Rivaliteten till FC Köpenhamn har vuxit sig starkare: ”Väntat i 14 år”
MFF-supportrarna glömmer inte matchen på Parken 2005
Publicerad 2019-10-03
Efter 14 år möts Malmö FF och FC Köpenhamn återigen i en tävlingsmatch.
För MFF-supportrarna handlar matchen om mer än bara tre poäng.
– Det är väldigt relevant att ta upp historien. Om man inte har med sig den förstår man inte hela betydelsen av den här matchen, säger Mikael Cronqvist, före detta vice ordförande i MFF Support.
Torsdagens möte mellan Malmö FF och FC Köpenhamn i Europa League handlar inte bara om tre viktiga poäng i kampen om avancemang från gruppspelet. Det är också en match som många supportrar till Malmö FF längtat efter i 14 år.
Senaste gången lagen spelade mot varandra i en tävlingsmatch, Royal League-mötet på Parken våren 2005, klev civilklädd polis in på bortasektionen och slog oskyldiga MFF-supportrar. Efter en lång rättslig process friades bortasupportrar till slut från allt ansvar, men FC Köpenhamn bad aldrig om ursäkt för det utspel som klubbens ordförande Flemming Østergaard stått för i efterspelet till matchen. Då anklagade han MFF-supportrarna för att ha startat oroligheterna och provocerat fram våldet från den danska polisen.
Att händelserna på Parken 2005 spelar en betydelsefull roll för uppladdningen till torsdagskvällens möte råder det ingen tvekan om. Det menar Mikael Cronqvist, som var vice ordförande i MFF Support när det begav sig och som var en av de mest drivande personerna i den rättsliga processen mot den danska polisen.
– Det är väldigt relevant att ta upp historien. Om man inte har med sig den förstår man inte hela betydelsen av den här matchen. Den är fruktansvärt stor för många MFF-supportrar, berättar Mikael Cronqvist.
– Det bottnar i att vi blev oerhört illa behandlade av FCK och deras dåvarande ledning efter allt som hände på Parken. De behandlade oss fruktansvärt illa, såg ner på oss som att vi var några huliganer som bara hade förstört och att allting var vårt fel. Det finns så mycket bildmaterial och en rättslig process som visar att vi var helt oskyldiga. Varför kan de inte bara be om ursäkt och säga att de gjorde fel? Den nuvarande ledningen hade till och med kunnat be om ursäkt utan att ge sig själva skulden. Att de är ledsna att det blev som det blev och att de ber om ursäkt å klubbens vägnar. Det är det enda de hade behövt göra.
Nya direktiv kring danska civilpoliser kom till efter rättegången
Tony Ernst, som blev ordförande i MFF Support året efter matchen på Parken, menar att de logistiska förutsättningarna med närheten till Köpenhamn var avgörande för att både orka och kunna driva den rättsliga processen.
– Att vi var så pass nära gjorde att vi kunde driva processen. Var och varannan vecka fick någon av oss åka över bron för att gå på möte med vår advokat, danska TV2 eller polisen, berättar Tony Ernst.
– Vi fick skickat till oss ett papper från det danska Justitieministeriet, ett papper som jag fortfarande har liggande i mitt nattduksbord, med en ursäkt. MFF Support frias från alla anklagelser, det var polisen som gjorde fel och det har utgått någon form av straffåtgärd.
Tack vare MFF Supports rättsliga process kom det också till flera förändringar i regelverket kring hur dansk polis får använda sig av civilklädd personal.
– Dansk polis får längre inte lov att gå in på läktare helt civila, de måste ha västar på sig som signalerar att man är poliser. Det är ett utfall som baseras helt på vår rättegång. Det kom också andra direktiv om hur man får använda sin batong, berättar Tony Ernst.
– Det är också en seger såklart, att vi fick till en förändring. Men såklart skulle någon polis ha dömts för tjänstefel eller grov misshandel, kan man tycka, fyller Mikael Cronqvist i.
”Första gången som MFF Support drev något riktigt stort”
MFF Support har lärt sig mycket av att driva processen mot den danska polisen. Thelma Ernst, som är ordförande i MFF Support i dag, menar att det nu är en viktig, återkommande del av verksamheten att driva supporterfrågor.
– Det var startpunkten för MFF Support när det gäller att driva den typen av saker. Supportrar till MFF ska känna förtroende för oss att driva supporterfrågor, oavsett om det är en visiteringsincident i Borås eller en gigantisk rättsprocess mot den danska polisen. Folk ska känna att man kan vända sig till oss och att vi driver sådana frågor utan att släppa taget, ge upp eller gå med på en halvdan ursäkt, berättar Thelma Ernst.
Sedan 2005 har det i omgångar funnits en dialog med FC Köpenhamn där MFF Support fortsätter att förmedla samma ståndpunkt. Men enligt Thelma Ernst är läget oförändrat.
– Det har funnits dialog, men man kan väl säga att vi står och stampar på samma ställe. Från båda hållen. Vi kommer inte riktigt någonstans i det. Vi vill gärna ha en formell ursäkt. Men det har gått 14 år och i praktiken tror jag inte att det är fullt lika viktigt känslomässigt längre. Det är för sent för att ursäkten ska kännas helt på riktigt. Det är såklart viktigt rent formellt att få en ursäkt, men för gemene supporter vet jag inte vad det hade gjort rent känslomässigt.
”De kan lika gärna äga gymanläggningar eller vattenlekland”
Men det är inte bara efterspelet till händelserna på Parken 2005 som ligger till grund för den rivalitet som många MFF-supportrar känner till FC Köpenhamn i dag.
Trots att Köpenhamn bara ligger en halvtimme bort drivs FC Köpenhamn på ett helt annat sätt än Malmö FF. I Danmark finns inte den 51-procentsregel som förbjuder andra parter än medlemmarna i svenska föreningar att äga mer än 49 procent.
FC Köpenhamn grundades dessutom så sent som 1992 efter en sammanslagning av klubbarna KB och B 1903. Medan Malmö FF är en medlemsförening ägs FC Köpenhamn av företaget Parken Sport & Entertainment.
– En viktig grej som vi trycker mycket på, som FCK hela tiden haft svårt att förstå, är att det är en stor skillnad mellan klubbarna. Malmö FF är en förening som representerar staden och som tar stort ansvar för det demokratiska samtalet. FCK är Parken Sport & Entertainment och vill vinna. De kan lika gärna äga gymanläggningar eller vattenlekland. De skiter i vad föreningsdemokrati heter, berättar Tony Ernst.
– Hela den här grejen som har hänt i Sverige de senaste 10-15 åren är så intimt kopplat till hela idén om att man äger sin förening och att den är en del av samhället, staden och människorna i den. Kolla på hur Hammarby har lyckats skapa den här mytologin kring det. Det hade aldrig gått att göra om det fanns en ägare som gjorde som han vill. Man måste känna att det är mitt Bajen, att det är mitt Malmö FF.
”Jag har väntat i 14 år på att få slå dem”
Mikael Cronqvist, som precis som Tony Ernst var på plats när det brakade loss på Parken 2005, ser mycket fram emot att nu få möta FC Köpenhamn.
– Alla har bara gått och väntat på den här matchen som ska komma, den här konfrontationen på planen. Jag hoppas verkligen att det blir lugnt på läktarna och på stan. Men att vi får chansen att möta dem i ett europeiskt gruppspel, att vi får chansen att täppa igen truten på klubben. Det är stort. Jag har väntat i 14 år på att få slå dem.
Dessutom vill han vara tydlig med supportrarna till FC Köpenhamn inte är skyldiga till det som har hänt. Snarare tycker såväl Mikael Cronqvist som Tony Ernst att de visat ett bra stöd under processen.
– Jag ser FCK-supportrar som några som stod bakom oss när processen var aktuell. Supportrarna är helt oskyldiga till detta. De har inte bränt på någon konflikt. Det är klubben jag vill åt. Jag vill visa att vi är bättre än dem. Det har dels med det som hände att göra, men också att det är väldigt kul att slå en klubb som står för saker som vi inte gör. En klubb som ideologiskt inte är som vi. Det blir en ideologiskt, känslomässigt och historiskt laddad match. Det är det som gör den så speciell, säger Mikael Cronqvist.
– Jag kommer att bli fruktansvärt besviken om inte hela Stadion fullständigt kokar. Vi ska maxa matcherna mot Salzburg. Vi ska göra någonting vi aldrig gjort tidigare. Detta måste vi vinna. För om vi inte kan få 14 års konflikt till att blomma ut i elektrisk stämning kommer vi aldrig att få stämning igen.