Frändén: Det går inte att göra något åt detta Spanien

La Roja seglar vidare i EM, mot en kvartsfinal som får det att vattnas i munnen.

Hand upp, den som redan längtar efter Spanien – Tyskland på fredag!

Fotbolls-EM

Fotbolls- EM: Spelschema med alla matcher och tv-tider

Slovakien hade skickat en varning bara minuter före avspark i Köln: De små landslagen säljer sig dyrt i den här turneringen.

England uppträdde chockskadat i goda 90 minuter i åttondelsfinalen i Gelsenkirchen, lite som de för all del gjort från andra halvlek av första matchen i detta EM. Förlängningsbataljen mot Slovakien var en påminnelse om att också rätt anonyma smålag från öst spelar med kunnande nog att skada de största.

Georgien är något annat än Slovakien. Men framför allt är Spanien något helt annat än England. Och faktiskt än alla andra i turneringen.

La Roja såg visserligen förvånade ut efter det georgiska ledningsmålet, som i själva verket gick på spanske försvararen Robin Le Normand in i mål. Men de hade dominerat matchen i första kvarten och ett oväntat bakåtmål skulle inte ändra på det. Spanien tuggade igång efter några minuters chockterapi och så var allt som det brukar igen.

Fast allt är ju inte som det brukade i Spanien.

Nico Williams.

När Rodri kvitterade från straffområdeslinjen på ett Nico Williams-inlägg var det på Spaniens femte, sjätte distansskott dittills och då var matchen bara drygt kvarten gammal.

När man ser Luís de la Fuentes röda elva undrar man varför ingen kommit på det här förut. Tänk om vi skulle göra det vi är bäst på; hålla bollen inom laget och passa kort när vi vill och så blanda upp det med att skicka iväg crossbollar nån gång och skjuta från distans när läget kommer?

Det var inte givet att Spaniens kvittering skulle godkännas, för Álvaro Morata stod offside och skymde Giorgi Mamardashvili något i målet. Men Georgiens målvaktsbjässe protesterade inte och det gjorde, av naturliga skäl, inte Rodri heller.

1–1 i paus var förstås en liten skräll i sig – Spaniens bollinnehav skrevs till 86 procent i första halvlek – och georgierna tänkte inte ge upp utan att springa hjärta och lungor ur sig. Turneringens ettrigaste lag spelar fotboll med känslorna på utsidan, men med smartness och list. Får man bollen kastar man sig iväg mot motståndarens straffområde. Står Spaniens målvakt långt ut drar man iväg en lyra och hoppas på det bästa.

Det räckte inte. Det går inte att bända upp oddsen i match efter match och det går inte att göra något åt detta Spanien. Det rann förstås iväg till slut, för spanjorerna har väldigt roligt när de spelar landslagsfotboll igen och de tänkte inte gå och lägga sig utan att ha gjort både två och tre mål till.

Vi kan tala om Nico Williams man mot man, om Dani Carvajals uppoffrande rusher på högerkanten och vi kan inte nog poängtera hur viktig lagpappan Rodri är utan att någonsin ta ljuset från de yngre förmågorna. Vi kommer att tala om Lamine Yamals femton spetsegenskaper i tjugo år till.

Men inte minst är detta en seger för en förbundskapten som vågat bryta med ett destruktivt mönster och givit ett spanskt landslag, som rört sig i destruktiva passningscirklar i nästan tio år, nya verktyg.

Luis de la Fuente har fostrat flera av de här spelarna i ungdomslandslagen, nu förfogar han över turneringens största favoriter. Om det inte vore för vad som väntar. För om fem dagar sälls Spanien mot ett mullrande Tyskland i kvartsfinal inför hemmapubliken i Stuttgart. Det kommer att pratas om en moralisk final på förhand, många tycker redan att det är synd att de två giganterna möts ”för tidigt” i mästerskapet. Men här finns inget att sörja. Det kommer att bli en fantastisk match.

Hur kommer mittbacksparet Le Normand/Laporte att stå upp mot Niclas Füllkrugs panna och tandlösa uppsyn? Vem av Toni Kroos och Rodri kommer hålla i kronometern på mittfältet? Och hur klarar Joshua Kimmich Nico Williams pardonlösa överlappningar?

Jag älskar nästan varje dag av detta europamästerskap, men jag hade teleporterat mig till Mercedes Benz arena på fredag klockan 18 redan i denna stund om jag fick möjligheten.