Efter Falcaos show – Atletico mästare

Uppdaterad 2012-05-10 | Publicerad 2012-05-09

Europa League-finalen blev Radamel Falcaos show.

Precis som hela turneringen.

Med två mål skapade han historia – när hans Atletico Madrid vann med 3–0 mot Athletic Bilbao.

– När jag kom till Atlético sa jag att det var för att vinna titlar. Jag vill tillägna den här till min familj och till Gud, säger Falcao enligt Marca.

Atletico Madrid är det enda spanska lag som lyckats erövra en Europatitel den här säsongen.

Det efter Europa League-finalsegern mot Athletic Bilbao – där en van hjälte stal föreställningen.

Det var i sjätte minuten som Radamel Falcao hamnade en-mot-en i straffområdet med Bilbaoförsvararen Fernando Amorebieta.

Plötsligt blixtrade han till, lurade Amorebieta med en överstegsfint så att han halkade – och knorrade in ledningsmålet i bortre krysset.

Halvtimmen senare utökade Falcao ledningen med en ny uppvisning.

Klen första av Bilbao

Han fick tag i bollen i straffområdet, men halvvänd bort från målet. Då sulade han den bakom sitt stödjeben, lurade åter igen sin försvarare, och la till synes enkelt in bollen bakom en chanslös Gorka Iraizoz.

Matchen kontrollerades av Atletico och de grönklädda baskerna i Bilbao hade stora problem med att hitta rätt i försvarsspelet i första halvlek.

I andra hade de sina chanser att ta i kapp.

Men den här gången var det en viss måltjuv som hade bestämt sig för att vinna.

Skrev dubbel historia

Radamel Falcao vann Europa League och dess skytteliga med Porto förra året.

Och nu vann hans nya klubb, Atletico Madrid, med 3–0.

Och colombianens dubbla målskytte gjorde honom dubbelt historisk.

Han vann skytteligan med totalt tolv mål. Tvåan Klaas-Jan Huntelaar gjorde tio.

– Jag vill tacka Gud för den här gåvan jag fått. I dag gjorde jag två mål med vänstern, högerfoten fick fungera som stöd, säger Falcao enligt Marca.

Nu är han den förste som vunnit turneringen två år i rad – och dessutom vunnit skytteligan två år i rad.

Med fem minuter kvar utökade brassen Diego ledningen till 3–0 efter att ha drivit bollen nästan från halva planen.