Spanien till kvartsfinal – trots Georgiens chocköppning

Kvitteringen debatterades: ”Svårt att säga”

Uppdaterad 2024-07-01 08.52 | Publicerad 2024-06-30 22.51

Spanien vände underläge till storseger.

Trots Georgiens chockstart var det Spanien som avancerade till EM-kvartsfinal efter en klar 4–1-seger.

– Om vi fortsätter på denna nivå kommer vi att göra stora saker, säger Spaniens Nico Williams i TV4:s sändning.

Fotbolls-EM

Fotbolls- EM: Spelschema med alla matcher och tv-tider

Det spanska segertåget i EM fortsätter.

Men mot EM-debuterande Georgien var det favorittippade spanska laget i brygga.

I alla fall i 21 minuter.

Georgien tog överraskande ledningen i den 18:e minuten efter en skoningslös kontring. En kontring som slutade med att mittbacken Robin Le Normand olyckligt bröstade in i eget mål.

Kvittering efter VAR-granskning

Men Spanien skapade läge efter läge och i 39:e minuten kom kvitteringen genom Rodri.

Innan målet godkändes VAR-granskades det dock då Alvaro Morata, som stod i offsideposition, hade hoppat undan och frågan var om det störde målvakten Giorgi Mamardashvili.

Det bedömdes det inte ha gjort.

”Svårt att säga”

I TV4:s studio i halvtid diskuterades det huruvida målet borde ha godkänts. Experten Siavoush Fallahi menade att det var offside, och den tidigare landslagsmittfältaren Albin Ekdal var mer eller mindre inne på samma spår.

– Jag är halvt beredd att hålla med. Det är en bedömningsfråga. Det är svårt att säga om det ska vara mål eller inte, säger han i sändningen.

Tidigt i andra halvlek kom 2–1.

16-årige Lamine Yamal hade varit oerhört nära att med en frispark ge spanjorerna ledningen. En halv minut senare fick han tillbaka bollen och skickade in ett inlägg som Fabian Ruiz nickade in.

Stormöte i kvartsfinalen

Spanien vann till slut med 4–1 efter bland annat ett vackert solomål av Nico Williams.

Nu vankas det stormöte i kvartsfinalen i Stuttgart på fredag. Då väntar nämligen hemmanationen Tyskland för Spanien.

För Georgien är ett, trots förlusten, framgångsrikt EM över.

– Vi var kanske inte tillräckligt erfarna men vi kommer att ta steg framåt. Självklart kommer vi att spela fler turneringar eftersom vi förtjänar det, säger stjärnan Khvicha Kvaratskhelia.