Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Ska räddas av specialinlägg

Publicerad 2012-05-15

Så ska Elmander få foten att läka i tid: ”Kämpar stenhårt”

Gerndt kan ersätta Elmander.

Glädjebeskedet: Johan ­Elmander är med i EM-truppen.

Frågetecknet: Hinner ­foten läka till första matchen mot Ukraina?

Nödlösningen: Alexander­ Gerndt kan ­ersätta Elmander om ­skadan förvärras.

Beskedet från Galatasarays läkare Kunduracioglu Burak i söndags var dystert. Sprickan i Johan Elmanders högerfot håller honom borta från spel i 6-8 veckor. Efter att landslagsläkaren Leif Swärd klippt bort gipset i går lät det annorlunda.

– Foten är stabil och Johan kan gå på den omedelbart. Nu ska han få specialgjorda inlägg som avlastar men i övrigt ha ledigt i en vecka – en vila som vi bedömer att han behöver ändå efter en lång säsong. Nästa måndag ska han köra igång med rehabträning. Min bedömning är att han ska vara fullt spelbar någonstans i början av juni, säger Leif Swärd.

Förbundskapten Erik Hamrén litar mer på Swärds prognos än Buraks:

– När det gällde Andreas Granqvist sa italienarna (Genoa) att det skulle ta 6–8 veckor, Swärd sa mellan fyra och fem veckor. Jag tror att ”Granen” spelade efter precis fyra och en halv vecka. Leif brukar ha rätt, jag hoppas att han har rätt den här gången.

”Ska göra allt”

Elmander själv är optimistisk:

– Det var vad jag hade hoppats på. Nu ska jag kämpa stenhårt för att komma tillbaka så fort som möjligt och ser fram emot EM. Det har ju varit någonting man har längtat efter länge nu och jag ska göra allt för att kunna vara med på planen i Ukraina, säger han till svenskfotboll.se.

Trots den osäkerhet som finns kring Elmander väljer Erik Hamrén att inte ta ut några reserver på hemmaplan som företrädaren Lars Lagerbäck alltid gjorde.

– Jag vill inte låsa mig utan håller det öppet beroende på vilka egenskaper man söker om någon eventuellt måste lämna truppen, säger Hamrén.

”Vill inte låsa mig”

Skulle Johan Elmanders skada förvärras och han tvingas lämna truppen kan Alexander Gerndt, som i december dömdes av Helsingborgs tingsrätt för att ha misshandlat sin ex-fru, bli aktuell som ersättare i truppen.

– Om vi ska ha Zlatan som nummer tio behöver vi en spelare som löper mycket där framme. (Markus) ­Rosenberg är en sådan spelare, (Tobias) Hysén också plus ett antal andra spelare som vi har runtomkring, exempelvis (Alexander) Gerndt och Marcus Berg. Men Johan är exceptionell i det fallet, säger Erik Hamrén.

Bedömningen: Sportslig

Enligt landslagschefen Lars Richt är bedöm­- ningen kring Gerndt helt och hållet sportslig:

– Vi har försökt att vara tydliga med att lämna över den politiska delen till (SvFF)-styrelsen för att Erik ska kunna koncentrera sig på den sportsliga. Nu var Gerndt fri att tas ut och vi diskuterade aldrig vilken eventuell debatt som kunnat uppstå eftersom det blev de 23 spelare det blev.

Om det sportsliga valet varit Gerndt, då hade ni fått hantera den eventuella debatten efteråt?

– Precis.

Så är läget hos Sveriges EM-motståndare

Den stora snackisen är ifall svenskbekantingen Roy Hodgson ska lyckas bygga ett slagkraftigt lag på kort tid.

En uppgift som blir extra svår utan Wayne Rooney. Unitedstjärnan missar de två första matcherna (mot Frankrike och Sverige) efter ett rött kort i den sista EM-kvalmatchen i höstas.

Bland de som konkurrerar om Rooneys plats finns Andy Carroll, Theo Walcott, Danny Welbeck och Bobby Zamora.

– England ska alltid gå in i en turnering med målsättningen att vinna eftersom vi är en stor fotbollsnation. Det kommer att bli svårt eftersom jag kommer in ganska sent, men jag tror att spelarna skulle bli besvikna om jag försökte mig på något mindre, säger Hodgson till Uefas hemsida.

Hoppas på upprättelse efter fiaskot i VM för två år sedan. Under ledning av förre VM- och EM-guldmedaljören Laurent Blanc har Frankrike byggt ett nytt, starkt lag. Segrar mot Tyskland, Brasilien och England vittnar om det.

Elaka tungor menar att nyutnämnde lagkaptenen och förstemålvakten Hugo Lloris inte har det som krävs för att ryta i från om det skulle behövas. Att han skulle vara för tyst­låten för att leda ”Les Bleus”.

– Du vet inte hur jag är i ett omklädningsrum. Oavsett om jag är lagkapten eller inte så är jag beredd att höja rösten om så skulle krävas. Jag har gjort det förr och jag kan göra det igen, säger han till Uefas hemsida.

Värdnationen dras med mängder av skador. Det är framför allt målvaktssidan som ger förbundskapten Oleg Blochin huvudbry.

Dynamo Kievs 37-årige Oleksandr Sjovkovskyj var tänkt som förstemålvakt men måste genomgå en axeloperation och missar EM. Andremålvakten Andrij Dykan, Spartak Moskva, besväras av en huvudskada. I stället lutar det åt att Andrij Pjatov, Sjaktar Donetsk, får förtroendet.

Trots hemmafördel är det inte många som tror att Ukraina tar sig vidare från gruppen.

Det gör däremot anfallsstjärnan Andrij Voronjin.

– Ingen kunde föreställa sig att Grekland skulle vinna EM 2004, ­säger han till Uefas hemsida.

Följ ämnen i artikeln