0–1 Larmin Ousman (57), 0–2 Johan Patriksson (60).

Varningar, Norrköping: Grant Igesund, Anders Whass (avstängd).

Ljungskile: Anders Augustsson (avstängd).

Utvisning, Norrköping: Bruno Santos (85).

Publik: 3 466 (på Idrottsparken).

Domare: Michael Lerjéus.

Matchen

Ljungskile inledde bäst och i den sjunde minuten hade Jörgen Wålemark ett friläge men Mikael Roth täckte hans avslut till hörna. Efter tio minuter ändrade matchen karaktär och Norrköping tog över taktpinnen helt. Mellan 10:e och 25:e minuten spelade IFK riktigt bra. Man visade upp ett snabbt och rörligt anfallsspel vilket gav flera fina lägen. Den bästa chansen hade Anders Whass när han nickade en hörna i ribban efter 23 minuter. Fem minuter senare var det dock kvitterat i träträffar då Pavey skruvade en frispark i ribban.

Mot slutet av halvleken tog gästerna hand om kommandot igen och i den 42:a minuten ledde ett snyggt anfall fram till en fristående Johan Patriksson som säkert placerade bollen i mål. Den assisterande domaren vinkade dock högst tveksamt för offside och 0-0 stod sig i paus.

Ljungskile öppnade piggt även i den andra halvleken och nu fick man också utdelning. Norrköping hade visserligen halvlekens första målchans när Stefan Thordarson kom fri med Nicklas Svensson men minuten senare tog gästerna ledningen genom Larmin Ousman och ytterligare tre minuter senare agerade hemmaförsvaret ånyo tveksamt när Johan Patriksson nickade in 0-2.

Efter de två snabba målen gav Norrköping mer eller mindre upp. Hemmatränaren Tony Martinsson försökte förvisso få fart på offensiven genom att gå ner på en trebackslinje men kämpaviljan hos merparten av IFK-spelarna saknades den här kvällen. Man var stillastående och uppträde frustrerat vilket gav ett smart spelande Ljungskile en ganska behaglig resa till slutsignalen.

– Jag är väldigt stolt över killarna idag. Dom måste verkligen ha beröm. Vi gjorde två snygga mål och hade bud på flera. Och vår andra halvlek är kanske den bästa vi gjort på bortaplan i år, sa en nöjd David Wilson till Ljungskiles hemsida.

Lika nöjd var dock inte LSK-tränaren med Thordarsons närkampsspel.

– Han sänkte ju både Leinar och Darko och var nära att sänka även Senften. Att inte domaren markerar det tidigare. Han spelar så i hela matchen och använder armbågarna i varenda närkamp. Han är koko, menade Wilson.

Efter en ganska jämn match i en timme vek IFK ner sig helt efter de två snabba bakslängesmålen och till slut kändes Ljungskile seger fullt rättvis.

IFK Norrköping

Andreas Lindberg – Anders Whass, Mikael Roth, Richard Spong (Andreas Alm, 65), Patrik Jönsson – Siyabonga Siphika – Grant Igesund (Mikael Torin, 59), Abder Kabous, Markus Hansson (Patrik Svensson, 75) – Bruno Santos, Stefan Thordarson.

Ljungskile

Nicklas Svensson – David Leinar, Markus Senften, Darko Matijevic (Dorde Uzelac, 94), Daniel Berg – Kenny Pavey, Anders Augustsson, Jon Stockhaus (Alexandar Kitic, 11), Larmin Ousman – Jörgen Wålemark, Johan Patriksson (Nenad Vukcevic, 80).

AIK 3 (2)

Örebro SK 1 (0)

1–0 Kristian Haynes (15), 2–0 Mats Rubarth (25), 2–1 Patrik Anttonen (47), 3–1 Nicklas Carlsson (60).

Varningar, AIK: Jimmy Tamandi.

ÖSK: -.

Publik: 11 413 (på Råsunda).

Domare: Markus Strömbergsson.

Matchen

Efter en jämn inledning de första tio minuterna med ganska hafsigt spel och många felpass från båda lagen tog AIK hand om kommandot. I den 15:e minuten gjorde en friställd Kristian Haynes 1-0 och det målet släppte nervknutarna hos hemmalaget som tog över föreställningen helt. AIK:s omställningar var effektiva och Daniel Tjernström hade ett bra läge innan Mats Rubarth utökade ledningen efter ett mönsteranfall i den 25:e minuten.

Efter 2-0-målet blev AIK:s dominans om än större. Örebro SK agerade stressat och tappade ofta boll på mitten. Man saknade aggressivitet och lämnade alldeles för stora ytor till Derek Boateng och Rubarth som dominerade mittfältet. I slutet av halvleken hade Daniel Östlundh och Haynes ytterligare kanonlägen och 2-0 i paus var klart i underkant.

ÖSK fick dock kontakt i början av andra halvlek när Patrik Anttonen reducerade. Efter det jämnades spelet ut och hemmalaget började visa lite negativa tendenser men i den 60:e minuten nådde Nicklas Carlsson högst på en av Haynes välslagna hörnor och nickade in 3-1.

Därefter hade AIK bra kontroll på händelserna halvleken ut och man var också närmare 4-1 än ÖSK var en reducering.

AIK

Daniel Örlund – Jimmy Tamandi, Nicklas Carlsson, Niklas Sandberg, Markus Karlsson – Arash Talebinejad (Andreas Eriksson, 69), Daniel Tjernström, Derek Boateng, Mats Rubarth (Gabriel Petrovic, 80) – Kristian Haynes (Daniel Hoch, 80), Dennis Östlundh..

Örebro SK

Peter Westman – Axel Kjäll (Fredrik Samuelsson, 46), Thomas Andersson, Magnus Samuelsson, Joel Riddez – Angel Carreno, Fredrik Nordback, Lars Larsen, Patrik Anttonen – Emra Tahiri (Paul Munster, 58), Jon Lundblad (Patrik Haginge, 82).

Öster 1 (1)

Åtvidaberg 0 (0)

1–0 Pär Cederqvist (3).

Varningar, Öster: Emin Nouri (avstängd), Peter Sedunov.

Åtvidaberg: Fredrik Elgström (avstängd), Yannick Bapupa, Eddie Åhman (avstängd).

Publik: 3 892 (på Värendsvallen).

Domare: Per-Anders Andersson.

Matchen

Öster fick en fin start på matchen när Pär Cederqvist nickade in en hörna i den tredje minuten. Därefter handlade det mesta om Åtvidberg. Gästerna dominerade spelet stort medan hemmalaget mest sprang och jagade boll. ÅFF fick dock sällan ut något av sitt övertag och när man väl kom in i straffområdet stötte man på sina överman i det stabila mittbacksparet Marco Da Silva och Fredrik Bild.

Andra halvlek fortsatte på samma sätt. Åtvidaberg var spelskickligare och styrde och ställde på mitten men några riktigt farliga lägen lyckades man inte vaska fram. Sista kvarten gick gästerna över till en än mer offensiv uppställning vilket också gjorde dem sårbara bakåt och i slutet av matchen hade Öster flera chanser till att utöka ledningen varav Cederqvists friläge var den allra bästa.

Öster

Björn Stringheim – Markus Jonsson, Marco Da Silva, Fredrik Bild, Emin Nouri – Daniel Svensson (Denis Velic, 66), Fredrik Gustafson, Peter Wibrån – Martin Claesson (Peter Sedunov, 46), Pär Cederqvist, John Pelu (John Sallhag, 90).

Åtvidaberg

Ola Svensson – Eddie Åhman, Daniel Johansson, Richard Ekunde, Fredrik Elgström (Tommy Thelin, 61) – Martin Jönsson, Kristian Bergström, Imad Shhadeh – Yannick Bapupa, Sheriff Suma (Arsim Gashi, 69), Pontus Karlsson.

Falkenberg 2 (2)

Gais 2 (1)

0–1 Bobbie Friberg da Cruz (3), 1–1 Viktor Elm (34), 2–1 Björn Carlsson (43), 2–2 Kwame Amoateng (88).

Varningar, Falkenberg: Emil Backlund, Björn Carlsson.

Gais: -.

Publik: 2 137 (på Falkenbergs IP).

Domare: Jonas Karlsson.

Matchen

Gais öppnade aggressivt och det gav en omgående utdelning när Bobbie Friberg da Cruz höll sig framme på en hörna och slog in 0-1 redan efter tre minuter. Det tog en stund för Falkenberg att hitta sina positioner men efterhand kämpade man sig in matchen. Deras anfallsspel var dock långsamt och förutsägbart och man hade mycket svårt att skapa några klara chanser mot ett stabilt Gais-försvar. Gästerna verkade att ha bra kontroll på matchen när Marthin Möller fick till ett bra inlägg som Viktor Elm snyggt slog in på volley till 1-1.

I den 41:a minuten tvingades målvakten Dime Jankulovski utgå efter en tidigare smäll. Superettan-debuten kunde dock ha börjat roligare för ersättaren Conny Månsson för hans första bollkontakt var när han plockade ut bollen ur nätmaskorna efter att Stefan Rodevåg nickskarvat fram Björn Carlsson som säkert satte dit 2-1.

Första kvarten av andra halvlek bjöd på öppet spel och laget bytte chanser med varandra. Bland annat hade Rodevåg hade två bra lägen för hemmalaget och Wilton Figuiredo ett hårt skott i ribban för gästerna. De sista 25 minuterna tappade Gais allt mer av sitt spel och den förväntade kvitteringsjakten uteblev. Falkenberg hade full kontroll och låg också närmast ytterligare ett mål. FFF såg ut att gå mot en stabil seger mot ett allt mer segt Gais när kvicke inhopparen Kwame Amoateng fick tag på en slarvig bakåtpassning från David Svensson och ganska oförtjänt satte 2-2 bakom en chanslös Tommy Naurin i den 88:e minuten.

– Jag skulle spela hem till "Lunkan" (Patrik Lundgren), på hans vänsterfot och såg inte att Gaisspelaren låg där. Jag vet vad alla tänker. Det får jag ta, sa en olycklig David Svensson till Hallands Nyheter.

En bitter poängförlust för Falkenberg som överlag gjorde en väl genomförd match. Gais var återigen tveksamt och man är långt ifrån vårformen just nu.

Falkenberg

Tommy Naurin – Marcus Persson, Jens Gustafsson, Patrik Lundgren, Marthin Möller – Emil Backlund (Johan Claesson, 69), David Svensson, Viktor Elm, Björn Carlsson – Stefan Rodevåg, David Elm (Patrik Larsson, 69).

Gais

Dime Jankulovski (Conny Månsson, 41) – Bobbie Friberg da Cruz, Mattias Östberg, Magnus Jacobsson, Daniel Blomgren – Stefan Vennberg, Fredrik Lundgren, Wilton Figuiredo, Daniel Nicklasson (Thomas Heed, 68) – Mathias Gravem, Joseph Cole (Kwame Amoateng, 76).

Trelleborg 1 (1)

Boden 2 (0)

1–0 Patrik Redo (4), 1–1 Herish Kuhi (74), 1–2 Peter Gitselov (94).

Varningar, Trelleborg: Mattias Thylander, Ivica Skiljo.

Boden: Patrik Sundqvist (avstängd), Espen Minde, Pascal.

Publik: 1 293 (på Vångavallen).

Domare: Henrik Nystrup-Kragh.

Matchen

Trelleborg fick en bra start när Patrik Redo – som var åter i startelvan efter en kortare strejk – gjorde 1-0 i den fjärde minuten efter en dålig rensning av Kenny Stamatopoulos. Därefter dog matchen. Boden var minst och dåligt och förde spelet men båda lagen hade stora problem i passningsspelet och målchanserna var lätträknade.

I andra halvlek var spelet något bättre och det var främst gästerna som stod för den kvalitativa höjningen. Boden tog över mer och mer ju längre matchen led och fullt logiskt kom också kvitteringen genom Herish Kuhi i den 74:e minuten. Därefter sjönk tempot igen och det såg mest ut som om båda lagen inväntade slutsignalen. På fyra minuters stopptid fick dock Boden en frispark i bra läge som Peter Gitsélov förvaltade på bästa sätt genom slå upp den i krysset bakom en chanslös Richard Richardsson.

– Vi fick vad vi förtjänade. Första halvleken var eländigt dålig. Det blev lite bättre i den andra men vi släpper ändå in två mål. Vi är dåliga på fasta situationer och har en dålig inställning. Det känns som om vi är lite bekväma. Vi kan glömma avancemang upp i tabellen efter denna match, sa en missnöjd Conny Karlsson till TFF:s hemsida.

En överlag medioker match där Boden dock var minst dåligt och vann ganska rättvis till slut.

Trelleborg

Richard Richardsson – Dennis Melander, Thommie Persson, Ivica Skiljo, Mikael Bengtsson – Patrick Nilsson, Mattias Thylander (Linus Malmqvist, 68), Jonas Bjurström (Emil Mårtensson, 81), Jimmie Augustsson – Jetullah Bahtiri (Alexander Steen, 46), Patrik Redo.

Boden

Kenny Stamatopoulos – Max Fuxberg (Rickard Nilsson, 79), Destin Makumbu, Daniel Torres, Patrik Sundqvist – Mtaka Simba, Peter Gitsélov, Andreas Ingel, Victor Brännström (Espen Minde, 64) – Fredrik Norberg (Pascal, 70), Herish Kuhi.

Västerås SK 1 (1)

Västra Frölunda 2 (0)

1–0 Joonas Botold (45+3), 1–1 Mattias Andersson (49), 1–2 Eddy Lopez (62).

Varningar, VSK: Dragomir Draganov, Christian Söderberg, Johan Svensson (avstängd).

Frölunda: Eddy Lopez, Jesper Johansson.

Utvisningar, VSK: Martin Andersson (58), Anton Holmberg (59), Christian Söderberg (93).

Publik: 1 070 (på Arosvallen).

Domare: Zarko Kovacevic.

Matchen

Västra Frölunda var det klart bättre laget och dominerade den första halvleken stort. Nybildade anfallsparet Eddy Lopez och Peter Nyström oroade Västerås SK:s backlinje hela tiden och gästerna hade bland annat tre bollar på mållinjen och ett missat friläge. VSK hade klara problem under större delen av halvleken men på tre minuters stopptid tar man ändå – högst oförtjänt – ledningen genom Joonas Botold.

Frölunda kom dock tillbaka snabbt när – matchens lirare – Mattias Andersson kvitterade i den 49:e minuten. Gästerna var fortsatt klart bättre och i den 58:e minuten blev Martin Andersson frilägesutvisad efter att ha dragit ner pigge Nyström. Minuten senare tappade Anton Holmberg humöret och drog på sig sin andra varning.

– Det finns ingen ursäkt. Jag blev förbannad. Det är väl allt, situationen som vi befinner oss i, man mår som skit redan och så kommer det en sån här sopa (Zarko Kovacevic). Jag klarade inte av det, tyvärr, sa Holmberg till VLT.

Med två man mindre fick VSK om än större problem och det dröjde endast tre minuter innan Eddy Lopez gav Frölunda ledningen efter en hörna. Därefter kunde gästerna utan några större problem kontrollera matchen tiden ut. På övertid blev sedan även Christian Söderberg frilägesutvisad.

En mycket rättvis bortaseger. Frölunda var det klart bättre laget även innan utvisningarna och 21-3 i avslut till gästernas fördel talar sitt tydliga språk. De tre poängen gav Frölunda förnyat hopp i bottenstriden men för VSK ser det dystert ut. Inte nog med att laget har sju poäng upp till strecket man har också fyra man avstängda i nästa match mot Falkenberg.

Västerås SK

David Wikström – Martin Andersson, Andrew Kelly, Jonas Stark, Christian Söderberg – Joonas Botold, Johan Svensson, David Curtolo (Benjamin Webster, 63), Niclas Hikes (Andreas Eriksson, 46) – Anton Holmberg, Dragomir Draganov (Peter Markstedt, 69).

Västra Frölunda

Joakim Olsson – Erik Friberg, Jesper Johansson, Mohammed Ali Khan, Anildo Spencer – Chay Hews, Ivan Ottordahl, Martin Smedberg, Mattias Andersson – Eddy Lopez (Arash Bajat, 70), Peter Nyström.

Degerfors 1 (0)

Mjällby 2 (2)

0–1 Marcus Ekenberg (32), 0–2 Simon Sjöfors (42), 1–2 Shpetim Hasani (47).

Varningar, Degerfors: Ola Toivonen, Henrik Berger.

Mjällby: Dusan Melichárek.

Publik: 2 312 (på Stora Valla).

Domare: Keijo Hyvärinen.

Matchen

Efter en tids missnöje bland spelarna valde Mjällbys styrelse att säga upp Sören Cratz i veckan och den förändringen fick önskad effekt direkt. Degerfors förde förvisso spelet under den första halvleken men det var mest sidledsspel i lågt tempo och man hade mycket svårt att skapa något mot ett samlat bortaförsvar. Mjällby spelade smart på kontring men det var främst på fasta situationer det blev riktigt farligt. Pavel Zavadils välslagna hörnor skapade ständig oreda i Degerfors-försvaret och gästernas båda mål kom också genom fast situationer. Först nickade Marcus Ekenberg in ett långt inkast och sedan höll sig Simon Sjöfors framme på en Zavadil-hörna. Degerfors fick dock en bra start på andra halvlek när Shpetim Hasani nickade in reduceringen i den 47:e minuten. Hemmalaget dominerade sedan resten av matchen men trots stundtals bra tryck och bland annat en nick i ribban av Hasani i den 80:e minuten lyckades Mjällby hålla undan tiden ut.

En totalt sett ganska välförtjänt seger för ett viljestarkt och smart spelande Mjällby.

Degerfors

Sebastian Karlsson – Anders Sulisalo, Mikael Mårtensson, Stefan Larsson, Emil Johansson (Fredrik Nilsson, 70) – Jonas Lindskog, Martin Sjölund (Tobias Larsson, 46) – Tobias Solberg (Jonas Bergman, 46), Ola Toivonen, Henrik Berger – Shpetim Hasani.

Mjällby

Dusan Melichárek – Daniel Nilsson, Marcus Lindberg, Robin Cederberg, Richard Sandström (Alexander Malmström, 81) – Marcus Ekenberg (Lukás Rohovsky, 85), Peter Hiir-Salakka, Pavel Zavadil, Johan Svensson – Simon Sjöfors, Fredrik Olsson (Tobias Johansson, 70).

Väsby United 3 (1)

BP 1 (0)

1–0 Daniel Arnefjord (20), 1–1 Olof Guterstam (51), 2–1 Kutshi Kanga (59), 3–1 Peter Holm (83).

Varningar, Väsby: Erik Sundin, Peter Holm, Özgur Yasar.

BP: -.

Utvisning, BP: Martin Ekström (49).

Publik: 492 (på Vilundavallen).

Domare: Jonas Eriksson.

Matchen

Väsby inledde piggast och skapade ett par halvchanser de första tio minuterna. Därefter blev spelet jämnare och i den 17:e minuten hade BP matchens dittills bästa chans när Gabriel Özkan träffade stolpen. Fyra minuter senare tog Väsby ledningen när Daniel Arnefjord ostört kunde nicka in en hörna. Väsby var mer inspirerat och aggressivt än BP och halvtidsledningen var helt i sin ordning.

BP kom ut som ett nytt lag efter paus och satte press på Väsby men i den 49:e minuten blev man decimerat då Martin Ekström drog på sig sitt andra gula kort. BP fortsatte trots detta sin uppryckning och två minuter senare svarade BP:s bäste – Olof Guterstam – för en stark prestation när han kvitterade. Gästernas glädje blev dock kortvarig då inbytte Kutshi Kanga åter gav Väsby ledningen i den 59:e minuten.

Sista halvtimmen av matchen hade ett decimerat BP allt svårare att hävda sig och Väsby var närmare 3-1 än bortalaget var en kvittering. Det definitiva avgörandet kom också i den 83:e minuten när Peter Holm snappade upp en slarvig bakåtpassning från Özkan.

– Alla spelarna visste vad som gällde, men ett derby är alltid ett derby. Där kan allting hända och när vi nu inledde svagt med mycket dålig aggressivitet så hamnade vi tidigt i underläge, sa Claes Eriksson till BP:s hemsida.

En överlag sett rättvis seger för ett heltänt Väsby. BP – utan viktiga duon Thomas Lagerlöf och Olle Kullinger – kom bara stundtals upp i normal standard.