Dagens namn: Nils

Brände straff – och glömde regelverket

Publicerad 2015-02-21

TROLLÄTTAN. Division två-laget FC Trollhättan svarade för en cupknall när de klarade 2-2 mot IFK Göteborg.

Matchens snackis blev dock en annan, nämligen om Blåvitts danske nyförvärv Jakob Ankersen kan reglerna?

– Jodå, det var en reflex, säger han om straffreturen.

Efter en dryg halvtimmes spel fick IFK Göteborg straff sedan Mikael Boman vräkts omkull av Tommy Veljovic.

Blåvitts nyförvärv Jakob Ankersen la upp bollen, straffen tog klockrent i stolpen och Ankersen slog den egna returen i mål.

Domaren Michael Lerjéus godkände inte målet till danskens stora besvikelse som såg förvånad ut.

Beslutet är dock helt riktigt.

”Blev en reflex”

Enligt regelboken måste en straff nämligen vidröra målvakten eller en annan spelare innan straffläggaren själv får röra bollen.

Efteråt menade Jacob Ankersen att han kan regelverket.

– Men det blev en reflex när bollen kom rakt emot mig så snabbt, förklarar han.

IFK Göteborgs lagkapten Mattias Bjärsmyr medgav däremot att han inte hade någon aning:

– Vem hittade på den regeln? undrar Bjärsmyr.

Matchens första mål blev i stället ett samarbete mellan tre av Blåvitts fyra offensiva spelare: Mikael Boman skarvade vidare till Lasse Vibe vars friläge ledde till en retur som Sören Rieks koncentrerat sköt i mål.

Den här gången helt enligt reglerna.

Hörna i ribban

Men FC Trollhättan bjöd gott motstånd, vann duellerna på mittplan, hade en hörna i ribban och högeryttern David Bennhage slog till och med en tunnel på Mikael Boman.

I 57:e minuter tryckte just Boman in en retur från nära håll och många trodde nog att matchen var över – tydligen också spelarna i IFK Göteborg som föll längre och längre tillbaka.

– När det var 25 minuter kvar packade vi ihop och la ner det. Det kändes som att många spelare redan satt på bussen hem då. Det var ett icke acceptabelt uppträdande sista 25 minuterna från IFK Göteborg, sa den besvikne Blåvitt-tränaren Jörgen Lennartsson.

Efter mål av David Bennhage och Jonathan Gustavsson lyckades divison två-laget ordna cupknallen då matchen slutade 2-2 inför 2417 på Edsborgs IP.

Återstår att se hur betydelsefull poängförlusten blir för Blåvitt när gruppen – som även innehåller Ljungskile och Myresjö/Vetlanda FK – ska räknas ihop.