Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Helge

Receptet: Göra som U21-herrarna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-14

Vi har sett effekten på herrsidan.

Nu är det dags för damernas motsvarigheter till Emir Bajrami, Mikael Lustig och Martin Olsson att slå igenom.

– Vi drar jättemånga paralleller till herrarnas U21-landslag, säger Calle Barrling, förbundskapten för U20-landslaget som i går tog en historisk seger i sitt första VM.

Förra sommaren charmades fotbollsverige av herr­arnas U21-landslag som gjorde succé i EM.

Flera av spelarna har därefter tagit klivet in i A-landslaget.

Nu förväntas samma effekt ske på damsidan – med start i går då Sverige vann med 2–1 i premiärmatchen mot Nya Zeeland i U20-VM.

Att så är fallet tror både VM-lagets förbundskapten Calle Barrling och A-landslagets förbundskapten Thomas Dennerby.

– Jag tror att det är rätt många som kommer kunna ta steget till A-landslaget för det är en fantastisk fin generation, säger Dennerby och Barrling tvekar inte att dra paralleller till herrsidan:

– Det finns många lik­heter. Och vi har jämfört själva, vi tar ibland klipp från U21-landslaget. Vi började vårt första läger i januari med att visa trekvart från herrarnas U21-landslag.

Ser helt ny spelartyp

Han tror att en bidragande orsak till utvecklingen är det talangprojekt som start­ade 1998, som han själv har arbetat med.

– Talangprojektet har varit ett jämställt projekt, nätverken har funnits kring flickorna precis som kring pojkarna, säger Calle Barrling.

I U20-landslaget ser han en helt ny spelartyp, precis som han noterat finns på herrsidan.

– Kantspelare som Olivia Schough, Antonia Göransson (gårdagens matchhjälte) och Lisa Klinga (som missar VM på grund av skada) är tre spelartyper som jag inte tycker att vi har haft tidigare, varken på damsidan eller pojksidan, säger Barrling.

– Vi har sökt spelare som har de här kvaliteterna, som Olivia, en yttermittfält­spelare som kan slå sin spelare – som Emir Bajrami. Det är ingen slump att den typen av spelare dyker upp i dag.

Förbundskaptenen drar också liknelser mellan Linnea Liljegärd och Ola Toivonen. Liljegärd som är äldre och redan slagit sig in i A-landslaget.

Svåraste gruppen

I VM hoppas Calle Barrling att framtidsnamnen ska kliva fram ordentligt. Trots att svenskorna spelar i turneringens svåraste grupp.

Näst på tur: Brasilien, och favorittippade Nordkorea.

– Vi vet att det är en väldigt tuff lottning, men jag tror det passar oss. Vi har haft svårt att föra matcher, säger Barrling.

– Brasilien är en fantastisk stor nation och blir en svår nöt. Nordkorea har varit med i två VM – vunnit ena gången och varit i final den andra.