Dagens namn: Ludvig, Love

Här urartar finalen i Copa Libertadores

Publicerad 2011-06-23

Penarol ”provocerades” av Santos-fan – gick till attack med sparkar och slag

Supertalangen Neymars uppvisning i finalen av Copa Libertadores överskuggades av en mindre skandal.

Efter slutsignal ”provocerades” förlorande laget Penarol av ett Santos-fan – och iscensatte ett slagsmål på plan.

– De var en värdig motståndare, men vet inte hur man tar en förlust, säger Santos-spelaren Leo.

Neymar i blickfånget Gjorde mål – och slogs – i natt.

Första finalmatchen i Sydamerikas svar på Champions League slutade mållöst, 0-0.

I nattens returmöte dröjde det till början av andra halvlek innan det äntligen blev ett mål – och det var ingen annan än supertalangen Neymar, 19, som bröt dödläget.

En av fotbollsvärldens mest eftertraktade byten använde högerdojan och placerade kontrollerat bollen lågt vid sin närmsta stolpe.

Högerbacken Danilo ökade sedan på till 2-0 och Santos mästartitel var i hamn – klubbens första sedan Pelés dubbel 1962-63.

”Har skrivit historia”

Penarol från Uruguay reducerade i 80:e minuten vilket fastställde slutresultatet till 2-1.

– Det är mitt livs lyckligaste dag. Jag har skrivit historia. Vi förtjänade titeln och ska fira, sade Neymar efter matchen.

Fira, ja. Efter slutsignalen utbröt tumult då ett par av Penarols spelare provocerades av ett jublande Santos-fan som tagit sig in på planen.

Flera spelare och ledare började sparkas och slåss och polis tvingades ingripa.

– En supporter kom in på plan och provocerade oss. De måste lära sig hur man firar en seger. Vi hade ju accepterat förlusten, sade Penarols forward Alejandro Martinuccio till AP.

Lämnar Neymar nu?

Ingen ska ha blivit allvarligt skadad i tumultet och Penarols spelare återvände senare till planen för att ta emot sina silvermedaljer.

– De var en värdig motståndare, men vet inte hur man tar en förlust, sade Santos-spelaren Leo om efterspelet.

Segern innebär att Santos nu vunnit tre Copa Libertadores-titlar, lika många som Sao Paulo. Nattens triumf bevittnades av klubb-ikonen Pelé och innebär också att Santos belönas med en plats i klubb-VM senare i år.

Frågan är om Neymar finns kvar i laget då?