Matchfakta 30/7

Landskrona Bois - Mjällby AIF 2-4 (1-4)

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-30

Matchen

Mjällby bibehåller sin för tillfället otroligt fina form. Förra omgångens hemmaseger mot Åtvidaberg följdes ikväll upp med en säker 2-4-seger nere i Skåne mot Landskrona. Mjällby har fått igång sitt anfallsspel ordentligt och särskilt sin anfallare Marcus Ekenberg. På de tre senaste matcherna har han producerat fyra mål samt två målpass och är nu till synes i bra slag.

Kvällens match på Landskrona IP punkterades av Mjällby redan i första halvlek då man gick till pausvila med en 1-4-ledning. Målfyrverkeriet började redan i matchens andra minut då duktige innermittfältaren Johan Persson gav Mjällby ledningen, på pass av Robin Cederberg. Bara två minuter senare replikerade dock skåningarna genom Mikael Dahlgren. Men sedan kom tidigare nämnde Ekenberg igång. En kvart in i matchen gjorde han 1-2, assisterad av den tidigare avstängde och något kontroversielle Erton Fejzullahu, som för övrigt gjorde en bra match idag. Och i den 27:e minuten var det ombytta roller, denna gång stod Fejzullahu för målet och Ekenberg för passningen. I första halvlekens sista minut kunde Ekenberg spika igen matchen med sitt andra mål.

Andra halvleken blev inte lika händelserik och underhållande som den första. Mjällby kunde med sin tremålsledning kontrollera händelserna och spela av matchen. Landskrona fick dock ett tröstmål signerat av förre Öster-anfallaren Pär Cederqvist.

I och med kvällens resultat så blir Landskrona mer indraget i bottenstriden och Mjällby kan istället börja blicka uppåt mot en av de tre direktplatserna till Allsvenskan.

Målen: 0-1 (2) Johan Persson (Robin Cederberg), 1-1 (4) Mikael Dahlgren, 1-2 (15) Marcus Ekenberg (Erton Fejzullahu), 1-3 (27) Fejzullahu (Ekenberg), 1-4 (45) Ekenberg (Cederberg), 2-4 (66) Pär Cederqvist (Alvedin Nezirovac).

Varningar: Landskrona: Andrew Kelly, Valentino Lai, Mikael Dahlgren. Mjällby: -.

Domare: Michael Lerjéus.

Mjällby: Dusan Melicharek – Daniel Nilsson, Marcus Lindberg, Robin Cederberg, Tobias Johansson – Erton Fejzullahu (71), Patrick Osiako, Johan Persson, Marcelo Sarvas (79) – Marcus Ekenberg, Sasa Zimonjic (57).

Avbytare: David Löfqvist (57), Philip Jonasson (71), Adam Berner (79).

Landskrona: Sebastian Karlsson – Karl Corneliusson (76), Mikael Dahlgren, Andrew Kelly, Robin Wikman – Joakim Persson, Valentino Lai, Morten Avnskjold (58) – Håkan Söderstierna (46), Pär Cederqvist, Christoffer Carlsson

Avbytare: Alvedin Nezirovac (46), Ivo Pekalski (58), Amar Muharemovic (76).

Falkenbergs FF – Enköping 2-0 (2-0)

Matchen : Returmötet mellan Falkenberg och Enköping ikväll startade på samma sätt som förra mötet. Ett lag kom igång i början och fick hål på motståndarna. Men ikväll var det Falkenberg som kom igång. I den 12 minuten gav Johan Claesson hemmalaget ledningen med 1-0. Efter det hade laget flera bra chanser, bland annat träffade Robin Ganemyr målställningen. I den 30 minuten tilldömdes FFF en straff som Patrik Lundgren förvaltade på bästa sätt. 2-0 till hemmalaget som spelade bra med sin 4-3-3-uppställning. I andra halvleken kom ett skadetyngt Enköping in bättre i matchen och fick iväg fler avslut på mål. Men det räckte inte hela vägen och Falkenberg höll undan matchen igenom och fick sin revansch. I och med vinsten petade de ner Öster under nedflyttningsstrecket igen. Enköping tappade i sin tur två placeringar till en tionde plats.

Målen: 1-0 (12) Johan Claesson, 2-0 (30) Patrik Lundgren

Varningar, Falkenbergs FF: Tobias Nilsson Enköping: Ludwig Bergström, Peter Holm, Anders Lindberg

Domare: Antti Kanerva

Publik: 985 (på Falkenbergs IP)

Falkenberg FF: Tommy Naurin - Tobias Nilsson, Patrik Lundgren, Jens Gustafsson, Markus Thorbjörnsson - Johan Claesson, Robin Ganemyr (72), David Svensson – Kristoffer Fagercrantz (90), Peter Vougt (82), Björn Carlsson

Avbytare: Emir Kujovic (72), Måns Sörensson (82), Pawel Mendel (90)

Enköping: Ludwig Bergström - Peter Holm, Mario Dodic, Daniel Olsson, Magnus Reuterwall - Aivar Anniste, Martin Andersson, Niklas Klingberg (69), Thomas Lekander (46) - Sebastian Rajalakso, Anders Lindberg (69)

Avbytare: Dragomir Draganov (46), Andreas Eriksson (69), Daniel Fiorini (69)

IK Sirius–Degerfors IF 3–2 (2–1)

Matchen:

Sirius chockstartade hemma mot Degerfors på Studenternas ikväll. Bara tre minuter in i matchen stod det 1-0 sedan Andreas Eriksson hittat fram till en fristående Mani Tourang som kunde lobbskjuta in ledningsmålet. Bara minuterna senare var det dags igen. Sirius fick en farlig frispark strax utanför straffområdet som, Daniel Pereira, påpassligt skruvade in samtidigt som Degerforsförsvaret försökte ställa upp en mur. Det var mycket Sirius i inledningen på matchen och Fredrik Olsson borde nog ha ökat på hemmaledningen då han frispelades av Olle Kullinger, men skottet gick strax utanför Jonas Bohlins vänstra stolpe. Degerfors ryckte upp sig ordentligt i slutet på första halvleken och i den 36:e matchminuten kom också reduceringen. Shpetim Hasani hade lekstuga med hela hemmaförsvaret och spelade fram till Andreas Drugge som fick till ett riktigt kanonskott.

Kullinger tillbaka som målskytt

I matchens 63:e minut bytte Sirius in Pierre Gallo som varit borta med en knäskada sedan hemmamötet med IFK Norrköping. Han behövde bara en dryg minut innan han serverade en annan comebackande spelare – Olle Kullinger – som kunde rulla in 3-1 mellan benen på Jonas Bohlin i Degerforsmålet. Sirius såg ut som ett vinnande lag efter 3-1 målet, men bara 12 minuter från slutet kom ändå en reducering. Andreas Drugge utnyttjade ett slarvigt Siriusförsvar och fri med Jon Rytterbro i hemmamålet så gjorde han inget misstag. Degerfors tryckte på för en kvittering i slutet, men Sirius höll undan och vann ändå rättvist.

- Vi skapar väldigt mycket och har två lägen där det känns som vi har matchen i våra händer, men sedan bjuder vi in dem och det blir match igen. Men vi vinner till slut och vi gör det tack vare en gedigen laginsats, säger Siriustränaren Per Millqvist till sportbladet.se.

Laguppställningar:

IK Sirius: Jon Rytterbro - Daniel Pereira (84), Jonas Lundmark, Hjalmar Bertwig, Tighe Dombrowski - Mani Tourang, Andreas Eriksson, Daouda Sall (63), Fredrik Olsson - Olle Kullinger (75), Daniel Hoch.

Avbytare: Pierre Gallo (63). Antouman Jallow (75), Daniel Fernberg (84).

Degerfors IF: Jonas Bohlin - Kristoffer Wiktorsson, Fredrik Holmberg, Renato Rodrigues (68), Kalle Norrbin - Tobias Solberg, Andreas Drugge, Tobias Hedberg (68), Andreas Holmberg, Henrik Berger - Shpetim Hasani (76).

Avbytare: Anderson Mano Garcia (68), Magnus Tappert (68), Tobias Larsson (76).

Målen: 1-0 (3) Mani Tourang (Andreas Eriksson), 2-0 (7) Daniel Pereira, 2-1 (36) Andreas Drugge (Shpetim Hasani), 3-1 Olle Kullinger (Pierre Gallo), 3-2 (79) Andreas Drugge.

Varningar: IKS: Daouda Sall, DIF: Andreas Drugge, Shpetim Hasani, Kalle Norrbin.

Domare: Keijo Hyvärinen, Haparanda

Publik: 3600 (Studenternas IP, Uppsala)

Örgryte IS-Jönköping Södra IF 0-0(0-0)

Matchen:

För en vecka sedan slog Jönköping göteborgarna Örgryte med 2-0. Nu när serien vände och det var ny drabbning mellan lagen var det mycket som stod på spel. Fjolårets allsvensking Öis behövde seger för att få tillbaka tätkänning och för Södra är alla poäng viktiga i och med tillvaron i tabellens botten. Örgryte tog ett stadigt grepp om taktpinnen omedelbart och hade flera skott på mål under matchens första halvlek.

Med det 18-åriga superlöftet Ken Fagerberg borta, valde Öis att satsa på lånet från Brommapojkarna, kantspringaren Tommy Lycén som var en av de mest tongivande under matchens första halvlek.

– Tommy var jättebra. Han kommer att bli en tillgång för oss, säger Öis-tränaren Janne Carlsson till Fotbollsverige.se.

I den andra halvleken blev det ombytta roller, men med samma utdelning. Jönköping Södra spelade in sig i matchen och kunde kontrollera mer utav den.

- En ledning i halvtid borde vi haft, och sen i den andra halvleken blir vi otåliga och uppstressade vilket gör matchbilden mer böljande och de kan komma igenom emellanåt

Inget av lagen lyckades göra något mål och därmed få full poängutdelning, men Jönköping måste anses som klar vinnare utav dubbelmötet mot Örgryte med totalt viktiga fyra poäng.

– Vi är inne i en bubbla då vi får jobba oerhört mycket. Vad vi behöver är en framgång, men det finns ju inga underverk, säger Öis-tränaren Janne Carlsson.

Mål:

Varningar, Örgryte: Tommy Lycén, Alexandros Pappas, Boyd Mwila. Jönköping Södra: Christer Persson, Johan Fäger.

Domare: Patrik Berglund.

Publik: - på Valhalla.

Örgryte:

Dick Last – Alexandros Pappos, Marcus Dahlin, Jukka Sauso, Martin Strömberg – Alexander Mellqvist (69), Magnus Källander – Boyd Mwila, Carlos Espinosa (75), Tommy Lycén (83) – Samuel Barlay.

Avbytare: Robin Jonsson (69), Mentor Zhubi, (75), Christian Lindström (83)

Jönköping Södra:

Mikael Axelsson – Fredrik Söderbring, Daniel Karlsson, Erik Skördåker, David Blomkvist – Aram Ibrahim, Fredrik Fendrich, Christer Persson (60), Johan Karlefjärd (84) – Patrik Elmander, Tommy Thelin.

Avbytare: Johan Fäger(60), Mikael Eriksson (84)

GIF Sundsvall-Åtvidabergs FF 2-0(1-0)

Matchen:

Superettans trea Sundsvall tog emot tabelltvåan Åtvidaberg i omgångens riktiga toppmatch. Senast slog Åtvidaberg Sundsvall med 3-1 på hemmaplan, men idag skulle det bli ombytta roller. Denna gång lyckades inte Åtvidaberg komma till avslut på mål en enda gång under den första halvleken. En halvlek som länge såg ut att bli mållös med ett visst övertag till Giffarna, men hemmalaget lyckades ta ledningen alldeles innan paus genom ett mål av Tarmo Neemelo, efter förarbete av anfallaren Johan Patriksson.

– Jag fick bollen på kanten och drev in i banan mellan försvararna och slog ett hårt inlägg efter marken och då kom Tarmo (Neemelo) fram och slog in bollen, säger Sundsvalls Johan Patriksson till Fotbollsverige.se.

Den andra halvleken såg länge ut att bli mållös, trots Åtvidaberg spelade upp sig ordentligt. Från att inte ha haft ett enda skott på mål blev de laget som producerade mest under den andra halvleken. Dock förblev de utan mål i protokollet, utan istället var det Sundsvall som kunde punktera matchen genom dagens andra mål i den 80:e minuten. Även denna gång signerat utav Tarmo Neemelo.

- Sundsvall är starka hemma, så man får väl säga att en seger var på de här matcherna är rättvist. Det är ju bättre än med två kryss, trots att det känns jobbigt just nu. Man får glädja sig åt att man får se många landskap på vägen hem, säger Åtvidabergs assisterande tränare Andreas Thomson till Fotbollsverige.se.

Sundsvall kunde efter dagens seger byta plats med före detta andraplacerade Åtvidaberg i Superettanstabell.

– Det är ett bra lag vi möter, men vi sprang mycket mer för varandra idag än vad vi gjorde senast och då kommer vi till mycket bättre avslut, säger Johan Patriksson.

Mål: 1–0 (41) Tarmo Neemelo (Johan Patriksson), 2–0 (80) Tarmo Neemelo (Arash Bayat).

Varningar, Sundsvall: Stefan Ålander, Tobias Eriksson.

Domare: Mattias Nyman.

Publik: - på Norrportens Arena.

Sundsvall:

Fredrik Sundfors- Mikael Lustig, Stefan Ålander, Erkan Salik, Abubaker Tabula (46)- Johan Melander, Joel Cedergren, Tobias Eriksson, Arash Bayat- Johan Patriksson (90), Tarmo Neemelo

Avbytare: Kalle Ljungberg (70), Christian Söderberg (46), Patrik Eriksson-Ohlsson (90).

Åtvidaberg:

Henrik Gustafsson- Örjan Bäckstrand, Johan Niklasson, Per Karlsson, Jesper Arvidsson- Hari Radetinac (77), Kristian Bergström, Daniel Johansson, Oscar Möller- Pontus Karlsson (70), Mats Haglund (57).

Avbytare: Emil Nilsson (57), Martin Jönsson (70), Alexander Zaim (77).

IFK Norrköping-Ljungskile SK 2-0(2-0)

Matchen:

I förra omgången åkte Superettans gigant, Norrköping, på säsongens första förlust mot just Ljungskile. Revanschen lät denna gång inte vänta på sig särskilt länge. Trots att Norrköpings och tillika Superettans skytteligaledare Gardar Gunnlaugsson fick lämna planen redan i den femte matchminuten. Redan när matchuret visade 12 minuter gjorde nämligen hemmalaget 1-0 genom Stefan Thordarsson 1-0.

- Thordarsson är bäste man på planen idag, summerar Norrköpings tränaren Mats Jingblad målskyttens insats för Fotbollsverige.se.

Thordarsson fick mersmak av hemmapublikens jubel och ville åtta minuter efter ledningsmålet återigen ta emot jubel och applåder. Det fick han genom att utöka Norrköpings ledning till 2-0 genom att.

2-0 var ett resultat som stod sig halvleken ut och likaså matchen ut. Efter halvtidsvilan.

– Det var en tuff match. På tio minuter släppte vi in två lite onödiga mål, vilket var avgörande, men vi gjorde en jättebra match, säger Ljungskiles tränare David Wilson till Fotbollsverige.se

Trots förlusten är Wilson mycket nöjd.

– Vi visade verkligen stake idag, och vi har tagit tre av sex möjliga poäng av Norrköping. Vi är de enda som tagit tre poäng av dem.

Kvällens revansch emot Ljungskile innebar att Norrköping stärkte sin överlägsna serieledning och nu kan uppvisa ett resultatfacit med imponerande 13 segrar på 16 försök.

– En viktigare seger än man tror. Det var mentalt viktigt, i och med att vi har spelare borta och att vi förlorade senast, säger Norrköpings tränare Mats Jingblad.

Mål: 1–0 (12) Stefan Thordarson (Simon Omekanda), 2–0 (20) Stefan Thordarson.

Varningar, Norrköping: Richard Spong. Ljungskile: Edwin Phiri, Mathias Gravem

Utvisning, Ljungskile: Edwin Phiri.

Domare: Zarko Kovacevic.

Publik: - på Idrottsparken.