”Vi måste se till så att fotbollen inte är en dödlig sport”
Alan Shearer orolig för demens på grund av nickandet
Publicerad 2017-11-08
Alan Shearer är orolig över att hans nickande kan leda till demens.
I en dokumentär som BBC släpper på söndag riktar han kritik mot fotbollens bristande informationen kring riskerna.
– Inte ens i närheten av tillräcklig forskning har gjorts. De har sopat det under mattan, säger den forne skyttekungen.
Alan Shearer var ett fruktat namn för Premier League-försvaren. Spelandes för Southampton, Blackburn Rovers och Newcastle United gjorde engelsmannen 260 Premier League-mål - flest genom tiderna - och vann den engelska skytteligan tre säsonger i rad under 90-talet. Av sina 260 mål gjorde Shearer dessutom 46 mål med huvudet, näst flest i Premier Leagues historia.
Det sistnämnda är något som Shearer - numer tv-expert för fotbollsprogrammet Match of the Day - nu väljer att placera i rampljuset. I en dokumentär om ämnet demens och fotboll, som BBC sänder på söndag, berättar 47-åringen om sin oro över att alla nickar kan komma att orsaka honom demens.
– För varje mål jag gjorde med huvudet under match måste jag ha gjort det 1 000 gånger på träning. Det måste sätta mig i riskzonen ifall det finns ett samband, berättar Shearer i dokumentären, som The Mirror har fått tillgång till, och kritiserar den bristande forskningen i ämnet.
– Inte ens i närheten av tillräcklig forskning har gjorts. Myndigheterna har varit väldigt motvilliga gällande att få fram svar. De har sopat det det under mattan. Det är inte tillräckligt bra.
”Behandlas inte som en sjukdom”
I dokumentären träffar Shearer andra före detta spelare som nu lider av demens. Spelare som Chris Nicholl, Shearers mentor från tiden i Southampton, liksom den före detta Grimsby Town-spelaren Matt Tees. Vid det mötet säger Tees fru att ”det måste finnas ett samband med fotbollen”.
Utöver det träffar han John Stiles, son till Manchester United-legendaren - tillika VM-guldmedaljör 1966 - Nobby Stiles som har demens. John riktar hård kritik mot behandlingen av sin pappa.
– Det behandlas inte som en sjukdom, det behandlas som gammal ålder. Så du måste täcka kostnaderna själv. Alla dessa familjer får ingen hjälp, samtidigt som de ser sina nära och kära försvinna.
Shearer kunde inget annat än instämma.
– Fotbollen måste ta hand om gamla spelare med demens och sätta ett stopp för denna känsla av att när du väljer att sluta så kan du lika bra slängas bland skroten. Det är en tuff sport, en briljant sport. Men vi måste se till så att det inte är en dödlig sport.
Förväntar sig inte hjärnskador
I dokumentären genomgår Shearer även en hjärnundersökning själv. Efteråt fick han sätta ord på upplevelsen.
– Detta test var ganska nervpåfrestande. Jag har ett uselt minne. Jag vet inte om det beror på att jag inte lyssnar noga, men jag har ett dåligt minne, säger Shearer och fyller i:
– När du spelar fotboll som proffs förväntar du dig att få problem senare i livet. Med knän, med vrister eller med ryggen, som jag har. Men jag trodde aldrig att fotbollsspelande skulle kunna vara kopplat till att få hjärnskador. Det är därför som forskningen måste göras.