: Dime Jankulovski, Bobbie Friberg Da Cruz, Tomas Rosenkvist (avstängd), Mathias Gravem.

Publik: 1 428 (på Kopparvallen).

Domare: Michael Lerjéus.

Matchen

Åtvidaberg fick en smakstart på matchen när Pontus Karlsson tog sig in från vänsterkanten och satte 1-0 i krysset bakom en chanslös Dime Jankulovski redan i den sjätte minuten. Efter målet tog Gais över bollinnehavet men deras övertag gav inte några klara målchanser och istället var hemmalaget mycket nära att utöka ledningen i den 35:e minuten när Kristian Bergström blev friställd efter fint förarbete av Sheriff Suma och tvingade Jankulovski till en fin benparad.

Även i andra halvlek hade Gais mest boll men fortsatt svårt att skapa några klara målchanser mot ett stabilt ÅFF-försvar. Gästernas övertag ledde mest till resultlösa inlägg och formsvage skytteligaledaren Wilton Figueiredo kom inte till ett riktigt avslut på hela matchen. I den 75:e minuten kunde sedan Åtvidaberg definitivt avgöra matchen på en kontring där Sheriff Suma lyfte en boll i insidan av stolpen och Yannick Bapupa höll sig framme och slog in returen.

– Nu måste vi i alla fall ha säkrat kontraktet, skönt, sa en lättad Pontus Karlsson till Corren.se efter matchen.

Åtvidaberg

Henrik Gustavsson – Eddie Åhman, Daniel Johansson, Richard Ekunde, Fredrik Elgström – Martin Jönsson – Tommy Thelin (Daniel Lundqvist, 78), Kristian Bergström, Yannick Bapupa, Pontus Karlsson – Sheriff Suma (Arsim Gashi, 90).

Gais

Dime Jankulovski – Stefan Vennberg, Mattias Östberg, Andreas Tobiasson, Daniel Blomgren (Patrik Elmander, 77) – Bobbie Friberg da Cruz, Fredrik Lundgren, Tomas Rosenkvist, Daniel Nicklasson (Johan Friberg, 63) – Wilton Figueiredo (Joseph Cole, 63), Mathias Gravem.

Boden 2 (0)

Falkenberg 2 (2)

0–1 Viktor Elm (3), 0–2 Stefan Rodevåg (35), 1–2 Andreas Ingel (49, straff), 2–2 Victor Brännström (88).

Varningar, Boden: Andreas Ingel, Herish Kuhi.

Falkenberg: David Elm (avstängd), Viktor Elm, David Svensson.

Publik: 2 428 (på Björknäsvallen).

Domare: Lars Kratz.

Matchen

Falkenberg fick en kanonstart när Viktor Elm slog in frispark redan efter tre minuter. Gästerna fortsatte att föra matchen i inledningen och det tog en kvart innan Boden började hitta rätt i sina positioner och började skapa chanser. Den bästa fick Herish Kuhi efter 20 minuter men han blev själv överraskad av friläget och hann aldrig få iväg avslutet. Istället kunde Falkenberg utöka ledningen när Max Fuxberg slog en dålig bakåtpassning och en stressad Kenny Stamatopoulos rensade bollen rakt till Stefan Rodevåg som via ribban slog in 0-2.

Boden fick dock kontakt direkt i andra halvlek när man blev tilldömt en straff som Andreas Ingel inte gjorde något misstag på. Efter det tog hemmalaget över matchen helt. Falkenberg sjönk allt djupare ner på sin egen planhalva och ägnade sig mest åt att rensa undan bollarna. Den taktiken höll till den 88:e minuten då inhoppande Pär Eriksson kom loss på högerkanten och hittade in till likaledes inbytte Victor Brännström som behärskat nickade in kvitteringen.

– Vi gjorde en riktigt bra första halvlek men tappade tyvärr en del i andra genom deras snabba mål och den intensiva press som följde på det. Trots allt gjorde vi spelmässigt en fin insats, sa en besviken FFF-tränare Stig Kristensson till Falkenbergs hemsida.

Boden

Kenny Stamatopoulos – Max Fuxberg, Destin Makumbu, Daniel Torres, Rickard Nilsson – Mtaka Simba (Pär Eriksson, 76), Peter Gitselov, Andreas Ingel, Espen Minde (Victor Brännström, 46) – Tomas Eriksson (David Roberts, 69), Herish Kuhi.

Falkenberg

Tommy Naurin – Marcus Persson, Jens Gustafsson, Patrik Lundgren, Marthin Möller – Emil Backlund (Johan Claesson ,70), David Svensson, Viktor Elm, Björn Carlsson – Stefan Rodevåg (Patrik Larsson, 85), David Elm.

BP 3 (1)

Trelleborg 0 (0)

1–0 Mattias Johansson (4, straff), 2–0 Martin Ekström (75), 3–0 Gabriel Özkan (83).

Varningar, BP: -.

Trelleborg: Jens Sloth, Ivica Skiljo (avstängd).

Publik: 1 332 (på Grimsta).

Domare: Sven-Martin Åkesson.

Matchen

En match som var betydligt jämnare än vad siffrorna antyder. BP fick en bra start när Olof Guterstam blev nergjord och Mattias Johansson slog in den efterföljande straffen redan efter fyra minuter.

Därefter tog Trelleborg över matchen helt. Man spelade riktigt bra fram till straffområdet där man dock var alltför uddlösa och saknaden efter sålde Stephen Ademolu påtaglig. Man hade trots allt ett par bra chanser varav dubbelchansen i den 15:e minuten den allra bästa.

I inledningen av andra halvlek fick BP ett mål bortdömt för offside men sedan handlade det återigen mest om gästerna. Man dominerade mittfältet helt och gjorde i princip allting rätt fram till sista avslutet. TFF:s kvitteringsjakt blev allt intensivare vilket också gjorde dem sårbara bakåt och i den 75:e minuten kontrar Martin Ekström in 2-0. Åtta minuter senare punkterade Gabriel Özkan definitivt matchen på en ny kontring.

– Man kan kort summera matchen genom att säga att vi spelade fotboll och Brommapojkarna gjorde målen. Tycker vi spelade mycket bättre än i matchen mot Väsby United men som tidigare har vi svårt att förvalta våra chanser, sa Conny Karlsson till TFF:s hemsida.

Trelleborg svarade spelmässigt sett för en av säsongens bättre insatser och även om laget var ineffektivt så gjorde en storspelande Kristoffer Björklund i BP-målet också flera matchavgörande räddningar.

BP

Kristoffer Björklund – Jon Persson, Mikael Nordh, Richard Henriksson, Kim Odelius – Martin Ekström, Håkan Malmström, Thomas Lagerlöf (Jan-Erik Berg, 38), Mattias Johansson (Gabriel Özkan, 73) – Olof Guterstam, Olle Kullinger (Joakim Runnemo, 46).

Trelleborg

Richard Richardsson – Dennis Melander, Ivica Skiljo, Christian Ahlström (Alban Jusufi, 77), Mikael Bengtsson – Alexander Steen (Emil Mårtensson, 60), Jens Sloth, Niklas Nordgren, Jimmie Augustsson – Patrik Redo, Jonas Bjurström.

Ljungskile 1 (0)

AIK 1 (0)

0–1 Kristian Haynes (70), 1–1 Jörgen Wålemark (91).

Varningar, Ljungskile: Kenny Pavey (avstängd), Anders Augustsson.

AIK: Mats Rubarth.

Publik: 3 141 (på Skarsjövallen).

Domare: Johnny Lundbäck.

Matchen

Ljungskile inledde med ett aggresivt mittfältsspel som stressade AIK och som gav Alexandar Kitic en bra chans efter fem minuter men hans skott gick tätt över. Efter tio minuter bedarrade hemmalagets aggressivitet och matchen handlade mest om lågt tempo och ständiga långbollar.

Efter 25 minuter höjde AIK tempot och genast började man skapa chanser, bland annat hade Kristian Haynes en skaplig frispark och Arash Talebinejad en bra nick på ett fint inlägg från Mats Rubarth.

I den andra halvleken tappade AIK tempot och spelet igen. Man var alldeles för stillastående och omständigt medan Ljungskile spelade med betydligt mer frenesi. Man skapade ett flertal halvchanser och tog över matchen allt mer när plötsligt Haynes fick på en praktträff från 25 meter och lite ologiskt gav AIK ledningen.

Efter det målet piggnade AIK till igen och man hade en bra period där Mattias Moström hade ett fint läge till 2-0. Hemmatränaren David Wilson försökte med två offensiva byten att få igång Ljungskile igen men laget hade mycket svårt skapa något mot ett stabilt AIK-försvar och halvfarligt blev det endast efter ett par fasta situationer.

På övertid slog sedan Robert Johansson en lysande passning till en friställd Jörgen Wålemark som inte gjorde något misstag och med sitt tionde mål för säsongen fixade en poäng åt sitt LSK.

En bitter poängförlust för AIK med tanke på det utmärkta försvarsarbetet i 90 minuter men totalt sett ändå rättvist i en ganska dålig match.

Ljungskile

Nicklas Svensson – David Leinar, Markus Senften, Darko Matijevic, Robert Johansson – Larmin Ousman, Anders Augustsson, Alexandar Kitic (Dorde Uzelac, 80), Daniel Berg (Nenad Vukcevic, 72) – Jörgen Wålemark, Kenny Pavey.

AIK

Daniel Örlund – Kristoffer Arvhage, Nicklas Carlsson, Niklas Sandberg, Markus Karlsson – Mattias Moström, Daniel Tjernström, Derek Boateng, Mats Rubarth (Daniel Hoch, 67) – Arash Talebinejad, Kristian Haynes (Dennis Östlundh, 84).

Mjällby 0 (0)

Öster 2 (1)

0–1 Markus Jonsson (41), 0–2 John Pelu (89).

Varningar, Mjällby: -.

Öster: Daniel Svensson (avstängd), John Pelu, Emin Nouri, Ivan Dudic.

Utvisning, Mjällby: Pavel Zavadil (77).

Publik: 3 482 (på Strandvallen).

Domare: Per-Anders Andersson.

Matchen

Mjällby var det klart bättre laget under de första 45 minuterna. Man var klart hetare i närkampsspelet och hela laget sprang och jobbade för varandra. Närmare än en frispark i ribban av Markus Ekenberg kom man dock inte ett ledningsmål och istället kunde Markus Jonsson ge Öster ledningen strax innan paus på lagets första chans i matchen. Ett föga rättvist halvtidsresultat.

Efter paus fick gästerna igång sitt spel lite bättre och hemmalagets dominans var inte lika markant. Efter att Pavel Zavadil fick sitt andra gula kort i den 77:e minuten började Mjällbyspelarna se lite uppgivna ut och Öster hade ett par bra lägen innan John Pelu punkterade matchen i den 89:e minuten.

Mjällby

Dusan Melichárek – Daniel Nilsson, Robin Cederberg (Philip Jonasson, 83), Simon Sjöfors, Richard Sandström – Johan Svensson (Alexander Malmström, 68), Peter Hiir-Salakka, Pavel Zavadil, Tobias Johansson – Marcus Ekenberg, Fredrik Olsson.

Öster

Björn Stringheim – Markus Jonsson, Emin Nouri, Marco Da Silva, Fredrik Bild, Emin Nouri – Peter Wibrån, Fredrik Gustafson, Daniel Svensson (Denis Velic, 58) – Natus Ponnie, Ivan Dudic (John Sallhag, 76), John Pelu.

Väsby United 1 (0)

Degerfors 2 (0)

0–1 Shpetim Hasani (61), 1–1 Joakim Hagernäs (74), 1–2 Ola Toivonen (92).

Varningar, Väsby: Kali Ongala, Mahmod Hejazi.

Degerfors: Shpetim Hasani, Henrik Berger (avstängd).

Publik: 832 (på Vilundavallen).

Domare: Markus Strömbergsson.

Matchen

Efter en avvaktande inledning tog Väsby hand om taktpinnen i en spelmässigt svag första halvlek. Man hade ett något bättre tempo och var först på bollen i de flesta duellerna mot ett segt Degerfors. Pigge Kutshi Kanga hade ett par bra lägen men någon riktigt vass målchans bjöd inte halvleken på.

Efter paus blev det bättre fart på matchen och då framför allt på gästerna. De första 20 minuterna av halvleken radade man upp chanser och tvingade Niklas Westberg till flera klassräddningar. 0-1 kom också fullt logiskt genom nyförvärvet Shpetim Hasani efter 61 minuter.

Väsby kämpade dock sig in matchen igen och i den 74:e minuten nickade Joakim Hagernäs in kvitteringen. Därefter hände inte mycket förrän Fredrik Nilsson på övertid slog ett långt vänsterinlägg som Ola Toivonen nådde högre än Westberg på och kunde nicka in segermålet.

– Det känns så oerhört skönt. Den moral spelarna visar upp i dagens match är helt fantastisk, sa en nöjd Degerfors-tränare Tony Gustavsson till DIF-webben.

Väsby

Niklas Westberg – Peter Holm, Daniel Olsson, Daniel Arnefjord, Daniel Johansson – Andreas Matés (Joakim Hagernäs, 68), Marcus Bengtsson, Tamba Yarjah – Erik Sundin (Mahmod Hejazi, 60), Kali Ongala, Kutshi Kanga (Saihou Jagne, 77).

Degerfors

Sebastian Karlsson – Anders Sulisalo, Mikael Mårtensson, Stefan Larsson, Emil Johansson (Martin Sjölund, 83) – Henrik Berger, Tobias Hedberg – Tobias Solberg (Fredrik Nilsson, 60), Ola Toivonen, Tobias Larsson – Shpetim Hasani (Jimmy Rajala, 83).

Västra Frölunda 1 (1)

IFK Norrköping 3 (0)

1–0 Erik Friberg (43), 1–1 Bruno Santos (61), 1–2 Grant Igesund (72), 1–3 Bruno Santos (83).

Varningar, Frölunda: Mohammed Ali Khan (avstängd), Mattias Andersson (avstängd).

Norrköping: Richard Spong, Dago Funes.

Publik: 772 (på Ruddalen).

Domare: Tobias Mattsson.

Matchen

En chansrik och dramatisk tillställning. Västra Frölunda var det klart bättre laget i första halvlek. Man radade upp vassa målchanser mot ett blekt och passningsvagt Norrköping och 1-0 i paus var i underkant.

Norrköping gjorde ett par taktiska omdisponeringar i paus och fick lite bättre ordning på spelet. Frölunda hade ett par halvchanser innan Bruno Santos vräkte sig fram och slog in kvitteringen i den 61:a minuten. Tre minuter senare fick hemmalaget straff. Andreas Lindberg kunde dock rädda den svagt slagna straffen av Anildo Spencer och på returen hade Martin Smedberg öppet mål men han lyckades träffa Lindberg.

Än värre miss svarade mittbacken Mohammed Ali Khan för strax därefter. Det blev kalabalik efter en Frölunda-hörna och Ali Khan skulle bara slå in bollen som låg fri på mållinjen men lyckas få en sådan snedträff att den rullade bort från målet. Istället tar Norrköping oförtjänt ledningen kort därefter genom inbytte sydafrikanen Grant Igesund. Efter det orkade inte Frölunda resa sig igen och man gav mer eller mindre upp varpå Bruno Santos definitivt avgjorde matchen i den 83:e minuten.

– Vi får ta med oss första halvlek. Jag fortfarande positiv och tror att vi klarar det här, sa VF-tränaren Christian Lundström till GP.

Västra Frölunda

Joakim Olsson – Erik Friberg, Mohammed Ali Khan, Ante Maletic, Anildo Spencer – Chay Hews (Henrik Andersson, 80), Martin Smedberg, Ivan Ottordahl, Arash Bajat – Hannes Tobiasson (Eddy Lopez, 69), Mattias Andersson.

IFK Norrköping

Andreas Lindberg – Patrik Svensson, Anders Whass, Richard Spong, Andreas Dahlén – Abder Kabous (Grant Igesund, 60) – Siyabonga Siphika, Stefan Thordarson, Viktor Rönneklev (Martin Gustafsson, 80) – Dago Funes, Bruno Santos (Peter Skoog, 87).

Örebro SK 5 (1)

Västerås SK 0 (0)

1–0 Jon Lundblad (43), 2–0 Fredrik Nordback (50, straff), 3–0 Axel Kjäll (70), 4–0 Emra Tahiri (78), 5–0 Patrik Haginge (84).

Varningar, ÖSK: Fredrik Nordback (avstängd), Paul Munster.

VSK: Andrew Kelly.

Utvisning, VSK: Johan Svensson (50).

Publik: 4 735 (på Behrn Arena).

Domare: Andreas Kovács.

Matchen

Örebro SK inledde piggt och fick ett bra tryck på Västerås SK de första 20 minuterna. Därefter tappade hemmalaget i tempo och blev stillastående och VSK kunde arbeta sig in i matchen. I den 43:e minuten tog ändå ÖSK ledningen när Jon Lundblad höll sig framme på ett inlägg från Patrik Anttonen och stötte in 1-0.

Fem minuter in på andra halvlek höll Johan Svensson fast Fredrik Jansson med straff och hans andra gula kort som följd.

– Det är en vanlig duell, en sån som inträffar överallt på planen. De brottades väl lite men det som är skumt är att örebroarna sa åt honom (domaren) om det innan, och sen blåser han. Att tro att Johan Svensson ska kunna brotta ner 100 kilo Fredrik Jansson säger väl sig självt, det går inte, sa en bedrövad Peter Markstedt till VLT.

– Det är bedrövligt. Han kunde lika gärna haft en vit Örebrotröja på sig, fortsatte Markstedt om domaren Andreas Kovacs.

Fredrik Nordback satte straffen säkert och därefter gav ett decimerat VSK upp. Ett spelsuget ÖSK med nye offensive mittfältaren Angel Carreno i spetsen hade sedan uppvisning resten av matchen med ytterligare tre mål som följd.