Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Svennis: ”Jag var tränare i United”

Publicerad 2013-11-02

Skulle ta över efter Ferguson. Var överens med Berlusconi – nu avslöjar ”Svennis” allt i ny självbiografi: ”Lagrell erbjöd mig förbundskaptensjobbet”

Sven-Göran Eriksson har tränat 16 olika klubbar och landslag.

Men i sin självbiografi ”Svennis: min historia”, som Sportbladet tagit del av, berättar han nu för första gången sanningen om alla klubbar han nobbat eller mist i sista sekunden.

En historia om Maradonas Barcelona, ett klart kontrakt med Manchester United och ett nej tack till svenska landslaget.

”Jag tackade nej för att stanna i Notts County. Det skulle visa sig vara ett stort misstag”, skriver Svennis.

Svennis självbiografi ”Svennis: min historia”

På tisdag släpper Sven-Göran Eriksson självbiografin ”Svennis: min historia”. Sportbladet har tagit del av boken där svensk fotbolls mest framgångsrika tränare sammanfattar sitt liv på världens fotbollsscen. Allt från det första jobbet i Degerfors 1977 till hans nuvarande tränarpost i kinesiska Guangzhou, en berättelse om 17 anställningar över hela världen med ligatitlar, cupsegrar och misslyckanden.

Men i boken avslöjar också Sven-Göran Eriksson för första gången om det hemliga spel bakom kulisserna där hans fotbollskarriär kunde ha tagit helt nya vändningar.

”Lämnade mitt i natten”

Han kunde till exempel fått träna självaste Diego Maradona i Barcelona. Det var efter framgångar i först Göteborg och sedan Benfica som Svennis 1984 började få anbud av riktiga storklubbar. Han berättar hur Roma var först, men regler i Serie A om att utländska tränare inte var tillåtna avskräckte en aning. Då kom anbudet från Barcelona om att ta över storklubben, men trots att Maradona nyligen kommit till klubben valde Svennis Rom.

Under sina år i Italien hinner han träna Roma, Fiorentina, Sampdoria och Lazio, men också tacka nej till Juventus och ha hemliga möten med Silvio Berlusconi om tränarjobbet hos de blivande Europa-dominanterna Milan.

”Det var mycket hemligt. Mitt i natten lämnade jag hemmet och körde till en mataffär i närheten. Där på parkeringsplatsen väntade en bil som körde mig till Berlusconis lägenhet. Den var grandios. /.../ Berlusconi tittade på mig och sa:

’Vi ska byta tränare och vill ha dig. Är du intresserad?’.

Det var klart jag var intresserad.”

Men när parterna var överens om lönen så fick Berlusconi förklarat för sig att Svennis hade ett år kvar på sitt kontrakt med Roma, styrt av politiskt viktige senator Dino Viola och affären blåstes av för att gynna Silvios kontakter i maktens korridorer.

Nobbade Blågult

Det här var 1986, det skulle dröja drygt 15 år till innan han var nära en så stor klubb igen. Då, under säsongen 2001/2002, var Sven-Göran Eriksson förbundskapten för England med kontrakt över VM 2006.

Nu avslöjar Svennis att han var redo att bryta det avtalet för att träna Manchester United. Han hade till och med ett kontrakt underskrivet efter ett hemligt möte med vd Peter Kenyon.

”Det skrevs på ett kontrakt: jag var Manchester Uniteds näste tränare. Ett par veckor gick och en dag ringde Pini (Zahavi, agent, red. anm.) igen. De ville ha ett nytt möte på samma klubb i London. När jag kom dit kände jag att någonting var fel. Peter Kenyon förklarade att Ferguson hade ändrat sig. Han ville inte lämna trots allt, utan hade kommit överens om att stanna i tre år till.”.

Det finns ett tränarjobb Svennis förknippats med fler gånger än något annat, det som svensk förbundskapten. I självbiografin tar han bladet från munnen om turerna kring tillsättningen av Erik Hamrén. Där Lars-Åke Lagrell menade att han bara hört sig för med Eriksson menar Svennis att han nobbade det för sitt nya uppdrag i Notts County.

”Ett stort misstag”

”Jag kunde inte lämna Notts County. Vi kom överens om att inte ge några kommentarer till tidningarna. Några veckor senare blev det klart att Erik Hamrén skulle ta över det svenska landslaget. Då gick Lagrell av någon anledning ut i media och sa att han aldrig erbjudit mig förbundskaptensjobbet. Det var inte sant. Det gjorde han, och jag tackade nej för att kunna stanna i Notts County. Det skulle visa sig vara ett stort misstag”.

Alla klubbar Svennis varit nära att ta över eller nobbat genom åren

1984: Barcelona

Barcelona var inte samma storlag som nu, men med en ung Diego Maradona i laget var de på väg uppåt. Men Italien och Roma lockade till slut mer och Svennis tackade nej till Barcas bud.

1986: Juventus

Dåvarande agenten Börje Lantz förhandlar i hemlighet fram ett kontrakt med mäktiga Juventus. Men med ett Roma på uppgång vill inte Svennis lämna. Han berättar i boken hur han kallats ointelligent av ägaren Gianni Agnelli för att ha tackat nej.

1986: Milan

Silvio Berlusconi stod i startgroparna för en jättesatsning och ville byta ut Nisse Liedholm mot en annan svensk. Men trots att allt var klart satte Berlusconis politiska ambitioner stopp. Kontakten med Svennis dåvarande arbetsgivare Dino Viola var viktigare.

1992: USA

När Svennis vill lämna ett Benfica på nedgång hör sig USA:s förbundsordförande Snuil Gulati sig för, han vill att svensken ska träna USA över hemma-VM 1994. Men dålig lön och svag fotbollskultur gör att han nobbar.

1992: Bayern München

Bayern hade sparkat Jupp Heyneckes efter en usel säsong och Karl-Heinz Rummenigge gjorde hembesök i Portugal för att värva Svennis. Men Italien lockade mer än en tysk liga som tappat lite i status.

1997: Blackburn

Britterna vann Premier League 1995 och Svennis tackade först ja till att ta över klubben. Men när han inte fick ta med sig Roberto Mancini dit och Lazio dök upp med ett bättre erbjudande backade han ur avtalet och hjälpte klubben värva Roy Hodgson i stället.

2001/02: Manchester United

Ett avtal är underskrivet med världens då kanske mäktigaste klubb. Svennis stod redo att hoppa av förbundskaptensjobbet i England och över efter Sir Alex Ferguson. Men skotten ändrade sig och Eriksson blev kvar.

2002/03 CSKA Mosvka

Strax innan Roman Abramovitj tar över Chelsea vill han köpa en klubb i Moskva. Han rådfrågar först Svennis om vilken som har störst potential. Sen erbjuder han Eriksson posten som tränare om han köper CSKA. Sven-Göran tackar nej och köpet blir heller aldrig av.

2003 och 2004: Chelsea

När Roman Abramotvitj köper Chelsea återupprepas historien. Sven-Göran Eriksson rådfrågas och erbjuds sedan jobbet. Men tackar nej med sitt förbundskaptensjobb i åtanke.

Men ett år senare när Claudio Ranieri sparkades återkom erbjudandet. Den här gången ville Eriksson tacka ja. Men förhandlingarna med klubben avslöjades och det blev en mediestorm. Det slutade i stället med fördubblad lön från FA och förlängt kontrakt till 2008.

2007: Dynamo Kiev

En arbetslös Sven-Göran Eriksson erbjuds jobbet som Dynamo Kievs tränare. Tanken från klubb och förbund (som leddes av två bröder) var att Svennis skulle gå från tränare i Kiev till Ukrainska landslaget fram emot EM på hemmaplan 2012. Men Manchester City kom i mellan.

2010: Nigeria

Det var inte bara Lars Lagerbäck som var tilltänkt som tränare för Nigeria inför VM 2010. Men Svennis gillade inte korsförhöret han utsattes för av diverse nigerianska fotbollspampar. Det slutar med att han strax därefter tar över Elfenbenskusten i stället.

2010: Sverige

Lars Lagerbäck avgick och snabbt spekulerades det vilt kring hans efterträdare. Svennis hävdar att han haft ett ständigt erbjudande att ta över och nu fick en ny konkret förfrågan, men tackade nej på grund av sitt nya jobb i Notts County.

2013: 1860 München

Efter en kort sejour i Thailand var dök erbjudande om både 1860 München och Ukrainas landslag upp. I München hade man en rik jordansk investerare och plötsligt basunerade man ut att affären är klar, fast så inte var fallet. Ukraina backade ur när han la fram sina lönekrav. Det blev i stället en roll som sportchef i Dubai.

Följ ämnen i artikeln