Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Blev en av världens rikaste – på gödsel

Publicerad 2013-05-29

Så blev Monaco maktfaktor igen

Gamla goda tiden Monacos dåtida stjärnor med Fabien Barthez, David Trezeguet och John Arne Riise i spetsen firar en av titlarna. Till höger syns även Pontus Farnerud som spelade i Monaco mellan 1998 och 2005.

Konstgödsel gjorde honom till mångmiljdardär, hans konstsamling är en av världens mest exklusiva och lägenheten i New York är stadens dyraste.

Nu är ryske Dimtrij Rybolovlev, 46, på väg att bygga AS Monaco till en maktfaktor i europeisk fotboll.

Frågan är bara om de får vara med och spela i ligan de vill förändra. 

monacos starke man Dimtrij Rybolovlev har gjort sig en förmögenhet på konstgödsel – och nu pumpar han in pengar i fotbollslaget.

James Rodriguez och Joao Moutinho lämnade Porto för AS Monaco för 600 miljoner kronor, Falcao är bara en presentation från att vara en Monacospelare efter en affär i 400-miljonersklassen och nära på varenda ledig spelare på transfermarknaden har någon gång i vår kopplats samman med den vinnaren av den franska andraligan.

Som brukligt är när nya "projekt" plötsligt får ekonomiska muskler nog att accelerera från noll till hundra på spelarmarknaden är det en rik mans verk.

I Monacos fall heter han Dimitrij Rybolovlev. 46-årig ryss med rötterna i Perm, en industristad vid foten av Uralbergen, som placerar sig om nummer 119 på Forbes senaste lista över världens mest förmögna. Men till skillnad från Roman Abramovitj och flera andra ryska klubbägare kommer inte miljarderna från oljemarknaden – utan från konstgödsel.

Den då nyutbildade läkaren Rybolovlev sadlade efter Sovjets fall om till affärsman. Efter en tid som börsmäklare och investerare satsade han i mitten av 90-talet sina tillgångar i ett företag, Urkalki, som producerade konstgödsel. 2010 sålde han sin andel i företaget – för 35 miljarder.

New Yorks dyraste

Förutom en av världens största konstsamlingar med verk från Monet, Picasso och van Gogh, värderad till sex miljarder, har Rybolovlev gjort sig känd för att spendera sina pengar på spektakulära fastighetsköp. 2008 köpte han Donald Trumps 2,6 hektar stora herrgård i Palm Beach för 630 miljoner. Tre år senare köpte han New Yorks dyraste lägenhet till sin dotter, för den nätta penningen 586 miljoner. För det fick hon en 623 kvadratmeter stor våning vid Central Park. Hans nuvarande hem, lyxvåningen La Belle Epoque i Monaco, köpte han för 2 miljarder 2009.

Det var också när han flyttade till Monaco som intresset för att köpa stadens fotbollsstolthet växte sig starkt. I december 2011 tog han över 66 procent av ägandet i klubben som då, nynedflyttade, låg i botten av Ligue 2.

– Jag har bott länge nog i Monaco för att inse att den här klubben inte bara är furstendömets idrottslag utan också representerar furstendömet som en av dess viktigaste symboler, dess stolthet och tradition, skrev han i ett pressmeddelande vid övertagandet.

Efter att vänt på skutan 2012 rusade Monaco igenom den franska andradivisionen med bara fyra förluster. Med värvningar klara och löften om minst tre stora ytterligare står Dimitrij Rybolovlev redo att utmana Paris Saint-Germain om maktpositionen Ligue 1.

Problemet är bara att de i nuläget är förbjudna att spela i ligan.

Ett liv som hårdför och lyckosam

I mars tog de nuvarande ligalagen beslutet att kräva att alla lag i Ligue 1 måste vara baserade i Frankrike. De ville inte se AS Monaco från det näst intill skattebefriade furstendömet undvika de nya tuffa skattelagar som införts av president François Hollande och därmed få en kraftig konkurrensfördel i jakten på toppspelare. Monaco rasade och Dimitrij Rybolovlev blidkades inte när fransk förbundet lade fram ett avgiftsförslag på 1.5 miljarder fördelat över 6 år som ett medlingsförsök.

Den ryske ägaren ska ha rusat ut från mötet och bestämt sig för en motoffensiv. Klubben gick till högsta domstolen för att visa hur ett uteslutande skulle bryta mot flera både fransk-monegaskiska och europeiska lagar och överenskommelser.

Dimitrij Rybolovlev är övertygad om att få rätt, frågan är om han hinner få det i tid till ligastarten.

Flera medier gör nu försök att förklara värvningsbonanzan med just osäkerheten. Dimitrij Rybolovlev har genom ett liv som hårdför och lyckosam affärsman lärt sig när ett erbjudande är för bra för att tacka nej till.

Frågan han ställer Ligue 1-klubbarna är helt enkelt hur de ska kunna tacka nej till ett stjärnlag med spelare som intresserar hela världen.

Medan de funderar på svaret fortsätter Dimitrij Rybolovlev att göra förutsättningarna ännu tydligare.

Källor: Bloomberg, Forbes, The Guardian, France Fotball, L'equipe

Följ ämnen i artikeln