Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Nils

Bank: Det sena målet ger oss en ren final i höstkylan

Ett tidigt mål blåste brasilianska vindar i ansiktet på oss – ett sent mål tog oss tillbaka till höstkylan.

Sverige vann i öst.

Nu måste de slå Österrike.

Följ ämnen
Albin Ekdal.

Vad kallar man en avvaktande backlinje, ett lågt bolltempo, positionsmissar och en vilsen vinthund till anfallare?

Just i dag?

Oväsentligheter.

När vi lämnade Astana Arena lystes mörkret upp av miljardmonterade fantasibyggen här ute på den västsibiriska stäppen. På en plats i världen där fantasin är mer verklig än verkligheten – president Nazarbajev har just meddelat att han tänker låta bygga två superstäder till de kommande åren – är det lätt att få för sig att framtiden är närmare än nuet, men det behövdes inte mer än ett skrik från Wien för att vakna till igen.

Ett tjugosjusekundersskott från rebellen Zlatan Ibrahimovic tog Sverige halvvägs till VM. En slutminutsstramare från mönstereleven David Alaba tog oss tillbaka till tabellen.

Gruppmatte för dumbommar:

Om Sverige slår Österrike blir det playoff.

Om Sverige tar två poäng mot Österrike och Tyskland blir det playoff.

Om Sverige förlorar mot Österrike krävs det ett mirakel eller två för att ta sig till playoff.

Gruppmatte för totala dunderidioter:

Sverige har just spelat sig fram till en nervdallrande silverfinal mot Österrike på Friends Arena den 11 oktober, som avgör mer än vi ens vill tänka på – och där bara vinst gör att andraplatsen är riktigt säker.

När den tjeckiske domaren blåste av matchen mot Kazakstan hade Erik Hamrén inget Dublin-jubel i kroppen, det fick räcka med en vevande arm den här gången.

Jag förstår honom.

Zlatan var skillnaden

Den här kvällen visade egentligen hela sitt ansikte på en halv minut. Kazakstan välde fram i ett fint anfall, men kazakerna saknade kunnande och kapacitet för att utnyttja läget. Ett par sekunder senare hade Sverige kompetenskontrat fram bollen till en av världens bästa anfallare, som spikade in bollen lågt vid bortre stolpen.

Kazakstan 0, Kazlatanstan 1.

Det var i mångt och mycket där skillnaden mellan lagen fanns, även utanför resultatspalterna.

Kapten Hamrén har pratat mycket och länge om Sveriges oförmåga att täta till luckan mellan backlinje och mittfält, och han lär prata om det mer framöver. De hade problem där. Hemma på konstgräset klarar Kazakstan att spela sig ut på kanterna, och därifrån kunde de skicka in missiler mot den snabbe spjutspetsen Sergej Kiznitjenko.

Sveriges mittfält hann aldrig riktigt in i press, och en osynkad backlinje i tempounderläge valde att rusa hemåt i stället för att kliva fram.

Åker hem med en ny känsla

På ena kanten hade de en Adam Johansson som la all sin energi på att ligga rätt i förhållande till sin mittback och sin yttermittfältare – på andra sidan en Martin Olsson som tog egenansvar, men väldigt ofta hamnade fem eller tio meter fel.

Rekordmannen Anders Svensson och brommapojken Albin Ekdal klarade att hålla laget lugnt, en strålande Andreas Isaksson löste resten.

Det var inte mer.

Framåt byggde Sverige lite för bekvämt, slog lite för många passningar till närmaste spelare och lät Kazakstan samla sig. När de väl gjort det blev både Ibrahimovic och Elmander felvända och överambitiösa. De vandrade hemåt, mötte boll, och hamnade mil från mål.

Ibrahimovic klarade det, Elmander hamnade på positioner som var farligare för Sverige än för Kazakstan.

Det löste sig, men det var inte mer där heller.

Vi åker hem från stäppen med en gammal vetskap och en ny känsla. Vi vet att det här fortfarande är ett lag med skavanker och brister, med en känslig backlinje och ett svajigt mittfält.

Men vi känner också att det här är ett lag som kan klara sig ändå.

Tid att tvivla och tänka

Om en månad är Albin Ekdal avstängd, Rasmus Elm kanske tillbaka, och insatsen större än den varit någon gång sedan Sverige mötte Danmark öga mot öga, tå mot tå.

Vi kommer att ha gott om tid att tveka, tvivla och tänka på hur mycket som står på spel – men här och nu summerar vi en kväll som måste få ett ofärdigt lag att känna sig både säkrare och starkare.

När landslagets plan lyfte över skyskraporna och sagohusen i Astana hade de ett drömläge i grupp C, när de landade i Stockholm visste de att verkligheten kommit ikapp.

De har en finalmatch framför sig.

Men de har det värsta bakom sig.

RANKNING, STYRKOR & SVAGHETER HOS ALLA GRUPPTVÅORNA JUST NU

  Grupp A Kroatien

Fifarankning: 8.

Styrkor: Alltid lika bolltrygga och individuellt skickliga. Srna har en Beckham-fot och Modric är en av världens bästa playmakers.

Svagheter: Har stagnerat under förbundskapten Stimac och den gamla fördomen om att de kan vara lynniga när det bär emot har fortfarande sin bäring.

Största stjärna: Luka Modric, Real Madrid.

Förbundskapten: Igor Stimac.

  Grupp B BULGARIEN

Fifarankning: 53.

Styrkor: Stark defensiv. Har till exempel bara släppt in två mål på bortaplan mot trion Danmark, Italien och Tjeckien.

Svagheter: Lever fortfarande i skuggan av 1990-talets starka generation och flera av de största stjärnorna, som Berbatov, har lagt av i landslaget. Har inte tagit sig till ett slutspel sedan EM 2004. Offensiven inte lika bra som defensiven.

Största stjärna: Todor Nedelev, Mainz.

Förbundskapten: Luboslav Penev.

  Grupp D UNGERN

Fifaranking: 31.

Styrkor: Fördelar målskyttet över många spelare. Det är inte bara Schalkes nyförvärv Ádám Szalai som nätar – exempelvis har mittfältaren Balázs Dzsudzsák gjort tre mål i gruppspelet hittills.

Svagheter: Blandar och ger för mycket. Har haft svårt att följa upp bra insatser med nya.

Största stjärna: Balázs Dzsudzsák, Dynamo Moskva.

Förbundskapten: Sándor Egervári.

  Grupp B ISLAND

Fifarankning: 70.

Styrkor: En hungrig spelargeneration som vuxit upp tillsammans spelar med en vilja att offra sig både för fotbollsnationen, framgångar och för varandra. Och just det... Sedan har de visst en ganska slipad förbundskapten också.

Svagheter: I grunden individuellt sämre än sina konkurrenter, och dessutom särskilt sårbara på sina mittbackspositioner. Saknar såklart också internationell erfarenhet.

Största stjärna: Gylfi Sigurdsson, Tottenham.

Förbundskapten: Lars Lagerbäck.

  Grupp F PORTUGAL

Fifaranking: 7.

Styrkor: Har en Cristiano Ronaldo som kan avgöra matcher helt på egen hand med sin individuella skicklighet.

Svagheter: Tenderar att underprestera mot sämre motstånd. Selecção trivs bäst när de kan utnyttja sitt snabba omställnigsspel – något man inte fått göra mot lag som Luxemburg och Nordirland.

Största stjärna: Cristiano Ronaldo, Real Madrid.

Förbundskapten: Paulo Bento.

  Grupp G GREKLAND

Fifarankning: 11.

Styrkor: Försvarssspelet är Greklands adelsmärke, precis som alltid. 

Svagheter: Offensiven på det hela taget. Grekiska landslaget varken gör mål eller skapar tillräckligt många chanser.

Största stjärna: Sokratis Papastathopoulos, Borussia Dortmund.

Förbundskapten: Fernando Santos.

  Grupp H UKRAINA

Fifarankning: 28.

Styrkor: Spel- och bollskickligt. Får de medgång in i en match kan de vara oerhört svåra att möta. Bra yttrar i Konopljanka och Jarmolenko.

Svagheter: Saknar riktigt bra anfallare på den här sidan Andrij Sjevtjenko. Unge Roman Zozulya spelade mot England i går – han gav inte intryck av att vara redo för det.

Största stjärna: Andrij Jarmolenko, Dynamo Kiev.

Förbundskapten: Mikhailo Fomenko.

  Grupp I FRANKRIKE

Fifarankning: 23.

Styrkor: Enorm grundkapacitet, bättre organiserade under Deschamps. En av Europas bästa spelare i Ribèry.

Svagheter: Karim Benzema har inte gjort mål på väääldigt länge i landslaget. Alla tidigare bråken finns med i bakgrunden som osäkerhetsmoment. 

Största stjärna: Franck Ribèry, Bayern München.

Förbundskapten: Didier Deschamps.

Fotnot: Lagen ligger just tvåa i respektive grupp. I några av grupperna kan det dock förändras under de två sista omgångarna i oktober.

Följ ämnen i artikeln