Varningar, Gais: Bobbie Friberg da Cruz.

Trelleborg: Mattias Kronvall (avstängd).

Publik: 3 214 (på Gamla Ullevi).

Domare: Michael Lerjéus.

Matchen

Gais dominerade spelet från början till slut och i matchprotokollet stod det 30 avslut varav 17 på mål. Den statistiken smickrade dock hemmalaget för endast ett fåtal av chanserna var riktigt heta. Första halvlek höll låg kvalitet och den riktiga tändningen saknades hos båda lagen.

Efter paus var inställningen en helt annan hos Gais som rivstartade halvleken och tryckte tillbaka Trelleborg rejält. De första fem minuterna hade man flera goda lägen och kort senare fick Mathias Gravem matchens bästa chans. Han rundade snyggt Richard Richardsson och slog bollen mot tomt mål men Ivica Skiljo han dit och fick bort den på mållinjen. Lite senare hade Wilton Figuiredo ett jätteläge men han sköt över från nära håll.

Efterhand blev Gais allt offensivare och det höll på att straffa sig två gånger. Först kom Patrik Redo fri men han lyckades inte överlista Dime Jankulovski och lite senare hade Jetullah Bahtiri ett upplagt läge men hans svaga skott gick utanför.

– Vi slarvar för mycket och marginalerna är väldigt små ibland. Jag vet inte om vi har skapat så här många chanser tidigare. Vi har haft det tungt efter uppehållet och även om vi har gjort rätt många mål har vi släppt till alldeles för mycket, sa Gais-tränaren Roland Nilsson till gp.se.

Gais

Dime Jankulovski – Bobbie Friberg da Cruz, Mattias Östberg, Magnus Jacobsson, Daniel Blomgren (Johan Friberg, 19) – Stefan Vennberg, Fredrik Lundgren, Thomas Heed, Daniel Nicklasson (Hans Blomqvist, 63) – Mathias Gravem, Wilton Figuiredo.

Trelleborg

Richard Richardsson – Mattias Kronvall (Alexander Steen, 63), Christian Ahlström, Ivica Skiljo, Mikael Bengtsson – Dennis Melander, Jens Sloth, Niklas Nordgren (Linus Malmqvist, 85), Patrick Nilsson (Jetullah Bahtiri, 68) – Jonas Bjurström, Patrik Redo.

Västerås SK 1 (1)

AIK 2 (1)

1–0 Peter Markstedt (18), 1–1 Nicklas Carlsson (23), 1–2 Nicklas Carlsson (71).

Varningar, VSK: Peter Markstedt (avstängd), Andrew Kelly (avstängd).

AIK: Niklas Sandberg, Mats Rubarth.

Publik: 10 023 (på Arosvallen).

Domare: Markus Strömbergsson.

Matchen

Mittbacken Nicklas Carlsson blev stor matchjälte med sina två mål när AIK säkrade spel i Allsvenskan kommande säsong.

Västerås SK stod dock upp bra i första halvlek och det var också hemmalaget som välförtjänt tog ledningen genom Peter Markstedt i den 18:e minuten. Fram till dess hade AIK spelad svagt men efter baklängesmålet vaknade man till liv och i anfallet efter hade Daniel Tjernström ett skott i ribban. I den 23:e minuten sköt Nicklas Carlsson ett bra skott som David Wikström klarade med viss möda. Returen gick dock rakt tillbaka till Carlsson som tryckte in den i bortre hörnet till 1-1. Resten av halvleken var spelmässigt jämn och båda lagen hade ett par skapliga lägen att ta ledningen på.

Efter paus höjde gästerna tempot och man fick omgående bra tryck mot VSK-målet. Under de tolv första minuterna skapade AIK bland annat sex hörnor varav två var mycket nära att resultera i mål. Efter en kvart avtog AIK:s press något men man var fortsatt det klart bättre och chansskapande laget. I den 65:e minuten hade Arash Talebinejad ett jätteläge och fyra minuter senare sköt Mattias Moström ett skott tätt utanför. 1-2 kom också fullt logiskt efter 71 minuter när Nicklas Carlsson nådde högst på en hörna.

Det målet gav AIK än mer energi och man var klart närmare 1-3 än VSK var en kvitteringen, bland annat missade Talebinejad öppet mål från två meter och Kristian Haynes hade ett skott i stolpen samt ett friläge.

Efter jämn första halvlek orkade inte Västerås stå emot AIK:s tempohöjning efter paus och vinsten var till slut mycket rättvis.

Västerås SK

David Wikström – Martin Andersson, Andrew Kelly, Jonas Stark, Christian Söderberg (Niclas Hikes, 85) – David Curtolo (Dragomir Draganov, 88), Benjamin Webster (Andreas Eriksson, 77), David Svensson, Joonas Botold – Peter Markstedt, Anton Holmberg.

AIK

Daniel Örlund – Jimmy Tamandi, Nicklas Carlsson, Niklas Sandberg, Kristoffer Arvhage – Arash Talebinejad (Markus Karlsson, 84), Daniel Tjernström, Derek Boateng, Mats Rubarth (Mattias Moström, 46) – Dennis Östlundh, Kristian Haynes.

Boden 0 (0)

Väsby United 2 (1)

0–1 Marcus Bengtsson (43), 0–2 Filip Bergman (63, straff).

Varningar, Boden: Peter Gitselov, Herish Kuhi, Pascal.

Väsby: Filip Bergman (avstängd).

Utvisning, Boden: Max Fuxberg (63).

Publik: 1 480 (på Björknäsvallen).

Domare: Per-Anders Andersson.

Matchen

Boden inledde piggt och redan i den första minuten fick Victor Brännström ett mål bortdömt för offside. Efter en kvart skapade Brännström sedan hemmalagets bästa chans i matchen när han slog ett inlägg som tog i ribbans överkant. Efter det tog Väsby över kommandot om matchen och behöll det mer eller mindre till slutsignalen. Man skapade förvisso inte så mycket framåt men man agerade mycket stabilt och stoppade effektivt hemmalagets anfallsförsök. I slutet av halvleken hittade Kutshi Kanga in till Marcus Bengtsson som höll sig framme efter en rörig situation och petade in 0-1.

Väsby fortsatte att kontrollera matchen efter paus och ett uddlöst Boden kom ingenstans. Matchen avgjordes definitivt i den 63:e minuten när Max Fuxberg rev ner Erik Sundin med utvisning och en iskallt inslagen straff av Filip Bergman som följd.

– Vi började lite darrigt men sedan var det inget snack om saken, vi kontrollerade matchen fullständigt. Taktiskt så lyckades vi, mittfältet med Ante Matés, Filip Bergman och Marcus Bengtsson var en fullträff, sa assisterande tränaren Harri Hautamäki till Väsbys hemsida.

En högst rättvist vinst för ett smart spelande Väsby mot ett uddlöst och formlöst Boden.

Boden

Kenny Stamatopoulos – Destin Makumbu (Max Fuxberg, 38), Ulf Hollsten, Daniel Torres, Patrik Sundqvist – Mtaka Simba, David Roberts, Peter Gitselov, Victor Brännström (Espen Minde, 77) – Fredrik Norberg (Pascal, 65), Herish Kuhi.

Väsby United

Niklas Westberg – Peter Holm, Daniel Olsson, Daniel Arnefjord, Daniel Johansson – Marcus Bengtsson, Filip Bergman, Andreas Matés – Erik Sundin (Tamba Yarjah, 88), Joakim Hagernäs (Özgur Yasar, 69), Kutshi Kanga (Kali Ongala, 77).

Falkenberg 4 (3)

Öster 1 (1)

1–0 Stefan Rodevåg (21), 2–0 David Svensson (26), 2–1 Freddy Borg (34), 3–1 Patrik Lundgren (43), 4–1 Stefan Rodevåg (94).

Varningar, Falkenberg: David Svensson (avstängd), Patrik Lundgren, Marcus Persson.

Öster: Daniel Svensson.

Publik: 1 560 (på Falkenbergs IP).

Domare: Johnny Lundbäck.

Matchen

Efter en trevande inledning tog Falkenberg hand om taktpinnen. Man var hetare och vann merparten av närkamperna. I den 18:e minuten sköt Emil Backlund ett skott som Björn Strigheim räddade med hjälp av stolpen. Tre minuter senare tog FFF ledningen när Stefan Rodevågs skott tog på en försvarare och ställde Stringheim. 2-0 kom i den 26:e minuten genom David Svensson efter fint förarbete av Backlund.

Därefter slappnade Falkenberg av något och Öster kom in i matchen vilket ledde till att Freddy Borg kunde reducera på en frispark i den 34:e minuten. I slutet av halvleken kom dock Falkenberg tillbaka igen och David Elm nickskarvade en frispark till Patrik Lundgren som satte 3-1.

Andra halvlek blev inte alls lika chansrik. Öster hade mycket boll men svårt att skapa något framåt och ett stabilt Falkenberg kunde kontrollera matchen utan större problem.

– Killarna visade en konstig attityd, jag är mycket överraskad av deras uppträdande. Fotboll är en kampsport och det håller inte att bara ställa ut skorna, sa Öster-tränaren Lasse Jacobsson till smp.se.

En fullt välförtjänt seger för Falkenberg som därmed definitivt har säkrat spel i Superettan även nästa säsong.

Falkenberg

Tommy Naurin – Marcus Persson, Jens Gustafsson, Patrik Lundgren, Marthin Möller – Emil Backlund (Patrik Larsson, 72), David Svensson, Viktor Elm, Johan Claesson – Stefan Rodevåg, David Elm (Jens Josefsson, 88).

Öster

Björn Stringheim – Peter Sedunov (John Sallhag, 67), Marco Da Silva, Fredrik Bild, Emin Nouri – Peter Wibrån, Denis Velic, Daniel Svensson (Ivan Dudic, 46) – John Pelu (Martin Claesson, 46), Pär Cederqvist, Freddy Borg.

Mjällby 2 (1)

BP 4 (3)

0–1 Håkan Malmström (23), 0–2 Joakim Runnemo (31), 1–2 Marcus Ekenberg (40, straff), 1–3 Jon Persson (43), 1–4 Jan-Erik Berg (56), 2–4 Tobias Johansson (92).

Varningar, Mjällby: Johan Svensson, Peter Hiir-Salakka.

BP: Kim Odelius (avstängd), Gabriel Özkan (avstängd).

Publik: 2 298 (på Strandvallen).

Domare: Sven-Martin Åkesson.

Matchen

I en spelmässigt jämn första halvlek var det BP som hade marginalerna med sig. Mjällby skapade minst lika många farliga chanser men det var gästerna som gjorde målen. Hemmalaget hade matchens första chans då Marcus Ekenbergs nick tvingade en mycket bra Kristoffer Björklund i BP-målet till en fantastisk räddning. I den 23:e minuten tog gästerna ledningen genom Håkan Malmström. Mjällby hade ett fint kvitteringsläge efter en hörna kort senare men Ekenbergs nick gick tätt över och istället gjorde Joakim Runnemo 0-2 med ett lurigt – men knappast otagbart – lobbskott från 25 meter. Mjällby fick en chans att kom tillbaka in i matchen när Marcus Ekenberg reducerade på straff men hemmalagets glädje blev dock kortvarig då Jon Persson utökade BP:s ledning med ett långskott – mot en på nytt tveksamt agerande Dusan Melichárek – tre minuter senare.

Mjällby lyfte upp laget efter paus men i den 56:e minuten åkte man på en ny kalldusch då Jan-Erik Berg fick drömträff på en frispark från dryga 30 meters håll. Efter det gick luften definitivt ur hemmalaget och sista halvtimmen blev mest en transportsträcka.

– Det här var pinsamt dåligt! Jag vet inte vad som hände, jag skäms, sa Mjällbys lagkapten Peter Hiir-Salakka till Sydöstran.

– Så går det när vi inte bjuder till i närkamperna, det var alldeles för snällt på planen idag. Vi tog inte tillvara den chans vi hade. Men än är det inte kört. Vi har teoretiska chanser och så länge de finns kvar kommer vi att kämpa, fortsatte Peter.

Mjällby

Dusan Melichárek – Daniel Nilsson, Marcus Lindberg, Robin Cederberg, Richard Sandström (Tobias Johansson, 46) – Marcus Ekenberg, Peter Hiir-Salakka, Pavel Zavadil (Philip Jonasson, 78), Johan Svensson (Alexander Malmström, 79) – Simon Sjöfors, Fredrik Olsson.

BP

Kristoffer Björklund – Jon Persson, Mikael Nordh, Richard Henriksson, Kim Odelius (Jesper Carlsson, 82) – Jan-Erik Berg (Johan Teymur, 85), Håkan Malmström, Thomas Lagerlöf, Gabriel Özkan – Olof Guterstam, Joakim Runnemo (Christer Mattiasson, 70).

Örebro SK 2 (2)

IFK Norrköping 2 (0)

1–0 Jon Lundblad (10), 2–0 Jon Lundblad (34), 2–1 Andreas Alm (47), 2–2 Andreas Alm (84).

Varningar, ÖSK: -.

Norrköping: Andreas Alm, Bruno Santos.

Publik: 4 287 (på Behrn Arena).

Domare: Lars Kratz.

Matchen

Örebro SK öppnade bäst och man tog också ledningen efter tio minuter. Anders Whass agerade mycket passivt vid en frispark och Thomas Andersson kunde snappa upp bollen och slå in den till Jon Lundblad som påpassligt gjorde 1-0. ÖSK fortsatte sedan att dominera den första halvleken mot ett tamt IFK Norrköping och Kristoffer Näfver hade ett bra läge att utöka hemmalagets ledning i den 30:e minuten. 2-0 kom dock fyra minuter senare när Joel Riddez kom runt på vänsterkanten och fick in bollen till Lundblad som ånyo stod på rätt ställe.

Norrköping hade nog fått höra ett och annat av tränare Tony Martinsson i paus för man kom ut till andra halvlek med en helt annan inställning. Den förändringen gav också en snabb utdelning när Andreas Alm reducerade i den 47:e minuten. Det målet gav gästerna energi och man hade stundtals bra press mot ÖSK-målet. Den välförtjänta kvitteringen kom också till slut om än lite turligt. Markus Hansson sköt ett skott som tog på en back och studsade in en båge till en friställd Alm som enkelt nickade in 2-2.

De sista tio minuterna efter kvitteringen blev minst sagt händelserika. Inget av lagen hade någon nytta av oavgjort så båda gick i princip över till en 2–2–6-uppställning. ÖSK hade flest av tiotalet klara chanser som skapades i slutskedet. Inbytte Emra Tahiri tvingade Andreas Lindberg till två kanonräddingar och Thomas Andersson nickade en hörna i stolpen. Den absolut bästa chansen fick dock Norrköpings Whass på stopptid när han med tomt mål drog bollen två meter utanför.

En ganska underhållande match med överlag bra tempo, ett rättvist slutresult och två förlorare i kvalstriden.

Örebro SK

Peter Westman – Fredrik Samuelsson, Thomas Andersson, Patrik Haginge, Joel Riddez – Mirza Jelecák, Fredrik Nordback, Angel Carreño (Paul Munster, 88), Kristoffer Näfver (Patrik Anttonen, 61) – Ricardo Costa (Emra Tahiri, 71), Jon Lundblad.

IFK Norrköping

Andreas Lindberg – Anders Whass, Mikael Roth, Richard Spong, Patrik Svensson (Markus Hansson, 78) – Siyabonga Siphika – Mikael Torin (Patrik Jönsson, 46), Andreas Alm, Viktor Rönneklev – Bruno Santos, Dago Funes (Grant Igesund, 67).

Västra Frölunda 0

Ljungskile 0

Varningar, Frölunda: Mohammed Ali Khan (avstängd), Ante Maletic (avstängd).

Ljungskile: Johan Patriksson, Jörgen Wålemark.

Publik: 559 (på Ruddalen).

Domare: Andreas Kovács.

Matchen

Västra Frölunda var det bättre laget under den första timmen på det blöta och svårspelade konstgräset på Ruddalen men närmare än två träträffar kom man inte. I matchens inledning hade Arash Bajat ett vasst skott i stolpen och i den 57:e minuten satte Martin Smedberg en frispark i stolpen.

Ljungskile var blekt under de första 45 minuterna men fick bättre fart på sitt anfallsspel i andra halvlek när man flyttade ut Kenny Pavey till sin normala position på högerkanten. Sista kvarten flyttade Frölunda upp ”allt” och först då kunde gästerna skapa ett par vassa chanser på kontringar. Bästa chansen fick Jörgen Wålemark i den 88:e minuten men även den gången stod stolpen i vägen.

– Med tanke på att vi tvingades möblera om på innermittfältet i dag är jag relativt nöjd med en poäng. Det blir väldigt svårspelat när det är så vått, bollen bara stack iväg och vi saknade kvalitet i sistapassningarna, sa LSK-tränaren David Wilson till GP.

Västra Frölunda

Joakim Olsson – Ante Maletic, Jesper Johansson, Mohammed Ali Khan, Erik Friberg – Martin Smedberg, Chay Hews, Hannes Tobiasson, Arash Bajat (Henning Comé, 46) – Peter Nyström, Mentor Zhubi (Henrik Andersson, 71).

Ljungskile

Nicklas Svensson – Cedomir Zarkovic (Darko Matijevic, 77), David Leinar, Markus Senften, David Sällström – Larmin Ousman (Dorde Uzelac, 56), Kenny Pavey, Alexandar Kitic, Daniel Berg (Jon Stockhaus, 56) – Jörgen Wålemark, Johan Patriksson.

Matchen

Redan i den första minuten var Shpetim Hasani nära att ge Degerfors ledningen och två minuter senare hade Åtvidabergs Arsim Gashi en bra nick som Sebastian Karlsson lyckades tippa till hörna. Efter den händelserika inledningen blev spelet mer avvaktande. Åtvidaberg hade mest boll men man överarbetade allt som oftast anfallen och gästerna var hela tiden farligare i sina attacker. Alerte Hasani gav ÅFF-försvaret fullt upp under den första halvleken och han låg också bakom Degerfors ledningsmål i den 30:e minuten när han med ett fint inlägg hittade en fristående Ola Toivonen som inte gjorde något misstag. Tre minuter efter målet var Toivonen mycket nära att utöka ledningen men hans avslut gick rakt på Ola Svensson i hemmamålet. I slutet av halvleken hade Åtvidaberg en av få klara chanser när Imad Shhadeh petade ett lågt inlägg i stolpen.

Efter paus ökade Åtvidaberg trycket men de riktigt heta chanserna var fortsatt lätträknade. Gashi och Shhadeh hade varsitt bra skott men så mycket mer skapade man inte och istället var Degerfors mycket nära 0-2 i den 75:e minuten när Jonas Bergman träffade ribban och Tobias Solberg sköt returen tätt utanför. Hemmalagets bästa chans kom på stopptid när Shhadeh drog en frispark från 25 meter stenhårt i ribban och ner på mållinjen.

– Ett av målen i dag var att det skulle bli kamp och därmed en ”dålig” fotbollsmatch. Jag är nöjd med att vi fick matchen dit vi ville, sade Degerfors-tränaren Tony Gustavsson till DIF-webben.