Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Supportrarnas oro – att polisen avbryter matcher: ”Tror de kommer testa”

Uppdaterad 2021-03-31 | Publicerad 2021-03-04

Förhoppningen är att publiken ska få återvända till de allsvenska arenorna kommande säsong.

Men supportergrupperna oroas av polisens hårda linje och villkorstrappan. Järnkaminernas ordförande Viktor Adolfsson tror att polisen kommer gå in och bryta matcher – bara för att testa.

– Är det normaltillstånd så tror jag att de kommer testa det ganska snabbt. För att se hur reaktionerna blir, säger han till Sportbladet.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Klubbar, spelare och polis – med undantag för region Stockholm – har uttalat sig. Men hur ser supportrarna på polisens tillämpning av villkorstrappan?

Villkorstrappan är en metod som polisen började tillämpa under 2019. Mest omdiskuterat är polisens befogenhet att krympa åskådarantalet eller helt stänga läktarsektioner om ett fåtal personer missköter sig.

Sportbladet pratade med tre ordföranden från supportergrupper i Malmö FF, AIK och Djurgården för att höra hur supportrarna ser på Polismyndighetens villkorstrappa. MFF Supports ordförande Arvid Falk, Järnkaminernas ordförande Viktor Adolfsson och Allmänna Supporterklubbens vice ordförande Ola Thews.

Det framgår tydligt att samtliga håller villkorstrappan lågt. Arvid Falk betonar att den fungerar bättre nere i Syd, men han ifrågasätter samtidigt polisens metodik.

– Jag ser inte att det finns någon rimlighet i den. Man kan gå in i detalj på den och såga den längs fotknölarna. Det känns som att polisen har bestämt sig för någonting och sen kör de på. De är väldigt okritiska till sina egna beslut på nationell nivå, säger MFF Supports ordförande.

MFF Supports ordförande Arvid Falk

”Problemet är ju att det är för mycket poliser på matcherna”

Järnkaminernas ordförande Viktor Adolfsson menar att det är en metod som utgår från Stockholm i grunden, men att Polismyndigheten tvingat på den i hela Sverige.

– Det märker man kanske på reaktionerna i Väst och Syd att det inte är helt uppskattat. Problemet är ju att det är för mycket poliser på matcherna och det kostar för mycket för dem. Den åsikten delar vi också. Vi tycker inte heller att det behövs så mycket poliser på matcherna för klubbarna sköter det där bra, säger Viktor Adolfsson och fortsätter.

– Men då har de hittat en symbolfråga i pyroteknik, som de kan använda för att bestraffa kollektivt. Det är framför allt den kollektiva bestraffningen som är problemet med villkorstrappan.

Ola Thews, vice ordförande för Allmänna Supporterklubben, menar att villkorstrappan inte når den effekt som polisen önskar.

– Det är ju snarare tvärtom, om man inte är ute efter tomma läktare. Publikneddragningar har ju haft noll effekt på ordningsläget, men negativa effekter eftersom folk blir förbannade. Det skadar förtroendet för polisen. Precis som Viktor säger, det känns som att man har bestämt sig för att man ska bli av med pyrotekniken en gång för alla. Men det fungerar inte, säger han.

Det begås ju ändå brott i samband med fotbollsmatcher – hur ska man få bukt med det?

– Jag tror att klubbarna redan gör mycket. De kan hantera det själva. Det är just pyrotekniken som blir det som polisen kan peka på, säger Viktor Adolfsson.

”Ett rakt nej från polisen hela tiden”

Såväl Malmö FF som AIK och Djurgården har arbetat för att legalisera pyroteknik och genomföra tester av en laglig form. Men Viktor Adolfsson hävdar att polisen inte är intresserade av att komma fram till en lösning.

– Jag tror att om man ändå kommer överens om att det är någonting som man vill lösa så går det, men som det är nu så är det ett rakt nej från polisen hela tiden, säger Viktor Adolfsson.

Om ni får försöka att tala för supportrarna – är pyrotekniken så viktig att ha kvar?

– Det här handlar ju egentligen inte om pyroteknikens vara eller icke vara, utan det totalt orimliga i villkorstrappans bedömning. Om man ser det som ett problem så kommer man inte åt problemet genom villkorstrappan. Den är ju ett trubbigt verktyg mot att hitta något sorts brott, säger Arvid Falk.

Villkorstrappan har stött på kraftig kritik från i stort sett hela Sverige. Även från Polismyndigheten, i synnerhet i regionerna Väst och Syd – som menat att den hårda linjen som tillämpas i Stockholm inte borde användas i hela Sverige. Hur ser MFF Supports ordförande Arvid Falk på läget i syd?

– Här har vi faktiskt en diskussion med polisen. Även om man inte alltid är överens i kärnfrågor så har dialogen varit levande. Villkorstrappan har inte varit lika definitiv här, säger han.

”Då hade vi sett villkorstrappan på flera andra ställen i samhället”

Hur uppfattar ni dialogen med polisen, Viktor och Ola?

– Dialogen i Stockholm har ju varit ganska bra tidigare år innan det här kom. Det har alltid varit ansträngt mellan polisen och supportrar i Stockholm, av massa olika skäl, men nu känns det som att det skurit sig helt mellan klubbarna och polisen. Då blir det mycket värre. Det är de som faktiskt ska samverka, säger Viktor Adolfsson och får medhåll från Ola Thews.

– Absolut. Vi har suttit i ett antal möten med polisen och fört vad de kallar för en dialog. Men det handlar egentligen inte om en dialog, det handlar om att polisen berättar för en att de kommer fortsätta att arbeta på precis samma sätt. Sen vill de gärna få det till att villkorstrappan skulle vara så som ordningslagen är skriven. Att den inte kan ändras på utan de är ålagda att göra så här enligt lag, vilket det absolut inte finns någon sanning i, säger ASK:s vice ordförande.

Finns det inte?

– Nej, det finns ingenting som säger i ordningslagen att man ska tillämpa en sådan här modell. Då hade vi sett den på flera andra ställen i samhället.

Vad kan ni tänka er ge upp för att bli kvitt villkorstrappan?

– Jag tycker att det är en felställd fråga. Resonemanget blir konstigt. Varför ska vi fortsätta med en metodik som inte fungerar? Alla utomstående aktörer säger att det inte fungerar. Forskare… Alla, säger Ola Thews.

Om en person kommer för sent till en gymnasielektion så slängs inte hela klassen ut.

”Straffa inte kollektivet”

Viktor Adolfsson flikar in.

– Ta fast dem som begår brott, men straffa inte kollektivet och straffa inte de som arrangerar evenemangen. Det känns snarare som att polisen har valt den här vägen för att de inte har tid, resurser eller ork för att utreda brotten utan i stället bara vill lämpa över problemet på någon annan, säger Viktor Adolfsson.

Arvid Falk är inne på samma spår som Ola Thews, och menar att det inte finns någon forskning som talar för att villkorstrappan stävjar brott.

– Då hade vi sett villkorstrappan i andra delar av samhället, och det gör vi ju inte. Om en person kommer för sent till en gymnasielektion så slängs inte hela klassen ut, säger han.

Vad är lösningen då?

– Man måste kolla på alla klubbar, alla städer och deras olika förutsättningar. Det går inte att likställa alla situationer. Det måste finnas ett lösningsorienterat diskussionsforum mellan klubbar, supportrar och polis. Det är enda sättet för att komma framåt och bygga något långsiktigt genom diskussioner och ökad förståelse för varandra, säger Arvid Falk.

Lösningen – en dialog och ett samarbete

Ola Thews menar att man i stället ska återvända till hur det såg ut innan villkorstrappan kom till liv. På det sättet kommer man nå en positiv effekt, hävdar han. Vidare menar han att den fristående hållbarhetsaktören Enable, som arbetar kring svensk elitfotboll, åter ska involveras i arbetet.

– En dialog, ett samarbete och koppla in Enable, som gör ett jättejobb i de här frågorna. Låt dem vara med och sitta vid bordet, säger Ola Thews och får medhåll från Viktor Adolfsson.

– Det känns som att man verkligen har svaret. Det är bara att man har vägrat jobba så, av någon anledning. Man har lämnat den strategin bakom sig. Det borde vara lika enkelt att gå tillbaka, tillägger han.

Du menar att svaret är att gå tillbaka till hur polisen arbetade innan villkorstrappan?

– Ja, innan 2018 och några år innan dess. Jag kan tänka mig att poliserna som faktiskt jobbar på matcherna inte heller är så bekväma med att ha villkorstrappan som hänger över dem, som ett ok i deras dagliga arbete, säger Viktor Adolfsson.

Det största problemet med villkorstrappan? Den kollektiva bestraffningen och att den i slutändan leder till tomma läktare, menar Ola Thews.

– Det är så många saker som drabbar personer som absolut inte har någonting med ordningsstörningar att göra. Det kan också få konsekvenser för unga fotbollssupportrar som kanske är i tonåren och börjat gå på fotboll, hur de får sin relation till polisen färgad. Vilket kan få konsekvenser även utanför fotbollen, säger Ola Thews.

Ola Thews.

”Jag tror att de kommer ta i hårdare”

Till den kommande säsongen finns en utbredd förhoppning om att publiken återigen ska vara tillbaka på de allsvenska arenorna. Men vad väntar besökarna? En risk att polisen kan avbryta matcher – bara för att testa. Det tror Viktor Adolfsson.

– Är det begränsat så kanske det inte kommer vara så mycket problematik, men är det normaltillstånd så tror jag att de kommer testa det ganska snabbt. För att se hur reaktionerna blir, säger han.

Arvid Falk fortsätter på det inslagna spåret.

– Man hade önskat att polisen, under det här pausade publikåret, hade avvecklat villkorstrappan och bara sakta backat in i buskaget. Men tyvärr delar jag Viktors bild. Jag tror att de kommer ta i hårdare, avslutar han.

Sportbladet har sökt Polismyndighetens Nationella operativa avdelningen och Per Engström, huvudansvarig för polisens nationella idrottsråd. Men de avstår från att bemöta kritiken och avböjer till intervju.

I nuläget pågår det ett arbete med Polismyndighetens inriktning gällande trygga och säkra idrottsevenemang. Vi kommenterar den först när den är färdigställd och beslutad” skriver de i ett mejl.