Kastas ut från hela Tipselit-stödet
Nya avtalen stoppar samarbetet nedåt i serierna
Uppdaterad 2019-10-03 | Publicerad 2019-10-02
- Nu spricker svensk fotboll.
- Nästa säsong kommer den sämst placerade klubben i Superettan att få sex miljoner kronor i ekonomiskt stöd samtidigt som klubbarna i division 1 riskerar att stå helt utan.
- Men vad är priset för miljonrullningen? Och är det värt det?
Division 1-föreningarna är utfattiga jämfört med elitklubbarna.
Ändå har de stora gynnats jämfört med de små när det kommer till talangutveckling.
Nu stryps hela stödet uppifrån till division 1:s talangutveckling och ett nytt förslag kan dessutom i praktiken stänga ute ettanklubbarna från P19-allsvenskan.
Den ekonomiska sprickan mellan Superettan och division 1 kommer öka dramatiskt och redan i dag finns flera system som gynnar de redan rikare. Ett är Tipselit. Projektet startades 1992 av Svenska fotbollförbundet i samarbete med Svenska Spel för att utveckla fler svenska fotbollstalanger genom ekonomiskt stöd till utbildade ungdomstränare. I dag drivs det av allsvenskan- och superettanklubbarnas intressorganisation Svensk elitfotboll (Sef) och från och med nästa år i samarbete med Unibet.
Det är redan i dag Sef som fördelar de tolv miljoner kronorna från Svenska Spel och de tillfaller nästan uteslutande Sef:s egna klubbar. Detta görs genom ett certifieringssystem, där klubbarna får betalt efter hur många stjärnor deras akademiverksamhet tilldelas, som organisationens sportchef Svante Samuelsson medger gynnar de egna föreningarna.
– Det är svårare för division 1-klubbarna i flera av delarna. Vi betygsätter bland annat hur välutbildade tränare de har, hur stor anställningsgraden är, de olika faciliteterna och allra tyngst väger hur många elitspelare de fostrat genom åren. Men det gäller också vilka roller man har runt ungdomslagen med målvaktstränare, fystränare och annat. Där blir det per automatik de större klubbarna med större resurser som kan erbjuda det men du kan också säga att det är tack vare de stora klubbarnas större ekonomiska resurser som mer pengar satsas på ungdomsverksamheten. Men det är naturligtvis svårt för en division 1-klubb att uppfylla alla saker som ger poäng, säger Samuelsson.
Får bara 75 000
För de division 1-klubbar som ändå lyckas besegra oddsen och vinna flera stjärnor i Sef:s certifieringssystem väntar ändå inte samma pengar som för klubbarna i allsvenskan och Superettan.
Enligt Svante Samuelsson får en Sef-klubb med fyra stjärnor, som till exempel Hammarby och IFK Norrköping, 375 000 kronor per år. Men de två division 1-klubbarna, Värnamo och Landskrona, som lyckats nå samma nivå får bara 75 000 kronor var.
– Grunden är ju att det ändå är Sef-pengar som Sef-klubbarna accepterat att dela med sig av. Ambitionen är att skapa goda utbildningsmiljöer även i division 1-klubbarna och därför har klubbarna inom Sef sedan tidigare beslutat att till viss del stödja även dessa akademier ekonomiskt, säger Svante Samuelsson.
Får inte samarbeta
Systemet har missgynnat division 1-klubbarna. Nu blir det ännu värre. Nästa år kastas föreningarna ut från Tipselitsystemet.
När Unibet ersätter Svenska spel som samarbetspartners till Sef från och med nästa år får elitklubbarna inte längre samarbeta ekonomiskt med föreningarna i division 1.
– Det är direkt förbjudet att inkräkta på andras rättigheter, och vi kan därför inte som tidigare på eget bevåg skicka pengar, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist.
Samtidigt vill Svensk elitfotboll dessutom spetsa talangutvecklingen ytterligare genom att i en motion till Svenska fotbollförbundets representantskapsmöte den 19 november föreslå att dagens två högstaserier i P19 förvandlas till en. Något som skulle innebära högre sportslig nivå på matcherna men också ökade kostnader och en tuffare konkurrenssituation för de klubbar som hoppas kunna slå sig in bland de största.
Vasalund, med tre stjärnor i Sef-rankingen och just nu på nionde plats i den norra P19-serien, skulle inte ens ha råd att ställa upp.
– Då är det ytterst tveksamt om vi skulle tacka ja eftersom det blir resor varannan helg till Malmö, Göteborg, Sundsvall, Borås... Det är ingenting vi kommer klara av ekonomiskt. Det är tufft redan i dag och blir ännu tuffare med en serie, säger föreningschefen Cengis Rehman.
Svante Samuelsson säger att Sef förstår problematiken.
– Resekostnaden kommer bli större om du reser över hela landet men samtidigt känner vi att det är så viktigt att matchmiljöerna för de bästa och mest ambitiösa spelarna i den åldern är på en hög nivå. Det innebär större möjligheter att behålla spelarna i Sverige om statusen på P19-allsvenskan ökar och det kan ge spelarna lite större tålamod att vänta på att bli uppflyttade i a-truppen. De två argumenten har vägt tyngst när vi resonerat. Som en jämförelse spelas i Norge och Danmark en nationell högstaserie redan från P14 och uppåt.